Elokuva-arkiston kevät tarjoaa tähtihetkiä:

Alfred Hitchcockin ja Humphrey Bogartin syntymästä sata vuotta



Elokuva-arkiston kevätkausi muistaa valkokankaan kiintotähtiä. Alfred Hitchcockin ja Humphrey Bogartin syntymästä on kulunut sata vuotta. Molemmat saavat omat sarjansa; Hitchcockia kunnioitetaan myös hänen tuotantoaan luotaavalla luentosarjalla.


Kevään ohjaajanimenä on Roberto Rossellini, yksi aikansa nimekkäitä ohjaajia. Hänen uraansa esitellään kuudentoista elokuvan voimin. Mukana on ohjaajan vaikuttava sotatrilogia Rooma avoin kaupunki, Paisa ja Saksa vuonna nolla.

Suomi-Filmin tähtihetkiä -otsakkeella muistetaan paitsi kahdeksankymmentä vuotta täyttävää elokuvayhtiötä, myös sen voimahahmoa, pian sata vuotta täyttävää Risto Orkoa.

Kotimaista antia ovat myös Juhani Ahon kolmen eri Juhan filmatisointia, jotka ovat jälleen ajankohtaisia Aki Kaurismäen tulevan Juha-ohjauksen myötä. Aiemmat klassikkoteoksen ohjaajat ovat Mauritz Stiller, Nyrki Tapiovaara, T. J. Särkkä.

Kevään toivesarjan carte blanchen laatija on Peter von Bagh. Ohjaajan ja kirjailijan suosikkisarja sisältää mm. Nicholas Rayn Suolla tuulee, Jacques Demyn Valokuvamallin sekä Edgardo Cozarinskyn dokumentin Citizen Langlois. Viimeksi mainittu aloittaa carte blanche-sarjan tiistaina ja samalla elokuva-arkiston kevätkauden.

Suomi-Filmin tähtihetkiä

Suomi-Filmin vaikuttajan Risto Orkon elokuvaura alkoi vuonna 1933. Hänen ensimmäinen työnsä oli Maila Talvion romaaniin pohjaava elokuva Ne 45 000 yhdessä ohjaaja Erkki Karun kanssa. Karun vetäydyttyä hankkeesta Orko saattoi työn loppuun.

Orkon ohjauksista tähtihetkiä-sarjassa nähdään mm. Ja alla oli tulinen järvi, Markan tähden, Aktivistit sekä Ryhmyn ja Romppaisen jatko-osa Jees ja just.

Valentin Vaalan, Suomi-Filmin hoviohjaajan teoksista esitetään Juurakon Hulda, Niskavuoren naiset, Tositarkoituksella sekä Gabriel tule takaisin.

Suomi-Filmin ohjaajiin lukeutuivat myös Ilmari Unho ja Hannu Leminen. Jack Witikka ohjasi yhtiölle Pikku Pietarin pihan.

Elokuvaneuvos Kari Uusitalo, Suomi-Filmin historioitsija ja Orkon elämäkerturi on valinnut omat suosikkinsa yhtiön taipaleelta. Joukossa on Orkon läpimurtotyö Siltalan pehtoori ja Vaalan Ihmiset suviyössä.

Pushkin ja Tshehov valkokankaalla

Venäläisistä mestareista elokuva-arkisto on koonnut Aleksandr Pushkinin ja Anton Tshehovin tuotannon filmatisointeja. Pushkinia juhlitaan tänä vuonna eri puolilla maailmaa: klassikon syntymästä on kulunut kaksisataa vuotta.

Pushkin-sarja on koottu elokuva-arkiston omista kokoelmista. Mukana on mm. kaksi Patarouvaa; toinen Bolshoi-oopperan tulkintana ja toinen englantilaisen Thorold Dickinsonin ohjaamana.

Tshehovin novelleja ja näytelmiä on sovitettu elokuviksi jo mykältä kaudelta alkaen. Ensimmäiset venäläiset filmatisoinnit valmistuivat vuonna 1910.

Tshehov-sarjan valioihin kuuluvat mm. Nainen rannalta, Kaksintaistelu, Juoni pieneen kertomukseen sekä Lokki.

Kevään teemakokonaisuuksia ovat myös ranskalaisen elokuvan viime saavutuksia esittelevä Nuori Ranska, amerikkalainen Perhe Cassavetes, uuteen kauhuelokuvaan paneutuva Kauhu elää sekä Piirrettyjen parhaat.

STT-IA
22.1.1999


AJASSA -SIVULLE