Megret on kunnianhimoinen ja taktikoi, mutta häneltä puuttuu Le Penin karisma

Ranskan äärioikeisto jakautui kahtia



Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman kapinasiipi valitsi sunnuntaina puheenjohtajakseen puolueen varapuheenjohtajana toimineen Bruno Megret'n.


Valinnan seurauksena rasistisista ja juutalaisvastaisista kannanotoistaan tunnettu Ranskan kolmanneksi suurin puolue jakautui kahtia.

Eteläranskalaiseen Marignaneen kokoontuneista Kansallisen puolueen jäsenistä 86 prosenttia antoi äänensä Megret'lle. Uusi ryhmittymä kantaa nimikettä "Kansallinen rintama - Kansallinen liike".

Megret'n valinta oli viimeinen luku hänen ja puolueen puheenjohtajan ja perustajan Jean-Marie Le Penin välisessä julkisessa kiistassa puolueen johtajuudesta.

Lauantaina kokouksensa aloittaneen kapinaryhmän tarkoituksena on painostaa Le Peniä eroamaan puoluejohtajan tehtävistä. Le Pen, jolle Megret'n valinta on kovin haaste sitten puolueen perustamisen 26 vuotta sitten, vakuutti äänestystuloksesta kuultuaan, että on olemassa "vain yksi" - hänen perustamansa - Kansallinen rintama.

Megret, 49, haastoi 70-vuotiaan Le Penin viime kuussa esittämällä ylimääräisen puoluekokouksen järjestämistä. Nyt syntynyt kapinaryhmä aikoo pitää saman rasistisen ja äärioikeistolaisen ohjelman kuin emopuoluekin, mutta pyrkii yhteistyöhön poliittisesti keskemmällä olevien oikeistopuolueiden kanssa päinvastoin kuin Le Pen.

Tuoreiden mielipidemittauksien mukaan Le Pen on edelleen haastajaansa suositumpi äärioikeiston kannattajien keskuudessa. Niiden perusteella Le Pen saisi yhdeksän prosenttia ja Megret neljä prosenttia ensi kesäkuun Euroopan parlamentin vaaleissa.

Megret on kunnianhimoinen

Ranskan toisen äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Bruno Megret nousi kruununprinssin paikalta emopuolueen perustajan ja patruunan Jean-Marie Le Penin haastajaksi.

Megret ei kuitenkaan pidä itseään petturina eikä myöskään juonittelevana Napoleonina, vaikka Le Pen onkin antanut ymmärtää, että Megret muistuttaa entistä keisaria paitsi kooltaan myös sen vuoksi, että hän on "yhtä vallanhimoinen".

Ikääntyvä Le Pen, joka sanoo yhä johtavansa Länsi-Euroopan suurinta äärioikeistolaista puoluetta, vakuutti äskettäin, että hän - toisin kuin Caesar - aikoo surmata Brutuksen ennen kuin tämä surmaa hänet.

Megret on kuitenkin juuri nyt varsin elävästi mukana Ranskan politiikan näyttämöllä ja on tehnyt selväksi, että puolue aikoo hänen johdollaan uudistua ja menestyä hyvin tulevissa EU-parlamentin vaaleissa. Le Peniä 21 vuotta nuorempi Megret uskoo myös, että hän pystyy vielä nostamaan muiden puolueiden hyljeksimän Kansallisen rintaman valtaan.

Monet pitävät Megret'tä Le Peniä vaarallisempana, koska hän taktikoi paljon kulissien takana luodakseen tästä muukalaisvihamielisestä puolueesta entistä kunniallisemman kuvan ja nostaakseen sen profiilia poliittisella kartalla.

Megret pyrkii mm. solmimaan liittoja muiden oikeistovoimien kanssa, jotka eivät ole halunneet olla tekemisissä kärjekkäistä lausunnoistaan tunnetun Le Penin kanssa. Le Pen on herättänyt kohua laukomalla mm., että natsien kaasukammiot olivat vain "eräs yksityiskohta" historiassa.

Megret'ltä puuttuu kuitenkin Le Penin karisma ja tulisieluisuus. Nähtäväksi jääkin, pystyykö hän voittamaan puolelleen myös Kansallisen rintaman äänestäjät.

Megret on toiminut aiemmin erään gaullistiministerin neuvonantaja, ja tämän vuoksi monet kovan linjan puolueaktivistit kieltäytyvät hyväksymästä häntä. Megret loikkaisi Kansalliseen rintamaan ja oli puolueen kansanedustajana 1986-88, jolloin puolue oli vielä edustettuna parlamentissa.

Megret on ollut EU:n parlamentin jäsen vuodesta 1989.

STT-IA
24.1.1999


ULKOMAAT -SIVULLE