Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Greenspan varoittelee talouskehityksen riskeistä

Yhdysvaltain talouskasvu ei toistaiseksi osoita merkittäviä hidastumisen merkkejä, arvioi maan keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan. Hän kuitenkin tähdentää, että epävakaat rahoitusmarkkinat ja viennin kääntyminen laskuun muodostavat selvän riskin.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen valiokunnalle puhunut Greenspan varoitteli, että yhtiöiden tulosten heikentyessä pörssikurssit saattavat kääntyä laskuun.

Tämä olisi useiden asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain talouskehityksen kannalta hälyttävää, koska amerikkalaiset ovat eurooppalaisia ahkerampia osakesäästäjiä.
- Nykyiset osakkeiden hinnat näyttävät edellyttävän selvästi suurempaa yhtiöiden voittojen kasvua kuin mitä viime aikoina on nähty, Greenspan huomautti.

Hän kiitteli rahoitusmarkkinoiden reagoineen myönteisesti Brasilian viime viikon tapahtumiin, jotka johtivat maan valuutan realin tuntuvaan devalvaatioon ja kellutukseen. Hänen mielestään Brasilian hallituksen tulee ajaa läpi tarvittavat talousuudistukset, jotta ongelmat eivät leviäisi muualle Latinalaiseen Amerikkaan ja edelleen Yhdysvaltoihin.


Leonian Hollmen: Pankeille yhteiset atk-järjestelmät

Pankit voisivat yhdistää atk-järjestelmänsä, ehdottaa Leonian toimitusjohtaja Harri Hollmen. Hän arvioi keskiviikon Kainuun Sanomien haastattelussa, että yhdistämisestä koituisi huomattavia säästöjä.

Yhteisten atk-järjestelmien oloissa kukin pankki voisi keskittyä varsinaiseen asiakassuhteiden hoitamiseen.

- On aika hassua, että kaikilla pankeilla on omat niin sanotut perusjärjestelmät. Esimerkiksi meillä noin kymmenen prosenttia kustannuksista on niin sanottuja informaatioteknologian kustannuksia. Henkilökuntakuluista se on lähes puolet eli valtavan paljon, Hollmen laskeskelee.

Hollmenin mukaan pankkien perusjärjestelmissä ei ole suuria eroja edes eri maissa toimivien pankkien välillä.


Soneran viestintäjohtaja Jari Jaakkola: Telian ja Telenorin ei tuo kilpailutilanteeseen mitään uutta

Ruotsin ja Norjan valtiollisten teleyhtiöiden fuusio ei soneralaisten mukaan tuo kilpailutilanteeseen mitään uutta.
- Telia on ollut riittävän suuri jo aiemminkin kilpaillakseen kaikissa mahdollisilla televiestinnän liiketoiminnoissa, Soneran viestintäjohtaja Jari Jaakkola sanoo.

Ruotsin teleyhtiö Telia ja Norjan teleyhtiö Telenor julkistivat fuusionsa keskiviikkona. Fuusioyhtiöiden yhteinen liikevaihto on noin 79 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 50 miljardia Suomen markkaa. Telian liikevaihto on ollut runsaat 30 miljardia markkaa.

Telia on toiminut Suomen markkinoilla jo vuosia. Ensin Telivo nimellä ja sitten kun Telivon koko omistus meni Telialle, yhtiön nimi muuttui Telia Finlandiksi.

Telia kilpailee Suomessa niin kotimaan kaukopuheluissa kuin ulkomaanpuheluissakin. Pohjoismaiden suurin teleoperaattori Telia on yksi niistä 15:sta, jotka hakevat kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimilupaa Suomessa.

Telian ja Telenorin fuusiota puuhattiin jo vuosi sitten.
- Markkinoilla oli jo paine tämäntyyppiseen ratkaisuun, Jaakkola sanoo.

Jaakkolan mukaan samanlainen tilanne oli viikonloppuna, jolloin amerikkalainen matkapuhelinyhtiö Airtouch ja brittiläinen Vodafone ilmoittivat fuusiostaan.

Soneran Jaakkola pitää Telian ja Telenorin sulautumista luontevana, koska yhtiöillä on kaksi kiinteää verkkoa viereikkäin. Näin synergiaetuja löytyy helposti.

- Sonera taas on pääosin matka-, data- ja mediaviestintäoperaattori, Jaakkola sanoo. Jaakkolan mukaan telealan trendi on liittoutua niin, että yhtiöt keskittyvät tiettyihin markkinoihin.

Esimerkkinä on mainitsee amerikkalaisen AT&T:n ja brittiläisen British Telecommunicationin yhteisyrityksen, joka rakentaa maailmanlaajuisen televerkon tietokone- ja puhelinpalveluja varten.
- Kaikilla mahdollisilla aloilla toimivista sekatavarakaupoista luovutaan, Jaakkola sanoo.


Qualcomm kirjasi ennätystulot

Matkaviestimiä valmistava yhdysvaltalainen Qualcomm kertoi tiistaina ennätystuloista budjettivuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Yhtiön tiedotteen mukaan neljännesvuoden tulot kasvoivat 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjakson lukuihin verrattuna.

Vuosineljänneksen tuloiksi kirjattiin 941 miljoonaa dollaria eli vajaat 4,9 miljardia markkaa. Qualcommin mukaan lukema on korkein yhtiön 13-vuotisen historian aikana.

Tilikauden voitto oli 49 miljoonaa dollaria eli noin 254 miljoonaa markkaa. Nousua edellisvuodesta oli 32 prosenttia. Osakekohtainen tulos oli 65 senttiä, kun se vuotta aiemmin oli 50 senttiä.


Palvelualojen näkymät yhä hyvät

Yksityisten palvelualojen suhdanneodotukset ovat edelleen hyvät. Monien palvelualojen näkymiä kuitenkin heikentää pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Palveluyritysten arvioidaan tarvitsevan vuoden alkupuoliskon aikana noin 40 000 uutta työntekijää.

Tiedot käyvät ilmi Palvelutyönantajien marras-joulukuussa tekemistä kyselyistä. PT:n työvoimatarvekyselyyn saatiin vastaukset 1 940:ltä ja suhdannekyselyyn 1 882 yritykseltä.

70 prosenttia palveluyrityksistä uskoo alansa suhdanteiden pysyvän edelleen hyvinä tänä vuonna. Valoisimmat odotukset ovat atk-palveluissa sekä majoitus-, ravintola- ja matkailupalveluissa.

Kauppa sekä rahoitus- ja vakuutusala ovat aiempaa varovaisempia. Suhdanteiden heikkenemistä ennakoivia yrityksiä on eniten huolinta-alalla, apteekeissa ja vakuutusalalla.

Atk-palveluissa sekä kiinteistö- ja siivouspalveluissa on podettu työvoimapulaa jo pitkään. Nyt myös kaupat ja hotelli- ja ravintola-ala ennakoivat ongelmia ammattitaitoisen väen haussa. Yli puolet alkuvuoden työvoimatarpeesta kohdistuu näille aloille.

Useita vuosia jatkuneesta työllisyyden kasvusta huolimatta palvelualojen kokonaistyöllisyys on yhä lamaa edeltäneen tason alapuolella. Työllisyys saavuttanee tänä vuonna vuosikymmenen vaihteen tason.


Kuluttajat arvioivat taloutensa kohentuneen viime vuonna

Suomalaisten kuluttajien arvioiden mukaan heidän taloutensa kohentui viime vuonna. Tyytyväisimpiä olivat Keski-Suomen ja Uudenmaan kotitaloudet ja vähiten tyytyväisiä Pohjois-Karjalan kotitaloudet.

Tilastokeskuksen maakunnittaisen kuluttajabarometrin mukaan maakunnissa uskotaan yleisesti, että viime vuoden suotuisa kehitys jatkuu ja jopa nopeutuu. Sen sijaan pohjoiskarjalaiset eivät odota talouteensa parannusta seuraavankaan vuoden aikana.

Asunnon ja auton ostamista suunnitellaan useimmin Etelä-Suomessa, etenkin Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla. Lapissa, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Kainuussa vastaavia aikomuksia on vähemmän kuin muualla.

Ulkomaanmatkalle ennen ensi kesää aikoo joka toinen kotitalous Uudellamaalla. Kuluttajabarometriä varten haastateltiin loka-joulukuussa noin 4 700:aa suomalaista.


EU kiistää syytökset matkapuhelinkilpailun rajoituksista

EU:n komissio torjuu Yhdysvaltojen esittämät syytökset siitä, että EU asettaisi rajoituksia kolmannen sukupolven matkapuhelinstandardeihin. Komissaari Martin Bangemann esitti maanantaina EU:n kannan kirjeitse Yhdysvaltojen ulkoministerille Madeleine Albrightille ja kolmelle muulle johtavalle ministerille ja virkamiehelle.

Amerikkalaispoliitikot allekirjoittivat kuukausi sitten kirjelmän, jossa esitettiin syytöksiä EU:n kauppapolitiikkaa vastaan.

Bangemann korostaa vastauksessaan, että EU noudattaa laajaa kansainvälistä kilpailua suosivaa politiikkaa myös kilpailtaessa matkapuhelinpalveluista.

Bangemannin mukaan myös EU:n joulukuussa hyväksymä päätös jäsenmaille myönnettävistä kolmannen sukupolven matkapuhelinten vaatimista laajakaistaisen UMTS-verkon toimiluvista on WTO:n kauppasopimusten mukainen, eikä merkitse eurooppalaisen standardijärjestelmän suosimista.

Yhtenäisistä matkapuhelinstandardeista käydään kiistaa etenkin Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten järjestelmien välillä. Japani ja Eurooppa ovat ottaneet käyttöönsä UMTS-standardin, mutta USA:ssa eri valmistajat kehittävät vielä omia vaihtoehtojaan.

EU:n komission mukaan unioni ei pidä kysymystä poliittisena vaan pääosin teknisenä, minkä vuoksi se on edelleen halukas kehittämään kansainvälistä standardia yhteistyössä amerikkalaisten kanssa.

UMTS-järjestelmän on arvioitu tulevan käyttöön noin kolmen vuoden kuluttua. Myös alan tekniikassa eturivin maihin lukeutuva Suomi hakee toimilupia UMTS-verkolle. Uusien kännyköiden odotetaan omaavan lähes samanalaiset ominaisuudet tiedonsiirtoon kuin tietokoneilla ja matkapäätteillä on nykyisin.


EU tutkii Valmetin ja Rauman fuusion

EU:n komissio tutkii rutiininomaisesti Valmetin ja Rauman fuusion. Komissio ilmoitti maanantaina, että tutkimus on aloitettu, koska yrityskauppa näyttää kuuluvan EU:n fuusionkontrolliasetuksen piiriin.

Tarkastuksen ensi vaihe vie tavallisesti kuukauden. Tänä aikana mm. yhtiöiden kilpailijat saavat antaa lausuntonsa fuusion vaikutuksista markkinoihin. Ellei EU:n komissio näytä vihreää valoa kuukauden kuluttua, aloitetaan syvällisempi tutkimus, joka saattaa kestää neljä kuukautta.

Valmet ja Rauma ilmoittivat marraskuussa yhtyvänsä Suomen suurimmaksi metallialan yritykseksi. Valmet ja Rauma valmistavat koneita metsäteollisuudelle.

Kumpikin yritys on sanonut, etteivät ne odota ongelmia kilpailuviranomaisten taholta, koska niiden tuotteet lähinnä täydentävät toisiaan. Siten uudesta suuryrityksestä ei tulisi liian hallitseva markkinoilla.


Tuonti- ja vientihinnat laskivat viime vuonna

Sekä tuonti- että vientihinnat alenivat viime vuonna edellisen vuoden hintoihin verrattuna. Tilastokeskuksen julkaisemissa tiedoissa on verrattu koko vuoden keskiarvoja.

Tuontihinnat laskivat viime vuonna 3,5 prosenttia, kun vuotta aiemmin hinnat olivat nousseet 0,9 prosenttia. Vuoden 1997 joulukuusta viime vuoden joulukuun lukuihin verrattuna tuontihinnat laskivat 7,4 prosenttia. Marraskuusta joulukuuhun lasku oli 0,9 prosenttia.

Kuukauden ja vuoden mittaisessa vertailussa halpeni eniten raakaöljy, vuodessa myös sähkötekniset tuotteet.

Vientihinnat alenivat vuodesta 1997 viime vuoteen 1,1 prosenttia. Vuoden 1997 joulukuusta viime vuoden joulukuuhun hinnat alenivat 6,8 prosenttia ja marraskuusta joulukuuhun 0,8 prosenttia. Eniten vientihinnoista alenivat vuoden aikana sähkötekniset tuotteet ja öljytuotteet. Kuukaudessa laskivat mm. turkisnahkojen ja öljytuotteiden hinnat.

Teollisuuden tuottajahinnat eli kotimaisten tuotteiden tehtaanhinnat alenivat 1,4 prosentilla vuodesta 1997 viime vuoden hintoihin verrattuna. Joulukuusta 97 viime joulukuuhun lasku oli 4,5 prosenttia ja marraskuusta joulukuuhun 0,5 prosenttia.


Vainio: Ruotsin omistus Merita Nordbankenissa myytäneen ulkomaille

Ruotsin valtion odotetaan lähiaikoina myyvän omistuksensa Merita Nordbankenista, kertoo sunnuntain Helsingin Sanomat. Lehden haastattelema Merita Norbankenin hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio uskoo, että Ruotsin valtion omistamat osakkeet päätyvät kansainvälisille sijoittajille.

Ruotsi omistaa 26 prosenttia Merita Nordbankenin osakkeista. Suomen ja Ruotsin ulkopuolella on tällä hetkellä 35 prosenttia Merita Norbankenin osakkeista.

Vainion mielestä kansainvälinen omistus ei uhkaa pankin toimintaa. Hänen mukaansa pelkän kotimaisen tai skandinaavisen pääoman varaan suuria liiketoimintoja ei voi rakentaa.

Koonnut: IA
21.1.1999


TALOUS -SIVULLE