Ulkomaiset investoijat uskovat ViroonUlkomaisten yritysten usko Viron talouteen näyttää säilyvän lujana. Viron valtiovarainministeriön arvioiden mukaan suoria ulkomaisia investointeja tehdään ainakin parin seuraavan vuoden aikana yhtä runsaasti kuin nykyisinkin.


Viime vuonna ulkomaiset yritykset tekivät Viroon suoria investointeja 21,7 miljardin kruunun (8,7 mrd. mk) arvosta. Suurimmat investoijat olivat Ruotsi ja Suomi.

Suomen osuus kaikista investoinneista oli noin kolmannes. Yhteensä on Virossa olevasta ulkomaisesta pääomasta kolme neljännestä lähtöisin Suomesta tai Ruotsista.

Oleellisia osuuksia ulkomaalaissijoittajat hankkivat viime vuonna mm. Rakveren lihakombinaatista, Hansapankista, Ühispankista, ESS-turvayrityksestä, Maratis-vaatetehtaasta, Rakken kalkkitehtaasta sekä lehdistöstä mm. Postimees -lehdestä ja Ekspress -ryhmästä.

Infrastruktuuria yksityistetään

Venäjän ongelmallinen tilanne ei viime vuonna vähentänyt ulkomaisia investointeja Viroon, koska suurimmalla osalla Viroon investoivista yrityksistä on tähtäimessään EU:n tai Baltian markkinat.

Sen sijaan virolaisten investoinnit oman maan rajojen ulkopuolelle supistuivat Venäjän tapahtumien johdosta.

Valtiovarainministeriö uskoo suotuisaan kehitykseen myös lähitulevaisuudessa. Luottamusta perustellaan Euroopan jälleenrakennus- ja investointipankin selvityksin.

Erittäin tärkeäksi muodostuu se, miten valtiolle kuuluvien infrastruktuurilohkon yritysten, kuten Eesti Energian, Eesti Telekomin ja Eesti Raudteen yksityistämisprosessit onnistuvat, valtiovarainministeriö toteaa.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE