EU:n parlamentti ryöpytti Bangemannia



Eronneen teollisuuskomissaarin Martin Bangemannin arvostelu jatkui EU-parlamentin istunnossa torstaina. Parlamentti tuki neuvoston päätöstä viedä tapaus EY-tuomioistuimeen ja vaati Bangemannia perumaan aikeensa siirtyä espanjalaisen Telefonica-yhtiön palvelukseen.


Parlamentti vaati lisäksi epäämään Bangemannin eläkeoikeudet ja muut komission tehtäviin liittyvät edut. Ministerineuvostoa ja komissiota kehotettiin keskeyttämään eläke siltä ajalta, jonka hän on Telefonican leivissä.

Parlamentin vaatimus tuli tapauksen tuoreimman käänteen jälkeen. Telefonica lykkäsi keskiviikkona yllättäen saksalaisen Bangemannin nimitystä. Yhtiön johtokunta pidättäytyi äänestämästä, eikä päätöstä asiasta tehtäne ennen syyskuun puoliväliä.

Bangemannille on kaavailtu Telefonican johtajan Juan Villalongan neuvonantajan tehtävää ja paikkaa yrityksen johtokunnassa. Villalonga on kutsunut Bangemannia firman "Ronaldoksi" viitaten seurojen himoitsemaan brasilialaiseen jalkapallotähteen.

Liikaa kohua?

Telefonicassa on The Financial Times -lehden mukaan noussut epäilys siitä, onko Bangemannin palkkaaminen enää hyödyllistä kaiken julkisen kohun jälkeen.

Bangemann ilmoitti eroavansa kesäkuun lopussa. Hänen uskotaan komissaarina saaneen sisäpiirin tietoja telealan yrityksistä ja voivan hyödyntää niitä espanjalaisyrityksessä.

Keskustelussa parlamentaarikot ryöpyttivät ankarasti Bangemannia. Britannian Imelda Read katsoi, että Bangemann voisi Telefonicassa käyttää tietojaan komissiossa valmistellusta televiestinnän lainsäädännön uudistamisesta.

Ranskalainen Kansakuntien Eurooppa -ryhmän jäsen Georges Berthu vaati jopa perimään Bangemanilta takaisin komissiolta saaman palkan.

Parlamentti kehotti Romano Prodin tulevaa komissiota varmistamaan, että komissaarien taloudellisten etujen ilmoittamista ja yksityiselle puolelle siirtymistä valvotaan tiukasti viran päättymisen jälkeenkin.

Uudet pelisäännöt

Prodi kertoi viime lauantaina uusille komissaareille luoduista pelisäännöistä. Nämä sisältävät vuoden karanteenin tehtävistä, joissa voisi törmätä eturistiriitoihin. Ohjeen on määrä sitoa komission jäseniä vielä vuosi viran päättymisen jälkeen.

Komissio on jo aiemmin päättänyt viedä jupakan EY-tuomioistuimeen. Keskiviikkoiltana parlamentissa puhunut eurooppaministeri Kimmo Sasi (kok.) muistutti Bangemannin vastanneen nimenomaan telealasta vuodesta 1992 lähtien. Sasi välitti jäsenmaiden kannan, jonka mukaan Bangemannin olisi pitänyt kieltäytyä Telefonican tarjoamasta paikasta.

Bangemannin katsotaan rikkoneen sääntöä, jonka mukaan komissaarin on osoitettava kunniallisuutta ja pidättyvyyttä, jos hänelle tarjotaan toimialaansa liittyviä tehtäviä tai etuja. Bangemann itse on julkisuudessa kieltänyt tehneensä mitään väärää vastatessaan Telefonican työtarjoukseen.

EU:n väistyvän komission on määrä käsitellä ensi viikolla vielä kertaalleen Bangemannin menettelyä.

Parlamentti parantaisi rehujen valvontaa

EU:n parlamentti haluaa komission parantavan kuluttajien suojelua. Parlamentti hyväksyi torstaina kannanoton, jossa vaaditaan entistä parempaa eläinten rehujen valvontaa. Parlamentaarikot vaativat tiukkoja laatutarkastuksia ja rehujen koostumusta koskevien minimivaatimusten määrittelemistä.

Belgiassa toukokuun lopussa paljastunut dioksiiniskandaali on tuorein EU:n alueella paljastunut kuluttajia huolestuttanut ruokaan liittyvä kriisi. Siipikarjan ja kananmunien saastuminen johtui rehun raaka-aineena olleesta kierrätysrasvasta, johon oli joutunut PCB-pitoista muuntajaöljyä.

Korkea dioksiinipitoisuus havaittiin jo huhtikuun lopussa tehdyissä rehu- ja eläinnäytteiden tutkimuksessa, mutta Belgian viranomaiset ilmoittivat asiasta komissiolle vasta kuukauden kuluttua.

Komissio kielsi kesäkuun alussa Belgiassa kasvatetun siipikarjan lihan ja munien ja munavalmisteiden viennin. Tuotteet poistettiin myös belgialaisten kauppojen hyllyiltä.

Jatkoselvityksissä kävi ilmi, että saastunutta rehua oli viety Belgiasta myös Hollantiin, Ranskaan, Saksaan, Luxemburgiin ja Espanjaan. Lisäksi samaa rehua oli käytetty Belgiassa nautojen ja sikojen ruokkimiseen.

Fischler: Tuotteet nyt saasteettomia

Komissio kielsi tämän vuoksi myös belgialaisten maitotuotteiden sekä naudan- ja sianlihan viennin, jos niitä ei voida osoittaa puhtaiksi.

EU-parlamentti päätti kannanotosta kuultuaan puheenjohtajamaan Suomen maa- ja metsätalousministerin Kalevi Hemilän (sit.) selostuksen neuvoston toimista. Hemilä totesi yleisen mielipiteen reagoineen erityisen voimakkaasti uusimpaan skandaaliin, kun juuri oltiin pääsemässä voitolle yksittäiseksi tapahtumaksi arvioidusta ns. hullun lehmän taudin aiheuttamasta kriisistä.

Raskaita taloudellisia menetyksiä aiheuttanut tapahtuma on Hemilän mukaan heikentänyt luottamusta rehujen ja elintarvikkeiden tuotantoketjuihin ja viranomaisvalvontaan.

Maatalousasioista vastaava komissaari Franz Fischler vakuutti, että tällä hetkellä markkinoilla olevat tuotteet eivät ole saastuneita.

STT-IKK
23.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE