EU:n ympäristöministerit odottavat paljon Helsingin huippukokoukselta



EU:n ympäristöministerit pitävät välttämättömänä tositoimia, jotta talouskasvu ei syö yhteisössä tehtyjen ympäristömääräysten saavutuksia.


Helsinkiin lauantaina kokoontuneet ministerit toistivat tämän edellyttävän eri alojen saumatonta yhteistyötä. Esimerkiksi autojen päästöjen vähentämiseksi tehdyt toimet eivät riitä, ellei samanaikaisesti pystytä hillitsemään liikenteen kasvua.

Liikennettä ministerit pitivätkin yhtenä huolestuttavimmista esimerkeistä, sillä sen hiilidioksidipäästöjen on ennustettu olevan EU-maissa vuonna 2010 lähes 40 prosenttia suuremmat kuin vuonna 1990. Hiilidioksidi on tärkein ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasuista.

- Ei riitä, että ympäristöministerit toimivat yksin, tiivisti kokoukseen osallistunut eroavan komission ympäristökomissaari Ritt Bjerregaard.

Kokousta vetänyt ympäristöministeri Satu Hassi puolestaan sanoi ympäristöministereiden odottavan, että Helsingin huippukokouksessa jäsenmaiden päämiehet ottavat selkeästi kantaa tässä työssä tarvittavien toimien puolesta. Niihin kuuluu mm. ympäristöministereiden vaatimus yhteisestä energiaverosta.

Pitkään kiistelty vero on juuttunut jäsenmaiden vastustukseen, vaikka esillä ollut malli on Bjerregaardin mielestä äärimmäisen varovainen. Malli perustuu minimiveroon, mutta sekin edellyttää yksimielisyyttä. Viime aikoina kiihkeimmin asiaa on vastustanut Espanja.

Taloudellinen ohjaus käyttöön

Ympäristöministerit toivovat myös muiden taloudellisten ohjauskeinojen käyttöä, jotta ympäristönäkökulma tulisi otetuksi huomioon eri alojen päätöksenteossa. Kyseessä on ns. yhdentäminen, josta sovittiin Irlannin puheenjohtajakaudella pidetyssä Cardiffin huippukokouksessa. Linjaus edellyttää ympäristökysymysten liittämistä kaikkien toimialojen päätöksiin.

Helsingin huippukokoukseen odotetaan ensimmäisiä linjauksia siitä, miten yhdentäminen on toteuttavissa. Niitä on luvassa mm. maataloudesta, liikenteestä ja energia-alalta.

Ympäristöministereiden kaipaamat taloudelliset ohjauskeinot voivat olla verokeppiä ympäristöä rasittavista toimista tai veroporkkanoita ympäristön tilaa edistävistä toimista.

Hassi muistutti, että parhaimmillaan ratkaisut hyödyttävät sekä taloutta että ympäristöä.

Tuomioja: Pitkä tie

Energia-alalla ympäristönäkökulman liittämisen valmistelusta EU:n päätöksenteossa vastaa kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja. Hän arveli perjantai-iltana, että todellisiin tuloksiin päästään vasta sitten, kun määräenemmistöllä tehtävien päätösten alaa EU:ssa on oleellisesti laajennettu ja esimerkiksi energiaveroista voidaan päättää määräenemmistöllä.

Päätöksenteon remontointi EU:ssa on kuitenkin osoittautunut hyvin työlääksi, sillä jäsenmaat ovat haluttomia luopumaan "veto-oikeudestaan" itselleen tärkeissä kysymyksissä. Muutokset edellyttävät uutta hallitusten välistä kokouskierrosta.

Tuomiojan mukaan Suomen puheenjohtajakaudella yhdentymisen edistyminen on hidasta myös siksi, että voimavarat on keskitettävä Kosovon kriisin jälkihoitoon. Ministerin mielestä perusteellinen keskustelu ympäristönäkökulman sitomisesta kaikkeen päätöksentekoon on kuitenkin tärkeää, sillä uusiin asioihin ei kypsytä hetkessä.

Hänen näkemyksensä mukaan osa jäsenmaista ei ole vielä päässyt edes tiensä alkuun, vaan on edelleen ojassa. Tuomioja osallistui ympäristöministereiden illalliselle.

WTO-kierrokselle ympäristöasiat

EU:n ympäristöministerit toistivat myös jälleen kerran, että ympäristökysymykset on otettava mukaan alkavalle maailmankaupan vapauttamiskierrokselle. Kierrosta vetää maailman kauppajärjestö WTO.

EU:n ympäristöministereiden mielestä kauppaa on voitava rajoittaa, jos tuotteet aiheuttavat vaaraa ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Tuorein esimerkki WTO:n nihkeydestä ympäristöministereiden ajamaan näkökulmaan tuli Yhdysvaltain ja EU:n hormonilihakiistassa.

Eniten vastaan haraavat kehitysmaat, jotka pelkäävät, että ympäristömääräyksistä tulee uusi este saada niiden tuotteita myyntiin. Hassin mielestä kompromissi on löydettävissä esimerkiksi antamalla kehitysmaille tullihelpotuksia tuotteissa, joissa ympäristönäkökohdat on otettu huomioon.

Bjerregaard puolestaan muistutti, että kompromissia etsittäessä samanaikaisesti on haettava ratkaisuja näiden maiden köyhyyskierteen purkamiseen. Hän tähdensi, että vastaava ongelmien limittyminen kyettävä aukaisemaan myös Kioton ilmastosopimusta eteenpäin vietäessä.

Hänen mielestään onkin hyvä, että Hassi vastaa ympäristöasioiden ohella myös kehitysmaakysymyksistä nyt EU:ssa.

Kiotossa sovittiin kasvihuonekaasujen rajoittamisesta. Vähennykset eivät koske kehitysmaita, mutta erityisesti Yhdysvallat vaatii nopeasta talouskasvusta hyötyvien kehitysmaiden kytkemistä sopimukseen.

Myös kehitysmaihin ymmärtäväisemmin suhtautuvat maat myöntävät, että pidemmällä aikavälillä ne on saatava sopimukseen, sillä koko ajan suurempi osa päästöistä tulee sopimukseen kuulumattomista maista.

EU:n ympäristöministereiden kokouksessa ei tehty päätöksiä, koska kyseessä oli epävirallinen kokous. Tapaaminen päättyy sunnuntaina risteilyyn Suomenlahdella.

STT-IKK
25.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE