Duisenberg kehotti EMU-maita saneeraamaan julkistaloutta



Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg kehotti perjantaina EMU-maita jatkamaan julkistalouden tasapainottamista. Hän muistutti Frankfurtissa, että EMU:un osallistuvat maat ovat sitoutuneet tasapainottamaan budjettinsa keskipitkällä aikavälillä.


Duisenberg totesi EU-toimittajien tapaamisessa, että EMU-maiden julkistalouden alijäämä supistui viime vuonna vain 0,3 prosenttia, ja että tänä vuonnakin se vähenee vain nimeksi.
- Vaadimme edelleen, että jäsenmaat supistaisivat julkista alijäämäänsä, Duisenberg sanoi.

Maailmanlaajuisen kasvun hidastumisen vaikutuksista Eurooppaan keskusteltiin viimeksi EU-tasolla maanantaina epävirallisessa yhteistyöelimessä euro-11:ssä. Myös Duisenberg osallistui kokoukseen.

- Meillä oli kiivas, mutta hedelmällinen keskustelu kaikista talous- ja rahapolitiikan puolista, hän sanoi.

Saksan uuden sosiaalidemokraattisen hallituksen mielestä Euroopan korkoja pitäisi laskea talouskasvun vauhdittamiseksi. EKP:n mukaan kasvua ja työllisyyttä voidaan parhaiten avittaa työmarkkinoiden uudistamisella.

Duisenberg muistutti, että EKP:n neuvosto päätti torstaisessa kokouksessaan pitää keskeisen ohjauskorkonsa 3 prosentissa.

Duisenberg totesi, että valuuttaliiton alku on sujunut erittäin hyvin, ja hän piti torstaista kokousta tavanomaisena.
- EKP:n neuvosto vahvisti, että korot pidetään sillä tasolla, jolle ne vajosivat joulukuussa, hän sanoi.

Duisenberg toivoo uusia EMU-jäseniä

Duisenberg toivoo, että Britannia, Ruotsi, Tanska ja Kreikka liittyisivät valuuttaliittoon pian. Hän totesi, että Kreikan hallitus yrittää kunnianhimoisesti saada talouden EMU-kuntoon, ja että Tanska täyttää jo kaikki EMU:un vaadittavat talousehdot.

Myös Britannian ja Ruotsin taloudet ovat periaatteessa EMU-kunnossa, mutta punta ja kruunu eivät ole mukana uudessa valuuttakurssimekanismissa ERM-2:ssa. Hän ei kuitenkaan suoraan sanonut, että Britannian ja Ruotsin on liitettävä valuuttansa euroon ennen EMU-jäsenyyttä.

- EU:n peruskirjassa ei ole mitään ERM-2:sta. Vähin mitä EMU:un osallistumiseen vaaditaan on, että valuutta on ollut vakaa pidemmän ajan.

Vakaus on hyvä

Duisenberg toisti vastustavansa kolmen suuren valuutan dollarin, euron ja jenin valuuttakurssien yhteensovittamista.

Hän muistutti EKP:n tukevan vakaita valuuttakursseja, mutta varoitti samalla, että kansainvälinen vakaus voi olla ristiriidassa EKP:n päämäärän, inflaation torjunnan, kanssa.

- Oletetaan, että euro heikkenisi samalla kuin taloudet Euroopassa joutuvat lamaan. Tuolloin EKP joutuisi korottamaan korkoja vahvistaakseen euroa huolimatta siitä, että hintojen vakaus ei olisi vaarassa, hän kuvasi.

Duisenberg muistutti samalla, että hänen amerikkalainen virkaveljensä, Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan, on myös todennut, ettei nykymaailmassa ole mahdollista sitoa suuria valuuttoja keskenään.

STT-IA
23.1.1999


TALOUS -SIVULLE