Vihreät muistelevat Koijärven henkeäVihreä liitto pitää viikonvaihteessa puoluekokouksensa nostalgisissa tunnelmissa. Kuluvana keväänä on tullut kuluneeksi 20 vuotta Forssan Koijärven patoamisesta. Suomessa vihreän liikkeen alkuna pidetään tätä luontoaktivistien tempausta, jolla vastustettiin Koijärven kuivattamista. Juhlavuoden kunniaksi puoluekokouksen pitopaikkana on Forssa.


Luonnonsuojelijoiden toimet järven suojelemiseksi saivat runsaasti julkisuutta. Valtioneuvosto puuttui asiaan, ja laaja kansalaismielipide varmisti, ettei tätä luonnonsuojelullisesti tärkeää järveä lopulta kuivatettu.

Koijärven veteraaneja ei enää kovin paljoa vihreän liiton tilaisuuksissa näy. Kuitenkin puolueen toiminnassa on edelleen joitain ihmisiä, jotka "olivat mukana" tuolloin.

Yksi Koijärvellä olleista oli edellinen ympäristöministeri Pekka Haavisto. Tosin tarina kertoo, että hän oli juuri silloin ostamassa kuokkia Forssasta, kun tapahtumat maastossa olivat kiivaimmillaan.

Puoluekokouksen yhteydessä Koijärvi ei ole esillä yhtä rajusti kuin 20 vuotta sitten; kettingit on jätetty kotiin. Sen sijaan iso joukko vihreitä tutustuu varhain sunnuntaiaamuna kiikarien avulla järven lintukantaan.

- Matkan varrella vihreitä on arvosteltu särmän menettämisestä, kompromissihakuisuudesta ja ympäristöasioiden uhraamisesta päivänpolitiikan ja vallan alttarille.

- Kannattaa lukea tuoretta hallitusohjelmaa ja vaikkapa sen ympäristöpoliittista osuutta ja arvioida vielä uudestaan, osuuko arvostelu edes suurin piirtein kohdalleen, korostavat puheenjohtaja Satu Hassi ja puoluesihteeri Ari Heikkinen puoluekokouskutsussa.

Hassi ja Heikkinen valitaan uudelleen

Itse puoluekokouksesta ei ole odotettavissa suuria yllätyksiä. Vihreä liitto päättää henkilövalinnaista joka toisessa puoluekokouksessa, ja tällä kertaa nimikysymykset ovat asialistalla. Mitään dramatiikkaa ei valintoihin ei kuitenkaan liity.

Hassi jatkaa puheenjohtajana, sillä hänelle ei ole ilmaantunut vastaehdokasta. Kaksi vuotta sitten Hassi voitti tiukan kamppailun edellisen puheenjohtajan Tuija Braxin kanssa. Myös puoluesihteeri Heikkinen valitaan uudelle kaudelle ilman vastaehdokasta.

Puolueen varapuheenjohtajistossa tapahtuu muutoksia. Hämeenlinnalainen Kirsi Ojansuu pyrkii jatkamaan varapuheenjohtajana. Kahdelle muulle varapuheenjohtajan paikalle pyrkivät helsinkiläiset Kalle Könkkölä ja Otto Lehtipuu sekä kouvolalainen Harriet Lonka.

Myös valtuuskunnan puheenjohtaja vaihtuu. Tähän tehtävään ovat olleet ehdolla Eeva Ahlgren Turusta, Sulevi Riukulehto Ähtäristä ja Pekka Sauri Helsingistä.

Viime vaiheissa myös edellinen varapuheenjohtaja Erkki Pulliainen on ilmoittanut kiinnostuksestaan valtuuskunnan johtoon. Pulliainen ei olisi voinut puolueen sääntöjen mukaan enää jatkaa varapuheenjohtajana.

Puoluekokouksessa arvioidaan vaalimenestystä ja hallitusneuvotteluja. Samalla puoluekokous on vihreän liiton eurovaalien kampanjanavaus.

STT-IA
21.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE