Lipponen: Budjetti antaa hyvän pohjan tupo- ja veroratkaisulle



Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kehui toisen hallituksensa ensimmäistä budjettia hyvää talouskehitystä tukevaksi. Samalla hän muistutti, että pitkään jatkuva suotuisa kehitys riippuu syksyn tupo- ja veroratkaisuista.


- Meillä on edellytykset päästä vaalikauden aikana kahdeksan, jopa seitsemän prosentin työttömyysasteeseen. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että tehdään ennen kaikkea maltilliset tuloratkaisut tulevana syksynä, Lipponen linjasi.

Vaikka suurimmat veropäätökset siirrettiinkin odottamaan tuponeuvotteluita, Lipponen varoitti, että näissä neuvotteluissa ei päätetä veropolitiikan linjasta.
- Siitä on päätetty hallitusohjelmassa. Ja hallitusohjelmaa toteutetaan kaikilta osin.

Lipponen kiitti tehtyä kuntapakettia: heikot kunnat on huomioitu ratkaisussa erityisesti, kun valtio tukee kriisikuntia muutenkin hyvästä talouskehityksestä huolimatta.

Niinistö: Luottamus lujittuu

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mukaan budjetti jatkaa talouspolitiikan vakaata linjaa, jonka tärkein tarkoitus on luoda ja säilyttää luottamus Suomen talouden vakaaseen kehitykseen.

- Nyt revitään veronmaksajien vekseleitä, aloitetaan uusi velaton vuosituhat, Niinistö maalaili.

Niinistön mukaan budjetti antaa myös hyvän lähtökohdan vakausohjelmalle, jonka Niinistö esittelee pian Ecofin-kokouksessa muille EU:n valtiovarainministereille.
- Se vakausohjelma kelpaa kyllä hyvin EU:n puheenjohtajamaan esiteltäväksi, Niinistö kehui.

Niinistö ennakoi, että vuonna 2003, joka on säädetty vakausohjelman takarajaksi, Suomi voi täyttää kaikki Suomelle asetetut vaatimukset. Tämä mahdollistaisi myös verojen, etenkin ansiotuloverojen laskemisen.

Siimes: Maksupolitiikassa vastuu kunnilla

Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) kiitteli budjettiratkaisua onnistuneesta kuntapaketista, joka jarruttaa rikkaiden ja köyhien kuntien välisen epätasa-arvon syvenemistä.

- Budjetissa päätettiin kuitenkin antaa kunnille mahdollisuus tukea talouttaan sosiaali- ja terveydenhoidon maksuilla, mikä ei terveyspoliittisesti ole hyvä asia. Harkintavalta jää tässä asiassa kunnille, Siimes sanoi.

Siimes piti kuitenkin hyvänä seikkana, että maksuille asetettiin katto, joka tulee voimaan heti. Hallitusohjelman mukaan maksukatto olisi tullut vasta vuonna 2002.
- Esiopetuksen toteutuminen laajana lisää myös lasten, perheiden ja eri alueiden välistä tasa-arvoa.

Työllisyysmäärärahojen lisääminen erityisesti ikääntyneiden työllistämiseen on hyvä. Myös asuntorahat, joilla saadaan 13 000 uutta asuntoa, takaavat asuntopolitiikan jatkamisen hallitusohjelman mukaisena, Siimes kiitteli.

Hassi: Kehitysapu säästyi kadolta

Ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi (vihr.) kiitteli budjettiratkaisua siitä, että pelko köyhimpien kehitysmaiden tuen valumisesta Kosovon hyväksi osoittautui turhaksi. Rahat riittivät sekä Kosovon auttamiseen että köyhimpien maiden tuen lisäämiseen.

Ympäristöasioista kiitosta herättivät uudet ilmakehän suojelemiseen tähtäävät kehityshankkeet Suomen lähialueilla sekä kehitysmaissa.

Myös joukkoliikenteen tuen säilyminen sekä kuntien tukeminen saivat vihreiden kannatuksen.

Enestam: RKP saavutti tavoitteensa

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam kiitteli budjettia siitä, että siinä oli onnistuttu yhdistämään hyvä aluepolitiikka vastuuntuntoiseen taloudenpitoon.

- RKP saavutti neuvotteluissa tavoitteensa. Kuntien valtionapujen korotus turvaa hyvinvointipalvelujen saatavuutta ja tasoa koko maassa. Kuitenkin valtiontalous on kääntynyt ylijäämäiseksi ja velkaa maksetaan takaisin, Enestam sanoi.

Hän kiitteli myös esikouluopetuksen laajaa toteuttamista sekä Itämeren suojeluohjelmaa, puupolttoaineen käytön lisäämistä sekä kertausharjoitusten lisäämistä ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tukemista.

Hemilä: Viljelijöiden tukia ei leikattu

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) kiitteli budjettiratkaisua siitä, että viljelijöiden eläkkeitä ja lomitustukia ei leikattu. Myönteistä on myös kansallisen metsäohjelman alkaminen.

Maaseudun kehittämiseen ja ympäristötukeen tarvittavat varat varat eivät ehtineet budjettiin, koska tukien EU-osuudet saadaan vasta myöhemmin, mutta niidenkään saaminen ei tuota ongelmia, Hemilä kertoi.

Korhonen: Tupo paikkaa yhteisöverotulon menetystä

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) pitää tehtyä kuntaratkaisua onnistuneena nykyisessä tilanteessa: se tuo ensiapua kuntien akuutteihin ongelmiin, vaikka kuntien ongelmien todellisiin syihin täytyykin paneutua jatkossa uudella tavalla.

Kuntien yhteisöveron tuoton leikkaamista Korhonen piti siedettävänä, koska kuntien talous kasvaa keskimäärin hyvin. Lisäksi syksyn veroratkaisut tulevat auttamaan myös kuntia, Korhonen uskoi.

Mönkäre: Puron eläkeratkaisu tuli hyvään aikaan

Työministeri Sinikka Mönkäre (sd.) kiitteli lisämäärärahojen saamista erityisesti ikääntyvien ihmisten työllistämiseen.
- Puron eläketyöryhmän ratkaisu tuli oikeaan aikaan. Saimme 70 miljoonaa eläkeratkaisun nojalla ikääntyvien työllistämiseen. Yhdessä muiden varojen kanssa autamme rahoilla 40 000 ikääntyvää työllistettävää töihin, Mönkäre sanoi.

Lisäksi pakolaiskiintiötä kasvatettiin 650:stä 700:aan. Työministeriö oli toivonut pakolaiskiintiön nostamista lähemmäs tuhatta, mikä on hallituksen virallinen tavoite.

Häkämies: Poliiseille lisää rahaa

Sisäministeri Kari Häkämies (kok.) sai budjettiin 97 miljoonaa markkaa lisää poliisimäärärahoja, joilla täytetään tyhjillään olevia poliisinvakansseja sitä mukaan kun uusia poliiseja valmistuu.

- Määräraha oli nykyisissä olosuhteissa hyvä lisä, Häkämies kiitteli.

STT-IA
27.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE