Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ei tietoyhteiskunta ihan kaikkea kuitenkaan muuta

Uusi talous tulee - oletko valmis?



Niin mullistava kuin meneillään oleva tekninen vallankumous onkin, ihan kaikki ei uudessa taloudessa kuitenkaan muutu. Nettikaupasta huolimatta vastedeskin on tavarataloja ja yrityksiä sekä pelisäännöt, joilla taloutta, ihmisiä ja yrityksiä pyöritetään.


Uusi talous on termi, jolla tietoyhteiskuntaa, digitaalitaloutta kuvataan. Joidenkin mielestä uusi talous muuttaa kaiken: perinteiset taloussuhdanteet eivät enää toimi eivätkä muutkaan perinteiset talouden lait.

Osa taas pitää uutta taloutta vain uutena talouskautena, vastaavanlaisena, joita aiemminkin on koettu. Bisnes.fi -lehti järjesti keskiviikkona seminaarin uudesta taloudesta.

Pääosa osallistujista oli nuoria ihmisiä tietotekniikka-alan yrityksistä. Juuri niistä, jotka jo ovat kiinni uudessa, tietotekniikan muuttamassa taloudessa. Missä olivat muut?

Seminaarissa professori Bengt Holmström korosti, että uudessakin taloudessa tarvitaan sääntöjä, normeja ja sovittuja käytäntöjä. Niiden avulla ihmiset saadaan tekemään sovitut asiat ja puhaltamaan yhteen hiileen.

Holmström muistutti, että jo egyptiläisillä ja roomalaisilla oli oma byrokratiansa, jonka avulla hommat pidettiin hanskassa. Professorin mukaan on naiivia ajatella, että jos iät ajat on tarvittu tietty byrokratia asioiden hoitamiseksi, vastedes sitä ei enää kaivattaisi.

Byrokratialla Holmström tarkoitti sääntöjä, joilla toimintaa pyöritetään eikä suinkaan itsetarkoituksellista, kankeaa ohjeistamista.

Holmström toimii tällä haavaa Bostonissa sijaitsevassa Massachusetts Institute of Tecknologyssa. Keväällä hänet valittiin Nokian hallitukseen.


Omat bisnekset kannibalisoitava

Johtaja Juha Varelius Soneran Mediaviestinnästä katsoi uuden talouden vaativan yritysten välistä yhteistyötä, partnerisoitumista. Sitä ei hänen mukaansa vielä hallita.

Esimerkkinä partnerisoitumisesta hän mainitsi teleyhtiön ja mediatalon yhteenliittymän, joka tällä haavaa vielä voisi herättää kummastusta.

Uudessa taloudessa yritys voi Vareliuksen mukaan joutua tekemään rajujakin ratkaisuja kuten syömään omia bisneksiään.

Esimerkkinä pankkikonserni, joka on perustanut konttorit ympäri maata asiakkaita palvelemaan. Nyt pankin pitää perustaa nettipankki, joka osittain kilpailee perinteisen pankkikonttoriverkon kanssa.

Jos pankki haluaa olla menossa mukana, sen on nettipankki perustettava tai muuten joku muu tulee väliin.
- Omia bisneksiä on kannibalisoitava, Varelius sanoi.

Osoittaakseen kuinka nopeat syövät hitaat, Varelius muistutti, että ruotsalaiset jo nyt ovat tulossa Suomen markkinoille nettivälittäjiksi ja perustamalla nettipankkeja.


USA:n pörssikurssien tasainen kasvu

Uuden talouden puolustajien mukaan uudessa taloudessa vaikuttavat entisestä poikkeavat talouden lait. Jotkut jopa näkevät, että uudessa taloudessa vallitsee pysyvästi matala inflaatio ja alhainen työttömyys.

Hinnat pysyvät kurissa siksi, että kustannukset tulevat pääosin tuotekehityksestä ja markkinoinnista eivätkä tuotannosta. Ja kun kysyntä oletusten mukaan koko ajan kasvaa, hinta laskee.

Taloustieteilijä Holmströmin mukaan USA:n talouden pitkään jatkunut alhainen inflaatio ja hyvä työllisyystilanne sekä pörssikurssien vakaa ja vahva nousu ovat mielenkiintoinen ilmiö.

Tietotekniikan ohella muutokseen on hänen mukaansa vaikuttanut säännöstelyn (erilaisten hallinnollisten päätösten ja rajoitusten) purku.

Holmström ei kuitenkaan usko, että tietoteknisen vallankumouksen aiheuttama muutos jatkuu ikuisesti. Ennen pitkää edessä oleva uusi talous on vanhaa taloutta.

Yritysten sisällä uudessa taloudessa korostuvat yhteistyö ja kaikenpuolinen kanssakäyminen. Niin Holmström kuin seminaarissa puhunut johtaja Alex Sozonoff Hewlett-Packardilta tähdentävät tiimityöskentelyn ja keskinäisen kommunikoinnin merkitystä.

- Yksi tulevaisuuden yrityksen ongelma on, miten saada ihmiset toimimaan yhdessä, Holmström sanoi.

Sozonoff taas uskoi, että uuden talouden yritys on nykyistä enemmän ihmiskeskeinen.

STT-IA
22.10.1999


Talous -sivulle