Riippuvuus huolettaa Internetin käyttäjiä



Sadat Internetin käyttäjät ovat jo arvioineet itsensä tai läheistensä verkkoriippuvuutta A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-verkkopalvelussa. Päihdelinkin sivuilla on mahdollisuus testata riippuvuutta alkoholista, huumeista tai Internetin käytöstä.


Päihdelinkki on ollut avoinna lokakuun lopulta. Käyttäjäkyselyyn nettiriippuvuudesta on jätetty noin 900 vastausta. Itsearviointitestejä eri riippuvuuksista on tehty kuukausittain noin 900.

A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikön, valtiotieteen lisensiaatti Teuvo Peltoniemen mielestä Päihdelinkin luvuista ei vielä voida tehdä johtopäätöksiä verkkoriippuvuusongelman yleisyydestä.
- Alkuvaiheessa mikä tahansa asia tulee tipoittain esille, Peltoniemi sanoo.

- Mitä enemmän siitä puhutaan, sitä enemmän ihmiset arvioivat itseään, ikään kuin vasta tajuaisivat asian. Ja mitä enemmän on hoitopalveluita, sitä enemmän ihmiset lähestyvät niitä, Peltoniemi arvioi.

- Veikkaukseni on, että tietokonetta käyttävästä väestöstä prosentille käyttö on ongelma, Peltoniemi heittää.

A-klinikkasäätiö aikoo teettää tietokoneiden käyttäjien riippuvuusongelmista koko väestön kattavan tutkimuksen. Verkossa tehdyt käyttäjäkyselyt eivät täytä tieteellisiä edustavuusvaatimuksia.

Verkkoon voi jäädä kiinni

Päihdelinkin itsearvioinnit ovat yksi oire siitä, että monet Internetin käyttäjät pelkäävät jääneensä verkkoon kiinni. Koukkuun jääneiden käyttäjien tilityksiä on julkaistu myös tietokonelehdissä ja Internetissä mm. New Life Foundation -organisaation sivuilla.

Käyttäjät näyttävät tulevan riippuvaisiksi erityisesti palveluista, joihin liittyy näennäisiä tai todellisia kontakteja muiden ihmisten kanssa. Verkosta tulee silloin puuttuvien ihmissuhteiden korvike ja täydentäjä.

Addiktiivisin on juttelulinja IRC, jossa ihmiset keskustelevat toistensa kanssa reaaliaikaisesti tekstiviestien välityksellä. Mutta myös sähköposti ja news-keskusteluryhmät saattavat houkutella pakonomaiseen käyttöön.

Surfaamiseksi nimitetty Internet-sivujen selailu ei ole osoittautunut ongelmaksi, sillä tietoa sisältävien dokumenttien selailuun kyllästyy yhtä nopeasti kuin vaikkapa aikakauslehtien selailuun kirjastossa. Seksiä sisältäviin sivuihin ja tietokonepeleihin sen sijaan riippuvuutta syntyy, jos käyttäjä on taipuvainen seksi- tai peliriippuvuuteen.

- Ne ovat jotenkin sosiaalisia; sekä irkkaaminen, sähköposti että pelaaminen, Peltoniemi aprikoi.

Riippuvuuden tunnusmerkkejä

Missä vaiheessa Internetin tehokäyttö muuttuu nettiriippuvuudeksi? Vastausta voi hakea paitsi itsearviointitesteistä myös Teuvo Peltoniemen aihetta käsittelevästi kirjoituksesta, joka on esillä Päihdelinkin sivuilla.

- Internetin liikakäyttäjä käyttää nettiä pakonomaisesti enemmän kuin haluaisikaan; rannetta ja niskaa jäykistää. Läheiset valittavat sosiaalisen vuorovaikutuksen puutteesta tai kotitöiden laiminlyönnistä. Ateria jää voileipien varaan. Hygieniakin on niin ja näin, Peltoniemi kuvailee.

- Jotkut siirtyvät kokonaan yöeläjiksi, ja koulussa tai töissä on päivällä vaikeaa. Lopettaminen ei onnistu, koska kontrollikyky on mennyt. Saman tyytyväisyyden saavuttamiseksi nettiannosta pitää kasvattaa. Alkaa salailu ja peittely, kun mukava asia muuttuu hävettäväksi.

- Työpaikallakin ajatukset pyörivät tulevan netti-istunnon ympärillä. Irkkaus tai pelaaminen saattaa siirtyä työpaikalle tai kouluun ja aiheuttaa siellä ristiriitoja. Nettiriippuvainen päättää rajoittaa käyttöä, mutta päätökset eivät juurikaan pidä. Tulee syyllinen olo. Huono omatunto ja syyllisyys unohtuvat vain Internetissä, joka toimii jo pakopaikkana. Kierre on valmis, Peltoniemi kirjoittaa.

Tekniikkaa voi käyttää apuna päihdetyössä

Teuvo Peltoniemi korostaa, että telemaattiset palvelut ja tietokoneverkot eivät ole pelkästään paha asia. Uutta tekniikkaa käytetään jo paljon hyväksi päihdetyössäkin.

Päihdeongelmista kärsivien asiakkaiden näyttää olevan helpompi kääntyä sähköisten palveluiden kuin elävien ihmisten puoleen. Sähköisissä palveluissa asiakkaiden on myös helppo esiintyä nimettöminä.

A-klinikkasäätiö on mukana Prevnet-ohjelmassa, jossa kehitetään telemaattisia päihdetyön menetelmiä. Projektissa tehdään kuntatason tietoverkkopalveluita mm. Jyväskylään, Lappeenrantaan ja Tampereelle. Säätiön koordinoimassa viiden EU-maan yhteishankkeessa kootaan mm. telemaattisen päihdevalistuksen eurooppalainen käsikirja.

STT-IA
22.1.1999


AJASSA -SIVULLE