Suhartolla mahdollisuudet toipua halvauksesta



Indonesian entisellä presidentillä Suhartolla on yli 50 prosentin mahdollisuudet toipua saamastaan lievästä halvauksesta, kertoi häntä hoitavan sairaalan johtaja Sudjono Martoatmodjo keskiviikkona. Sairaus kuitenkin vaikuttaa entisen diktaattorin omaisuudesta tehtävään selvitykseen.


- Tässä tapauksessa ei ole tarpeellista ryhtyä leikkaukseen, sillä leikkausta tarvitaan vain vaikeiden halvausten hoidossa. Mikäli Jumala suo, hän voi parantua täysin viikossa tai kahdessa, sanoi Sudjono.

Sudjono sanoi, että halvaus johtuu luultavasti korkeaan ikään liittyvistä tekijöistä. Suharto on 78-vuotias.

Sudjono kertoi, että Suharto tuotiin sairaalaan, kun hän oli valittanut päänsärkyjä. Sairaalaan saapuessaan Suharto puhui soperrellen ja hänellä todettiin lievä halvaus.

Sudjono totesi, että potilas ei vielä saa ottaa vastaan vierailijoita, sillä hänen täytyy levätä.

Sairaalan johtajan antamat tiedot lopettivat villit spekulaatiot maan entisen johtajan terveydentilasta. Aikaisemmin sairaalalähteet uskoivat Suharton saaneen lievän sydänkohtauksen. Joidenkin tahojen mukaan kyseessä olisi ollut vain rutiinitarkastus.

Sairaus vaikuttaa omaisuusselvitykseen

Suharto hallitsi Indonesiaa diktatorisesti 32 vuotta. Entisen presidentin varallisuus on määrätty tutkittavaksi, sillä hänen on epäilty keränneen itselleen omaisuuden lahjonnan avulla.

Indonesian oikeusministeri Muladi sanoi keskiviikkona, että Suharton heikko terveys saattaa vaikuttaa viralliseen omaisuusselvitykseen.

- Ihmisen täytyy olla ruumiillisesti ja henkisesti terve, jotta hän voi käydä läpi oikeudellisen tutkimuksen, sanoi Muladi lehdistölle.

Varallisuudenselvitys jatkui kuitenkin edelleen muodollisesti ja Muladin mukaan "asiasta pitää vielä keskustella".

Yleisen syyttäjänviraston tiedottajan Soehandoyon mukaan Suharton halvaus tarkoittaa, että tutkimuksia lykätään ja mikäli Suharto kuolee, ne lopetetaan kokonaan.

- Lykkäämme tutkimuksia, kunnes hän on sataprosenttisen terve, sanoi Soehandoyo. Tutkijoita on aikaisemmin arvosteltu toiminnan hitaudesta.

STT-IKK
23.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE