Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Investoinnit osaksi WTO:n sopimusjärjestelmää

EU:n keskeinen tavoite kattava WTO-kierros



Euroopan unionin keskeinen tavoite Maailman kauppajärjestön WTO:n Seattlen ministerikokouksessa on uudesta kattavasta kansainvälisen kaupan neuvottelukierroksesta päättäminen. EU:n neuvosto vahvisti tämän tavoitteen tiistaina Luxemburgissa.


Uudet maailmankaupan vapauttamista koskevat neuvottelut on EU:n mielestä käytävä yhtenä, yhtenäisenä neuvottelukierroksena ja hyväksyttävä kokonaisuutena.

Unionin tavoitteet hyväksyttiin muodollisesti tiistaina pidetyssä kalastusministereiden kokouksessa Luxemburgissa. Niiden hyväksymistä olivat viivyttäneet EU:n jäsenmaiden poliittiset kiistat mm. audiovisuaalisten tuotteiden kaupasta ja työelämän kysymyksistä.

- EU haluaa täysimittaisen kauppakierroksen, koska vain siten voidaan turvata kaikkien osanottajamaiden kannalta tasapainoinen lopputulos, sanoi linjanjohtaja Kim Luotonen ulkoministeriön kauppapoliittiselta osastolta.

Luotonen viittasi siihen, että aiempien sopimusten mukaan aloitetaan joka tapauksessa neuvottelut maatalouskaupasta ja palveluista. Kattava kierros mahdollistaa sopimisen myös uusista tullien alennuksista, muista kaupan alueista ja kaupan erityiskysymyksistä.

EU:n arvion mukaan laaja kierros on paras tapa vastata nopeiden ja syvälle vaikuttavien taloudellisten muutosten haasteeseen, hallita globalisaatiota, edistää taloudellista kasvua ja edistää kaikkien jäsenmaiden, erityisesti kehitysmaiden etuja.

EU:n tavoitteena on neuvottelukierroksen käyminen kolmessa vuodessa. Kaikki aiemmat kauppakierrokset ovat venyneet huomattavasti tätä pitemmiksi.

Luotosen mukaan tavoite on kuitenkin realistinen, koska aiempien neuvottelukierrosten perustyötä ei enää tarvitse tehdä. Siihen kului runsaasti aikaa esimerkiksi ensimmäisissä maatalousneuvotteluissa.

Investoinneista oma WTO-sopimus

Maatalouden ja kaupan lisäksi EU haluaa Vuosituhannen kierrokselle mukaan investoinnit, kilpailukysymykset, kaupan menettelytavat, julkiset hankinnat sekä kaupan ja ympäristön väliset kytkennät.

EU haluaa myös alentaa olemassa olevia tulleja, joiden osalta WTO:ssa ei ole sovittu jatkoneuvotteluista. Kaikista näistä asioista EU:n komissio on jättänyt WTO:lle Unionin yksilöidyt esitykset.

- Investoinneista EU haluaa neuvoteltavaksi samanlaisen puitesopimuksen kuin palveluja koskeva sopimus on, sanoi Luotonen.

Tavoitteena on luoda WTO:ssa yleiset pelisäännöt kansainvälisille suorille sijoituksille, jotka ovat koko 90-luvun toimineet talouskasvun veturina. Asia on EU:lle tärkeä myös sen vuoksi, että Unioni on maailman suurin sijoittaja ja suurin sijoitusten kohdealue.

Vuosituhannen kierroksen yleisenä tavoitteena on neuvoston mukaan WTO:n sääntöihin perustuvan kauppajärjestelmän vahvistaminen, kaupan esteiden alentaminen, kehitysmaiden kytkeminen aiempaa paremmin monenkeskiseen kauppajärjestelmään ja kauppaan liittyvien muiden alueiden ongelmien käsittely.

Palvelukaupassa EU:n tavoitteena on eteneminen laajalla rintamalla, kuten jo aiemmin on sovittu. Kiinnostuksen kohteina ovat niin rahoitus- ja telepalvelut kuin uudet alatkin. Maataloudessa EU:n asema sen sijaan on korkean tuen vuoksi puolustuksellinen, vaikka Unioni onkin valmis neuvottelemaan tuen alentamisesta.


Maataloudesta tulossa vaikeat neuvottelut

Maatalousneuvotteluista voi Luotosen mukaan huoleti ennakoida vaikeita. EU:n kannalta keskeistä niissä on maatalouden "monitoimisuuden" tunnustaminen. Se jättäisi EU:lle mahdollisuuden ylläpitää tuotantoa sellaisilla "yhteiskunnallisilla" tuilla, jotka eivät vaikuta maataloustuotteiden kauppaan.

Maatalous- ja elintarvikekaupan piiriin kuuluvat myös monet elintarvikehygieniaan, eläinten suojeluun ja uusiin tuotantomenetelmiin liittyvät vaikeat asiat.

Osa maataloustuotteiden viejämaista, esimerkiksi Australia, on asettanut tavoitteeksi maatalouskaupan saattamisen ajan myötä samaan asemaan tavarakaupan kanssa. Se merkitsisi radikaalia muutosta ja maatalouden tukien poistamista kokonaan.

Edessä on joka tapauksessa maatalouden keltaisen ja sinisen tuen leikkaaminen eli hinta-, pinta-ala- ja eläinmääräperustaisen tuen vähentäminen sekä vientitukien alentaminen. Ellei minkäänlaista sisäistä tukea voisi maksaa ja vientituet poistettaisiin kokonaan, niin EU:n hinnat olisi laskettava maailmanmarkkinahintojen tasolle, totesi Luotonen.

Maatalous on tärkeä myös kehitysmaille, jotka haluavat nykyistä paremman pääsyn teollisuusmaiden markkinoille.

Aiempien kätkettyjen kaupan esteiden muuttaminen läpinäkyviksi ei parantanut kehitysmaiden markkinoille pääsyä, koska tuloksena oli satojen prosenttien tulleja. EU:n maatalouspolitiikkaan kohdistuu uusia haasteita myös unionin laajentumisen johdosta.

Luotosen mukaan maatalousneuvottelut WTO:ssa on joka tapauksessa aloitettava sovitusti ja niissä on saavutettava myös tuloksia. WTO:n nykyinen maatalouskaupan "linnarauha" päättyy vuoden 2003 lopussa. Silloin on viimeistään tiedettävä, millaisilla ehdoilla maatalouskauppaa jatkossa käydään.


Seattlen valmistelut edenneet nihkeästi

Marras-joulukuun vaihteessa Seattlessa pidettävän WTO:n ministerikokouksen valmistelut ovat Luotosen mukaan edenneet kankeasti. Seattlen kauppajulistuksesta ei ole löytynyt sopua.

Neuvottelut ovat juuttuneet jo lähtövaiheessa eriäviin näkemyksiin maatalouskaupasta ja kierroksen laajuudesta. Ei ehkä ole yllättävää, että kattavan kierroksen kannalla ovat varsinkin ne maat, joille maatalous on suuri ongelma, hän mainitsi.

Valmistelutyö WTO:n päämajassa Genevessä päättyy runsaan kolmen viikon kuluttua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että vaikeimmat kiistat jäävät Seattleen, elleivät viime aikoina kiihtyneet epäviralliset sovitteluyritykset tuota tulosta.

Niihin kuuluu mm. EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin ja Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin tapaaminen Washingtonissa keskiviikkona ja alkuviikosta Lausannessa pidetty 25 keskeisen kauppamaan epävirallinen neuvottelukokous.

Kattavan neuvottelukierroksen kannalla ovat olleet mm. Euroopan unioni, Japani, Etelä-Korea, Norja, Sveitsi ja lukuisat muut Euroopan maat, mutta myös usea kehitysmaa. Yhdysvallat haluaa suppean kierroksen kuten monet maatalousviejien Cairns-ryhmän maat ja lukuisat kehitysmaat.

STT-IA
26.10.1999


Talous -sivulle