Prodin komissiota ei hevin muuteta



EU-parlamentissa esitetyt vaatimukset eivät johda muutoksiin Romano Prodin komission kokoonpanossa, arvioi komission edustuston päällikkö Jukka Oas. Myöntyminen vaatimuksiin vahvistaisi parlamentin valtaa enemmän kuin mihin EU:n jäsenmaat ovat valmiita.


- Jos parlamentille myönnetään oikeus antaa epäluottamuslause yksittäiselle komissaarille, muutetaan olennaisesti EU:n toimielinten välistä suhdetta, Oas sanoi.

EU-parlamentti voi EU:n perussopimuksen mukaan hylätä tai hyväksyä Prodin komission ainoastaan kokonaisuutena: ehtoja ei voi asettaa. Oas ennusti, että jos joku komissaari parlamentissa torjutaan, panee tämän jäsenmaan hallitus saman nimen uudelleen ehdolle.

- Ja mitäs sitten tehdään, jos sama lista hylätään toiseen kertaa, jolloin ollaan koko EU:n kannalta umpikujassa?

Parlamentti on pitkään vaatinut itselleen valtaa esittää epäluottamuslause yksittäiselle komissaarille, mutta jäsenmaat eivät ole tähän suostuneet.

Prodin komission luottamuksesta on määrä äänestää 15. syyskuuta. Jokaista komissaariehdokasta kuullaan parlamentin valiokunnissa ennen äänestystä.

Parlamentissa on arvosteltu komissaarien puoluejakoa, sillä sosiaalidemokraateilla ja sosialisteilla on puolet paikoista. Tämä tosin heijastaa jäsenmaiden hallitusten kokoonpanoa.

EU:n perussopimukset eivät millään tavoin edellytä sitä, että komission kokoonpano heijastaisi voimasuhteita EU-parlamentissa, Oas huomautti.

Lamy ja Schreyer pannaan lujille

Tyytymättömimpiä Prodin komissioon ovat olleet Saksan kristillisdemokraatit, joilla on EU-parlamentissa ennätysmäiset 53 edustajaa. Saksan hallitus nimesi komissioon sosiaalidemokraatin ja vihreän jäsenen syrjäyttäen opposition kokonaan.

Vihreän budjettikomissaarin Michaele Schreyerin odotetaan saksalaisen tilanteen takia joutuvan parlamentissa kovaan puristukseen.

Toinen komissaari, jonka nimitystä vastaan on esitetty paljon arvostelua, on ranskalainen kauppakomissaari Pascal Lamy. Lamyn painolastina on hänen toimintansa entisen komission puheenjohtaja Jacques Delorsin kabinettipäällikkönä.

Delorsin ja Lamyn aikana syntyi useita niistä ongelmista hallinnossa, jotka keväällä johtivat Jacques Santerin komission eroon. Myös Ranskan protektionistinen linja kauppapolitiikassa voi tuottaa Lamylle arvostelua.

Oas ei usko, että Erkki Liikanen joutuisi parlamentissa lisävaikeuksiin syyskuussa julkaistavan uuden tutkintaryhmän raportin takia. Uusi raportti käsittelee komission hallinnon virkamiesjohtoa.

Ei heikkoja salkkuja

Oas kummasteli Suomessa käytyä keskustelua komission eri salkkujen painoarvosta. Hänen mukaansa heikkoja salkkuja ei ole. Vaikutusvalta riippuu yhtä paljon komissaarin omasta aktiivisuudesta kuin salkun sisällöstä. Loppujen lopuksi komission jäsenet ovat keskenään tasavertaisia, kun ratkaisuja tehdään.

- Jokaisella komissaarilla on yksi ääni, Oas muistutti.

Oaksen mukaan komissiossa onkin viime vuosina äänestetty ahkerasti. Rintamalinjat muotoutuvat kuitenkin tapaus tapaukselta erilaisiksi eivätkä noudattele komissaarien puoluekantaa.

STT-IKK
23.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE