Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







WTO-sopua etsitään "päättäväisesti" - EU neuvotteli Kiinan kanssa



Maailmankaupan 25 keskeisen maan kauppaministerit korostivat tiistaina Lausannessa "päättäväisyyttään" päästä sopuun WTO:n uuden kauppaneuvottelukierroksen sisällöstä marras-joulukuun vaihteessa Seattlessa pidettävässä WTO:n kolmannessa ministerikokouksessa.


- Ministerit vahvistivat päättäväisyytensä sopia jäljellä olevat erimielisyydet ja hyväksyä Seattlessa tasapainoisen neuvotteluohjelman, sanoi Sveitsin kauppaministeri Pascal Couchepin epävirallisen kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi antamassaan lausunnossa.

Couchepinin mukaan kokouksen osanottajat lupasivat osoittaa tarvittavaa joustavuutta, jotta päätöksille saataisiin selkeä, lyhyt ja yksiselitteinen pohja. He sopivat lähipäivinä selvittävänsä, mistä kysymyksistä sopiminen on välttämätöntä sovun löytämiseksi Seattlessa.

Lausannen epävirallisen tapaamisen tavoitteena oli sovitella WTO:n jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä ennen Seattlen ministerikokousta.

Vaikka Couchepin ei voinutkaan kertoa kovin konkreettisista tuloksista, hän arvioi tapaamisen "auttaneen ymmärtämään mitä vaikeuksia osanottajilla on pyrittäessä sopimaan neuvotteluohjelmasta, joka vastaisi kaikkien jäsenmaiden ongelmiin ja tavoitteisiin".

Egyptin kauppaministeri Youssef Boutros Ghali sanoi tiistaina Lausannessa, että seuraavan kauppaneuvottelukierroksen on oltava kehitysmaakierros. Uruguayn kierros ei kaikilta osiltaan ollut oikeudenmukainen, eikä sen virheitä pidä toistaa, hän sanoi.

Lausannen kokoukseen osallistuneen WTO:n pääjohtajan Mike Mooren mukaan kaikki WTO:n jäsenmaat ovat yhtä mieltä siitä, että kehitysmaiden on saatava jotain uudelta kierrokselta.

EU:n kauppakomissaari Pascal Lamy ja Yhdysvaltain kauppaedustaja Charlene Barshefsky olivat kokouksen jälkeen luottavaisia sen suhteen, että EU ja Yhdysvallat pystyvät sopimaan erimielisyytensä ennen Seattlen kokousta.

- Meidän näkemyseromme ovat voitettavissa. Poliittinen tahto siihen on olemassa, sanoi Barshefsky DPA:n mukaan.

EU:n komission, Yhdysvaltojen, Japanin ja Intian lisäksi Lausannen kokoukseen osallistuivat Etelä-Afrikka, Argentiina, Australia, Brasilia, Kanada, Chile, Etelä-Korea, Costa Rica, Egypti, Unkari, Hongkong, Marokko, Meksiko, Uusi-Seelanti, Norja, Pakistan, Tshekin tasavalta, Singapore, Sveitsi, Thaimaa ja Uruguay.

Mukana kokouksessa olivat siten WTO:n suurimmat kauppamaat, maatalousviejät ja maatalouden tukijat sekä kehitysmaat.

Euroopan unioni ja Kiina jatkoivat AFP:n mukaan tiistaina Genevessä virkamiestasolla neuvotteluja Kiinan liittymisestä WTO:n jäseneksi. Keskiviikkoon jatkuvissa keskusteluissa keskityttiin alussa teknisiin kysymyksiin ja niitä käytiin hyvässä hengessä, kertoi komission edustaja.

Kiinan puolelta neuvotteluja vetää Long Yongtu ja EU:n puolelta Hans Friedrich Beseler. Keskusteluissa on EU:n mukaan tarkoitus käydä lävitse kaikki Kiinan WTO-jäsenyyteen liittyvät kysymykset.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Lawrence Summers arvioi aiemmin viikolla Beijingissä, että Yhdysvaltain ja Kiinan sopimus saattaa syntyä tämän vuoden puolella. Yhdysvallat voisi käyttää sen kongressissa kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.

Kiinan on neuvoteltava kahdenväliset sopimukset WTO:n jäsenmaiden kanssa ennen kuin se voi liittyä WTO:n jäseneksi. Jäsenyysneuvottelut ovat auki enää Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa. Kiina on neuvotellut WTO:n ja sen edeltäjän GATT:n jäsenyydestä jo 13 vuotta.

Japani ja Ranska vetosivat tiistaina Tokiossa Reutersin mukaan uuden kattavan kauppaneuvottelukierroksen käynnistämiseksi Seattlen kokouksessa.

Valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahnin vierailun yhteydessä annetussa vetoomuksessa korostettiin yhtenäisen neuvottelukierroksen tärkeyttä ja maatalouden "monitoimisuuden" tunnustamista edessä olevissa maatalousneuvotteluissa.

STT-IA
26.10.1999


Talous -sivulle