Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kymmenen vuosituhatta: Aikamatka historiaan



Kirjailijat Eero Ojanen ja Olli Jalonen ovat kirjoittaneet toisenlaisen millenniumkirjan. Kymmenen vuosituhatta kertoo suomalaisten historiasta, mutta kertomus kulkee vastavirtaan.


Tekijät lähtevät liikkeelle tästä päivästä ja palaavat aikaan kymmenentuhatta vuotta sitten. Kirjan on kuvittanut valokuvaaja Vertti Teräsvuori. Tummasävyiset, vaikuttavat valokuvat ovat tekijän Pre Kalevala -sarjasta.

Teräsvuori tunnetaan mittavan Kalevala-sarjan lisäksi puhuttelevasta Mana-kokoelmastaan sekä Foto-Finlandialla palkitusta näyttelystä, joka kuvaa suomalaisia intiaaneja.

Ojanen ja Jalonen kertovat lähestyvänsä historiaa tosiasioiden pohjalta, kertomusten kautta. Vastikään julkaistun kirjan on kustantanut Atena Kustannus.


Faktaa ja tulkintaa

Eero Ojanen luonnehtii historiaa ihmisen suhteeksi menneisyyteen.
- Historian tutkimus perustuu faktaan, mutta on aina ihmisen tulkintaa omasta olemassaolostaan, hän sanoo uunituore teos edessään.

Olli Jalonen taas tunnustaa, että hänellä oli ennen työn alkua hyvinkin hatara käsitys historian perusasioista. Yhteistyön sekä Ojasen kanssa käytyjen keskustelujen myötä kirjailija oppi paljon ja innostui tavasta käsitellä aihetta. Esillä on voimakas yksilön näkökulma.

Kymmenen vuosituhatta pohjaa tietoon siitä, mitä ihmisen kehityksestä on ajateltu ja ajatellaan. Ojasen mukaan ihminen ei sittenkään ajan saatossa ole paljoakaan muuttunut. Perusasiat ovat samanalaisia. Siksi onkin mahdollista eläytyä kauan sitten eläneiden maailmaan.


Sata kertomusta

Kirja koostuu sadasta kertomuksesta, joiden kertojina ovat kunkin aikakauden ihmiset. Teoksessa edetään vuosisata kerrallaan. Tuhannen vuoden välein vedetään henkeä ja mietitään esseen muodossa kullekin vuosituhannelle ominta ajatusta.

Tekijät kuvittelevat kuinka lennätin, kristinuskon saapuminen ja uhrikivet ovat aikoinaan olleet uusia ja ihmeellisiä asioita.

Lukijaa lähellä ovat luonto, arki, päivittäiset askareet. Nainen puhuu 400-luvulla jKr. omasta valtakunnastaan, talosta, aitasta, uhrikivistä, kalmistosta.

Hän kertoo kuinka miehet lähtevät eräretkille ja hän jää pihapiiriään vartioimaan.
- Minä tiedän, että kun lapset pihassa leikkii, niin silloin on talo hyvin pidetty, talous kunnossa, siinä sen merkki ja mitta, sanoo nainen.

Kirjan kuvaamassa menneisyydessä alkavat henget liikkua, pelko ja kunnioitus vaihtelevat ihmisten kasvoilla niin luontoa kuin toista ihmistä, tulta ja merkkiä kohtaan.

Kymmenen vuosituhatta kuultiin 100-osaisena monologisarjana Radioteatterissa vuonna 1997. Tästä aineistosta tekijät ovat ottaneet kirjaansa 60-70 prosenttia. Eivät sellaisenaan, vaan materiaalia on työstetty kirjallisemmaksi.

STT-MH
22.10.1999


Ajassa -sivulle