Jälleenrakennuskokouksen vakuutetaan onnistuvan

Myös Clinton osallistuu Sarajevon huippukokoukseen



Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton osallistuu Sarajevossa 30. heinäkuuta pidettävään Balkanin alueen jälleenrakentamiskokoukseen. Kokoukseen on kutsuttu 35 valtion päämiehet. Sen puheenjohtajana toimii presidentti Martti Ahtisaari.


Myös Ranskan presidentti Jacques Chirac ilmoitti saapuvansa Sarajevon koukseen. Kokouksessa hyväksytään yhteinen asiakirja Balkanin vakaussopimuksesta. Kokouksen tarkoituksena on vauhdittaa sopimuksen toteutumista Balkanilla.

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) ja hänen bosnialainen virkaveljensä Jadranko Prlic torjuvat tulevasta Sarajevon huippukokouksesta esitetyn arvostelun.

Halonen sanoo, etteivät kokouksen kustannukset ole suuremmat kuin jos kokous pidettäisiin Länsi-Euroopassa. EU:n ulkoministerit myönsivät maanantaina 1,25 miljoonaa euroa (noin 7,4 milj. mk) kokousjärjestelyihin.

Suuri merkitys Bosnia-Hertsegovinalle

Prlic sanoi, että Kaakkois-Euroopan jälleenrakentamiseen keskittyvällä kokouksella on erittäin suuri merkitys Bosnia-Hertsegovinalle. Maan kolme väestöryhmää huolehtivat siitä, että tapaamisesta tulee suurmenestys siihen osallistuville 65 valtuuskunnalle, hän sanoi.

Huippukokousta on arvosteltu paitsi suurten kustannusten myös sen takia, että, että käytännössä on hyvin vaikeaa järjestää suurta kansainvälistä kokousta Sarajevoon. Siksi on olemassa vaara, että siitä tulee pelkästään seremoniallinen vailla sisältöä, arvostelijat sanovat.

Tarkoituksena on, että valtionpäämiehet ja hallitustenjohtajat hyväksyvät ns. vakaussopimukseen perustuvan julistuksen.

Halonen kertoi lehdistötilaisuudessa, että presidentti Martti Ahtisaaren kanslia on lähettänyt kutsut Kaakkois-Euroopan, EU-maiden ja G8-ryhmän maiden johtajille. Ahtisaari toimii kokouksen puheenjohtajana, koska Suomi on EU:n puheenjohtaja.

Halonen tapasi myös Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Richard Morningstarin keskustellakseen tämän kanssa kuljetuksista Sarajevoon ja pois sieltä. Yhdysvallat on luvannut huolehtia kuljetuksista. Sarajevon lentokenttä voi ottaa vastaan vain 3-4 konetta tunnissa, ja kaupunkiin saapuvien valtionpäämiesten on siksi jaettava koneita toistensa kanssa.

Yhdysvallat on myös luvannut huolehtia osanottajien turvallisuudesta. Tähän tehtävään käytetään Bosnian Sfor-joukoissa olevia amerikkalaissotilaita.

Kroatian ulkoministeri Mate Granic kertoi, että Kroatia ja Bosnia-Hertsegovina allekirjoittavat kokouksessa rajasopimuksen maiden 1 100 kilometrin pituisesta yhteisestä rajasta.

STT-IKK
23.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE