Avaruusolentoja etsitään herkeämättä - ufojahdissa valtavat radioteleskoopit



Tietokoneen näyttöruutu on kytkettynä jättimäiseen radioteleskooppiin. Ruudun valkoiset pisteet eivät paljasta mitään... ufot eivät ole saapuneet. Kevin Dalley, jenkkien ja brittien yhteisen tieteellisen ufojahdin puuhamies, ei kuitenkaan lannistu.


- Emme tiedä, onko avaruudessa älyllistä elämää. Mutta jos kukaan ei yritä edes löytää sitä, kysymys jää ikuisesti vastaamatta, Phoenix-ohjelmaa pyörittävä Dalley korostaa.

Phoenixin parissa ufoja jäljittävät mm. astrofyysikot sekä tutkaviestinnän ja tietokoneiden asiantuntijat.

Dalleyn työryhmää ei olekaan helppo leimata joukoksi uneksijoita, jotka etsivät pieniä vihreitä miehiä. Näin siitä huolimatta, että tieteellinen yhteisö on suhtautunut Phoenix-hankkeeseen skeptisesti.

Ufojahdin tärkeimmät välineet ovat kaksi suurta radioteleskooppia, joilla kyetään havaitsemaan ääniaaltoja universumin ääripäistä asti. Teleskoopit sijaitsevat Puerto Ricon Aracibossa ja Britannian Jodrell Bankissa.

Kaksi "korvaa", 56 miljoonaa kanavaa

- Meillä on käytössämme kaikkein herkin ja monipuolisin teknologia. Tämä tarkoittaa, että voisimme jäljittää esimerkiksi kännykkäpuhelun 352 miljoonan kilometrin päästä, Phoenixin johtajiin kuuluva Ian Morison kehaisee.

Kahden "korvan" eli teleskoopin keräämä informaatio kootaan vastaanottimen hermokeskukseen, jossa on kokonaista 56 miljoonaa kanavaa.

Tiedemiehet eivät suuntaa teleskooppejaan avaruuteen sattumanvaraisesti. Projektissa on valikoitu tietyt avaruuden alueet, joissa älyllisen elämän olemassaolon mahdollisuuksia pidetään suurimpina.

Tarkkailun kohteiksi on valikoitu muutamia tuhansia tähtiä, joiden olosuhteet vastaavat omaa aurinkokuntaamme.

Yksityisellä rahoituksella toimivalla ufohankkeella on kuitenkin rajoitteensa. Avaruuden seuranta on niin kallista, että Phoenix kykenee skannamaan äärettömyyttä vain kaksi kolmiviikkoista jaksoa vuosittain.

Vääriä hälytyksiä

Älyllisen elämän etsiminen maailmankaikkeudesta on vaikeaa jo siitäkään syystä, että teleskoopit saavat paljon "vääriä hälytyksiä". Tutkijoiden on kyettävä tunnistamaan luonnolliset signaalit, joita lähettävät esimerkiksi supernovat ja muut kvasaarit.

Lisäksi teleskooppien haaviin jää satelliittien salaisia viestejä, jotka liittyvät esimerkiksi sotilaalliseen toimintaan.
- Poimimme joskus signaaleita, joita meidän ei todellakaan pitäisi saada tietoomme.

- Amerikkalainen kollegamme vastaanotti erään viestin ja kysyi (puolustusministeriön päämajasta) Pentagonista, tiedetäänkö siellä viestistä mitään. Vastauksessa todettiin: "Tiedämme siitä kaiken. Jos kerromme teille, mistä on kyse, joudumme tappamaan teidät saman tien", Morison väittää.

Ufojen metsästäjät eivät kuitenkaan anna moisen jarruttaa itseään. Britanian Jodrell Bank -teleskoopin johtaja Andrew Lyne muistuttaa, minkä arvoinen palkinto voi olla odottamassa.

- Jos pystymme löytämään maan ulkopuolisen sivilisaation signaalin, se olisi yksi kaikkien aikojen dramaattisimmista löydöistä.

- Ja mikäli emme löydä mitään 10-20 vuodessa, tiedämme ainakin, että ihmisrotu on universumissa harvinaisuus, Lyne muotoilee.

STT-IA
23.4.1999


AJASSA -SIVULLE