Prodi: EU-tason ruoan valvontaa tarvitaan



Kansalaisten luottamus ruoan ja lääkeaineiden puhtauteen on EU-komission puheenjohtaja Romano Prodin mukaan palautettava valvomalla tuotteita EU:n tasolla. Myös lentoliikenne ja dopingin käyttö urheilussa ovat Prodin mukaan alueita, jotka vaativat koordinointia yli kansallisten rajojen.


EU:n parlamentille keskiviikkona puhunut Prodi ilmoitti kannattavansa itsenäisen valvontaviraston perustamista ruoan ja lääkeaineiden turvallisuuden takaamiseksi. Hän arvioi, että eri maiden kansalaiset eivät enää usko luota hallituksiinsa tai tutkijoihin.

Huoli ruoan turvallisuudesta pulpahti korostetusti esille kesäkuussa Belgian dioksiiniskandaalin takia. Samoin EU:n asettama tuontikielto amerikkalaiselle hormonilihalle ja ruoka-aineiden geenimuuntelusta käytävä keskustelu ovat kiihdyttäneet vaatimuksia turvallisuuden varmistamisesta.

Alun perin ajatus Euroopan ruoka- ja lääkevirastosta on lähtöisin Belgiasta. Esitys on saanut tukea mm. Ranskalta. Sen sijaan Suomen maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) on vastustanut ehdotusta. Hänen mukaansa EU-tason kontrolli ei voi korvata kansallista valvontaa.

Prodi huolissaan HVK:sta

Romano Prodi kantoi huolta uudesta hallitusten välisestä konferenssista (HVK), joka on määrä potkaista liikkeelle joulukuun EU:n huippukokouksessa Helsingissä. Prodi pelkää, että HVK jää vain Amsterdamin sopimuksen ulkopuolelle jääneiden asioiden paikkaajaksi.

Ratkaisematta on komissaarien lukumäärä ja maiden ääntenpainotus ministerineuvostossa sen jälkeen, kun EU ottaa lisää jäsenmaita. Myös määräenemmistöpäätösten lisäämisestä on tarkoitus sopia HVK:ssa.

Prodi toivoo vieläkin mittavampaa valmistautumista. Liian rajoitettu HVK ei Prodin mielestä vastaa tyhjentävästi laajenemisen haasteisiin.

Saksan komissaarivalintoja kritisoitiin

EU:n parlamentin suurimman ryhmän, kristillisdemokraateista ja konservatiiveista koostuvan EPP:n puheenjohtaja Hans Gert Pöttering arvosteli Romano Prodia komissaarivalinnoista, joita hän ei pidä tasapainoisina.

Pöttering kritisoi erityisesti Saksan komissaariratkaisua. Pötteringin mukaan valinnan saneli liittokansleri Gerhard Schröder, joka on sosiaalidemokraatti.

Pöttering huomautti, että muiden suurten EU-maiden toinen komissaari edustaa oppositiota, mutta ei Saksassa. Ranskalla, Britannialla, Italialla, Espanjalla ja Saksalla on kullakin kaksi komissaaria.

Saksalaisen Pötteringin arvostelun taustalla on Saksan kristillisdemokraattien vaatimus omasta komissaarista. Schröderin toivottiin menettelevänsä edeltäjänsä Helmut Kohlin tavoin eli nimeävän toisen komissaarin opposition riveistä.

Saksalaiset komissaarit ovat EU:n laajenemisesta vastaava Günter Verheugen ja budjettiasioita hoitava Michaele Schreyer. Verheugen on sosiaalidemokraatti ja Schreyer vihreä.

Parlamentin toiseksi suurin ryhmä sosialistit vastasi kipakasti Pötteringin kritiikkiin. Ryhmän puheenjohtaja Enrique Baron huomautti, että istunto pidetään Ranskan puolella Reinjokea ja Pötteringin olisi pidettävä kansallinen politiikka EU-parlamentin ulkopuolella.

Kuulustelut alkavat elokuun lopussa

EU:n parlamentti aloittaa Prodin valitsemien komissaarien kuulemiset elokuun lopussa. Komissiolla on äänestämällä mahdollisuus hylätä komission nimitys. Tätä pidetään kuitenkin epätodennäköisenä, joskin kuulusteluista ennakoidaan tiukkoja.

Romano Prodi sanoi asettavansa kuulusteluille paljon painoa, mutta hän sanoi pitävänsä erityisen tärkeänä ns. viisaiden ryhmän toista raporttia komission toiminnasta. Raporttia odotetaan syyskuussa.

Edellinen riippumaton asiantuntijatyöryhmän raportti johti Jacques Santerin johtaman komissioon eroon maaliskuussa sen paljastettua komissiossa mm. sukulaisten suosimista ja hallinnon epäselvyyksiä.

STT-IKK
23.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE