Ihamäki kokoomusryhmän varapuheenjohtajaksi

Kokoomukselta perhe- ja liikennepoliittinen kannanotto



Kokoomus poistaisi kunnilta velvollisuuden tarjota työttömien lapsille kokopäivähoitoa ja korottaisi kotitaloustyön verovähennysoikeutta.


Puoluehallitus hyväksyi perhepoliittisen kannanoton torstaina. Kannanotossa vaaditaan, että perheet voisivat luottaa perhepolitiikan vakauteen ja pitkäjänteisyyteen.

Päivähoitolakia Kokoomus muuttaisi siten, että jos molemmat vanhemmat ovat kotona, voisi kunta tarjota kokopäivähoidon sijasta osapäivähoitoa, säännöllistä leikki- tai kerhotoimintaa. Kuusivuotiaiden esiopetus pitäisi Kokoomuksen mielestä turvattava jokaiselle lapselle vuosituhannen vaihteessa - taloudellisten voimavarojen mukaisesti.

Kannanotossa toivotaan lapsille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja vaaditaan lapsille suunnatulle harrastustoiminnalle riittäviä resursseja.

Kotitaloustyön suora verovähennysoikeus pitäisi Kokoomuksen mielestä ulottaa koko maahan ja enimmäismäärää korottaa. Pitäisi myös tutkia mahdollisuudet tarjota kotipalvelua autoedun kaltaisena verotettuna työsuhde-etuna, kokoomuslaiset kaavailevat.

Työntekijöille pitäisi antaa mahdollisuus säästää lomista tai ylitöistä työaikapankkiin voidakseen joustaa työajoista oman ja perheen elämäntilanteen mukaan.

Perhepolitiikan kustannukset pitäisi jakaa tasaisemmin nais- ja miesvaltaisten alojen välillä.

Kokoomus vaatii myös, että neuvolajärjestelmän palvelutaso pidetään korkeana, ja että neuvoloissa olisi tarjottava jatkossa myös perheiden ja lasten tarvitsemat psykososiaaliset peruspalvelut.

Asuntoalueita suunniteltaessa olisi otettava lapsiperheet huomioon, Kokoomus toivoo.

Kokoomus haluaisi yksityistää lisää liikennesektoria

Kokoomus haluaisi yksityistää lisää liikennesektoria. Puolueen liikennepoliittinen toimikunta esittää kannanotossaan Tielaitoksen tuotannon yksityistämistä.

Samoin Suomen Posti Oy:n markkinaehtoinen henkilö- ja tavaraliikennetoiminta tulisi eriyttää omiksi yhtiöikseen ja yksityistää. Toimikunnan mielestä olisi perusteltua luopua myös valtion strategisesta omistuksesta Finnairissa.

Sen sijaan raidekuljetustoiminnan yksityistämiselle ei kannanoton mukaan ole näköpiirissä toiminnallisia tai taloudellisia tekijöitä, vaikka kilpailu alalle onkin tervetullutta.

Lähtökohtana kannanotossa on ihmisten liikkumisoikeuden ja valinnanvapauden turvaaminen, Liikennepolitiikan pitää tukea elinkeinoelämän kilpailukykyä ja edistää yritystoiminnan tervettä kilpailua.

Kannanotossa muistutetaan, että kansantaloudellisesti järkevien liikennepoliittisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää riittäviä julkisia varoja liikennesektorille sekä niiden oikeaa kohdentamista ja tehokasta käyttöä. Tienpidon määrärahat olisi nostettava tasolle, jolla koko tiestön arvon säilyminen ja palvelukyky voidaan turvata.

Kannanotossa arvostellaan sitä, että liikenneverkkoinvestoinneissa ei aina ole tehty yhteiskunnallista analyysia hyödyistä ja kustannuksista. Seurauksena tästä on kokoomuksen mielestä rakennettu ylimitoitettuja kohteita suhteessa tarpeeseen.

Kannanoton mukaan liikenneinvestoinneissa pitää keskittyä kohteisiin, joissa liikenteellinen tarve on suurin. Jos kriteereistä poiketaan, on harkinnan oltava läpinäkyvää.

Kokoomus korostaa kannattavansa tervettä kilpailua liikennesektorilla. Julkisten hankintojen kilpailuttaminen ja tarpeellisten tukien kohdentaminen suoraan tarvitsijoille takaavat kannanoton mukaan julkisen sektorin voimavarojen tehokkaan käytön.

Ihamäki kokoomusryhmän varapuheenjohtajaksi

Heinolalainen kansanedustaja Timo Ihamäki valittiin torstaina Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi. Ihamäki seuraa tehtävässä liikenneministeriksi siirtynyttä Kimmo Sasia. Varapuheenjohtajan paikka jaettiin äänestyksen jälkeen.

Ihamäki sai 16 ääntä. Vastaehdokkaina olleet oululainen Suvi Lindén keräsi 7 ja vantaalainen Kaarina Dromberg 6 ääntä.

Ihamäki on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori. Hän on ollut eduskunnan jäsen vuosina 1979-83 ja uudelleen vuodesta 1993 alkaen.

Kuluneella vaalikaudella Ihamäki on toiminut valtiovarainvaliokunnan turvallisuusjaoston puheenjohtajana.

Eduskuntaryhmä täytti torstaina myös Sasilta vapautuneet valiokuntapaikat. Ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz peri eduskunnan pankkivaltuuston jäsenyyden.

Valtiovarainvaliokunnan jäseneksi tulee ryhmän toinen varapuheenjohtaja Kirsti Ala-Harja, suuren valiokunnan varapuheenjohtajaksi Kaarina Dromberg ja ulkoasiainvaliokunnan varajäseneksi Heikki Järvenpää.

Pohjoismaiden neuvoston valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi esitetään Matti Auraa. Kansliatoimikunnan jäseneksi valitaan Timo Ihamäki ja Kelan tilintarkastajaksi Irja Tulonen.

STT-IA
22.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE