Watson vei GM-maissit ja Englannin hallituksen oikeuteen



Guy Watson, luonnonmukainen viljelijä Devonin maakunnasta Lounais-Englannista, ei arvannut seurauksia haastettuaan Britannian hallituksen oikeuteen geenimuunnellun maissin takia.


Watsonin oikeudenkäynti nosti GM-tuotteet yleiseen tietoisuuteen Britanniassa.

Watson väitti vuosi sitten, että naapuritilalla toiminut GM-koetila aiheutti ristipölytysvaaran hänen tuotteilleen. Maissia kasvanut testiviljelmä sijaitsi 300 metrin päässä lähintä Watsonin peltoa. Testauksen takana oli valtiollinen maatalousinstituutti NIAB, joka valvoo ja säätelee markkinoilla sallittavia viljalajikkeita.

Watson aloitti kampanjan GM-testausta vastaan paikallisen Totnesin kaupungin aktivistien tuella.
- Päätin viedä maan hallituksen oikeuteen, kun testauksen ilmoitettiin jatkuvan, Watson kertoo STT:lle.

Watson perusti syytteensä elinkeinolleen koituvasta haitasta.
- Voidaksesi myydä tuotteesi orgaanisina, ne eivät saa sisältää merkkiäkään geenimuuntelusta, hän toteaa.

Watson hävisi oikeudessa, mutta todellisuudessa hän voitti. Naapurin koetila ei ole toiminut sen jälkeen, kun ryhmä ympäristöaktivisteja iski viime kesänä tilalle repien GM-maissit maasta.

Kaksi lontoolaista naista vangittiin myöhemmin tapauksesta, mutta heidät vapautettiin syytteistä viime kuussa. Syyttäjä ei pystynyt kiistämään puolustuksen vastaväitettä, jonka mukaan naiset halusivat suojella Watsonin maatilaa.

Metsä- ja maatalousalan erityisasiantuntija Pekka Patosaari Lontoon suurlähetystöstä toteaa, että ristipölytys ei välttämättä tuhoa kenenkään tuotantoa, mutta voi sekoittaa geneettisen perustan. Patosaari kuitenkin muistuttaa tutkijoiden pitävän riskiä liioiteltuna.

- Koejärjestelyissä on tapahtunut tiettyjä laiminlyöntejä ja ympäristöjärjestöt pääsivät siihen kiinni, Patosaari sanoo.

Myynti tilalla noussut selvästi

Watsonin Riverfordin vihannestilan myynti on noussut huikeasti viime kuukausina. Tila, jossa kasvatetaan yli 80 eri tuotetta, on myyntiluvuiltaan yksi Englannin menestyvimpiä.
- On vaikea sanoa, johtuuko myynninkasvu julkisuudesta vai luonnonmukaisten tuotteiden suosiosta, Watson aprikoi.

Watson on erityisen huolissaan geeniteknologiaa käyttävien kansainvälisten suuryhtiöiden vallasta. Watson huomauttaa, että Monsanto, Zeneca, DuPont, Hoechst, Novartis ja Rhone-Poulenc kontrolloivat 75 prosenttia maailman viljakaupasta.

- Ne hallitsevat myös alihankkijoiden kemikaaleja ja lannoitteita, joita käytetään viljan kanssa. Maailman maatalous uhkaa ajautua kokonaan kuuden, myöhemmin ehkä vain kolmen tai neljän suuryhtiön haltuun, Watson pelkää.

Watson arvioi, että mahdollinen kauppasota Yhdysvaltojen ja EU:n välillä pitää mm. Britannian hallituksen passiivisena GM-asioissa.
- Hallituksemme ei tee mitään, koska suuryhtiöt ovat lobanneet sitä niin paljon, Watson syyttää.

STT-IA
23.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE