Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Saksan valtiovarainministeriö ennustaa talouden elpymistä

Saksan valtiovarainministeriö sanoi perjantaina, että maan talous on elpymässä tuotannon kasvumerkkien ja vahvistuvan viennin myötä. Työllisyys ei kuitenkaan vielä näytä toipumisen merkkejä, sanottiin ministeriön uusimmassa kuukausiraportissa.

Raportin mukaan "Saksan kasvua ajavat voimat ovat ottaneet vahvempaa jalansijaa viime aikoina." Raportissa todettiin myös, että viime vuodesta laskenut tuotanto näyttää nyt elpyvän ja teollisuuden odotukset ovat paranemassa huomattavasti.

Rakennusalalla tilanne oli ristiriitaisempi: lännessä tilanne näytti paranevan kun taas entisen Itä-Saksan alueella kärsitään yhä ylikapasiteetista.

Raportissa ei annettu tarkkaa talouden kasvuennustetta, mutta aiemmin tällä viikolla talousministeri Werner Müller sanoi, että talous saattaisi kasvaa jopa kahdella prosentilla hallituksen virallisen 1,5 prosentin kasvuennusteen sijaan.


Inflaatio pysyi euroalueella vakaana

Hinnat euroalueella ovat pysyneet vakaina. Inflaatio kasvoi kesäkuussa alle yhden prosentin verrattuna samaan ajankohtaan vuosi sitten.

Inflaatio euroalueella oli kesäkuussa 0,9 prosenttia, kun luku toukokuussa oli yksi prosentti. Vuosi sitten vastaava luku oli 1,4 prosenttia. Asiasta ilmoitti EU:n tilastovirasto Eurostat torstaina.

Matalin inflaatio oli Itävallassa, 0,2 prosenttia. Seuraavina olivat kaksi euroalueen suurinta taloutta Saksa ja Ranska 0,4 prosentin inflaatiolla. Suomessa inflaatio laski 1,2 prosenttiin toukokuun 1,4 prosentista. Italiassa inflaatio oli 1,4 prosenttia, kun taas hinnat nousivat 2,1 prosenttia Espanjassa, Irlannissa, Hollannissa ja Portugalissa.


Greenspan: Inflaatio pidetään kurissa

Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Alan Greenspan vakuutti torstaina, että keskuspankki ei salli hintojen ja palkkojen nousua, joka vaarantaisi maan talouden noususuhdanteen.

Edustajainhuoneen pankkivaliokunnan jäsenille puhunut Greenspan sanoi, ettei inflaation kasvua ole tällä haavaa näkyvissä. Hän varoitti kuitenkin, että keskuspankki toimii "viipymättä ja voimallisesti", jos inflaation noususta saadaan merkkejä.

Greenspanin mukaan edessä ei näytä olevan uusia korkojen korotuksia. Keskuspankki nosti viime kuussa lyhytaikaisia korkoja antaakseen pontta linjalleen pitää inflaatio kurissa.

Greenspan ennusti, että Yhdysvaltain talous kasvaa tänä vuonna 3,5-3,75 prosenttia. Ennuste on huomattavasti optimistisempi kuin keskuspankin aiempi arvio, jonka mukaan talouden kasvuksi kaavailtiin 2-2,5 prosenttia.


Coca-Cola taas vaikeuksissa

EU:n tarkastajat ovat tutkineet Coca-Colan yritystiloja ympäri Eurooppaa tällä viikolla etsiessään todisteita laittomista kilpailukeinoista, kertoi Euroopan komissio torstaina. Lontoossa Coca-Colan osakkeen kurssi laski 12 prosenttia, kun tieto tarkastuksista levisi.

Komission tiedottaja Martine Reicherts kertoi lehdistötilaisuudessa, että kyse on lähinnä kauppiaille myönnettävistä laittomista bonuksista. EU-lähteiden mukaan tarkastuksia tehtiin ainakin Saksassa, Itävallassa ja Tanskassa.

Eroavan komission kilpailukomissaari Karel Van Miert epäili Coca-Colan käyttävän alennuksia sulkeakseen kilpailijansa pois tietyiltä markkinoilta. Tällainen käytäntö on EU:n kilpailulainsäädännön vastainen. Mikäli Coca-Cola todetaan syylliseksi, sille voidaan tuomita raskaat sakot.

Komission tarkastukset tulivat vain kuusi viikkoa sen jälkeen kun satoja tuhansia tölkkejä Coca-Colaa ja yhtiön muita juomatuotteita vedettiin myynnistä ympäri Eurooppaa liki sadan ihmisen saatua niistä erilaisia sairausoireita.


Amerikkalainen telejätti haastoi Nokian oikeuteen

Yhdysvaltalainen telejätti GTE Wireless on keskiviikon Helsingin Sanomien mukaan haastanut Nokian oikeuteen patenttinsa rikkomisesta.

Yhtiö väittää, että Nokia hyödyntää luvatta menetelmää, jolla matkapuhelin voidaan virittää toimintakuntoon ja ohjelmoida uudelleen verkon välityksellä. Keksinnön ansiosta asiakkaan ei itse tarvitse käydä matkapuhelimia kauppaavassa liikkeessä ohjelmoimassa kännykkäänsä.

Nokiassa ei Helsingin Sanomien mukaan vielä tiistaina tiedetty haasteesta mitään, vaikka se oli jätetty Yhdysvalloissa jo heinäkuun 9. päivänä.

Erikoista tapauksessa on se, että matkapuheluoperaattori GTE on Nokian asiakas eikä kilpailija. Yhdysvalloissa on yleistä, että operaattori ostaa suuria eriä kännyköitä laitevalmistajalta ja myy niitä liittymän kylkiäisenä.


IBM:llä odotettua parempi tulos

Amerikkalaisen tietokonejätin IBM:n toisen vuosineljänneksen tulos kasvoi 60 prosenttia edellisvuotisesta. Yhtiö ilmoitti tuloksestaan maanantaina.

Maailman suurimman tietokonevalmistajan tulos kasvoi 2,4 miljardiin dollariin. Vuotta aiemmin tulos oli 1,5 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos nousi 75 sentistä 91 senttiin. Tulos oli kolme senttiä analyytikkojen ennakkoveikkailuja korkeampi.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 21,9 miljardiin dollariin vuodentakaisesta 18,8 miljardista dollarista. IBM:n mukaan odotettua parempi tulos johtui palveluiden ja ohjelmistotuotteiden hyvästä myynnistä.


Microsoftin tulos parani yli 60 prosenttia

Maailman suurimman ohjelmistoyrityksen Microsoftin tulos nousi huhti-kesäkuussa 62 prosenttia, mikä ylitti selvästi analyytikkojen ennakko-odotukset. Yhtiö julkisti tilivuotensa neljännen vuosineljänneksen tuloksen maanantaina.

Microsoftin tulos nousi 2,2 miljardiin dollariin, kun se vuotta aiemmin oli 1,357 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos parani 25 sentistä 40 senttiin. Analyytikot olivat keskimäärin odottaneet 36 sentin osakekohtaista tulosta.

Microsoftin liikevaihto kasvoi 39 prosenttia 5,76 miljardiin dollariin. Yhtiö kuitenkin varoitti, että kasvu hidastuisi vuoden loppua kohti tietokoneiden vähenevän kysynnän takia. Lisäksi tuloksen kasvua yhtiön arvion mukaan heikentävät pelot, jotka liittyvät vuosituhannen vaihtumisesta tietokoneille mahdollisesti koituviin ongelmiin.


ABB:n nettovoitto kasvoi

Sveitsiläis-ruotsalaisen teollisuusryhmän ABB:n nettovoitto kasvoi tammi-kesäkuussa 32 prosenttia 839 miljoonaan dollariin, 4,8 miljardiin markkaan. Viime vuonna vastaavana aikana nettovoitto oli 638 miljoonaa dollaria.

Yhtiö kertoi keskiviikkona, että sen myynti kasvoi kymmenellä prosentilla 11,78 miljardiin dollariin vertailukauden 10,70 miljardista dollarista. Tilausten yhteisarvo oli 13,11miljardia dollaria.

Yhtiön pääjohtajan Göran Lindahlin mukaan tulokset ovat rohkaisevia, ja yhtiö odottaa tuottavuuden kasvun jatkuvan.


USA:lta sadan prosentin rangaistustulleja EU-tuotteille

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina asettavansa sadan prosentin tullin useille EU-tuotteille kostoksi siitä, ettei EU ole hyväksynyt markkinoilleen amerikkalaista hormonikäsiteltyä naudanlihaa.

Rangaistustulli koskee mm. tuoretta ja pakastettua naudanlihaa, sianlihaa, hedelmämehuja, roquefort-juustoa, hanhenmaksapateeta ja tryffeleitä.

Yhdysvaltain kauppaviranomaisten mukaan tullit astuvat voimaan 29. heinäkuuta. Maailman kauppajärjestö WTO päätti aiemmin, että Yhdysvallat saa asettaa rangaistustulleja EU-tuotteille yhteensä 116,8 miljoonan dollarin edestä vuodessa vastineeksi menetetyistä vientituloista. Yhdysvaltain alkuperäinen vaatimus tullien suuruudesta oli yli kaksinkertainen.

Koonnut: IKK
23.7.1999


TALOUS -SIVULLE