CIH-tietokonevirus aiheutti tuhoa maailmalla



CIH-tietokonevirus saastutti maanantaina arviolta tuhansia koneita ympäri maailman. Tutkimuspäällikkö Mikko Hyppönen Data Fellows Oy:stä kertoo, että tuhot olivat huomattavasti laajempia kuin etukäteen pelättiin.


Suomessa vahingot olivat huomattavasti rajatumpia. Kello 17:ään mennessä tuhoutuneita koneita oli Data Fellowsin tukipalveluihin ilmoitettu 75.
- Suurimman osan Suomen tuhoista oletetaan tulevan kotikoneista, joten määrä selviää vasta illalla, Hyppönen sanoo.

Yritysmaailmassa tuhot jäivät kokonaisuudessaan pieniksi.

Suomeen virus on pesiytynyt Tallinnassa myynnissä olevista suomenkielisistä CD-ROM-levyistä. Näihin oli kopioitu laittomasti Adoben ja Microsoftin tietokoneohjelmistoja.

Kyseisen rompun katuhinta on ollut 100-200 markkaa, kun taas levyllä olevien ohjelmistojen yhteishinta olisi ollut noin 15 000 markkaa.

Saaste leviää muihinkin

Koska virus on saastuttanut CD:n autostart-ohjelman, tietokone saa tartunnan heti, kun saastunut romppu asetetaan koneeseen. Ohjelmistoja ei tarvitse edes käynnistää.

Saastunut kone puolestaan levittää virusta muihin koneisiin aina, kun käyttäjä vaihtaa ohjelmia, vaikkapa pelejä, muiden käyttäjien kanssa. Kun virus on aktivoitunut ja tuhonnut kaiken kovalevyllä olevan tiedon, se tuhoaa samalla itsensä.

Kotikoneisiin virus tarttuu etupäässä siksi, että kyseistä piraattiromppua on ollut suurempi houkutus hankkia kotiin kuin yrityksiin. Yrityskäyttäjät myös aika harvoin vaihtavat ohjelmia keskenään.

Silti CIH kykenee leviämään muitakin reittejä myöten, myös sähköpostitse.
- Väittäisin kuitenkin, että tyypillisin reitti CIH:lle koneesta toiseen on esimerkiksi saastunut romppu.

Hyppönen lisää, että viime joulun aikaan CIH levisi myös sähköpostissa lähetettyjen joulukorttitervehdysten mukana.

Viruksia pitää torjua

Vastikään Suomessakin pelättiin Melissa-virusta, joka levitti tuhojaan sähköpostien liitetiedostojen välityksellä. Melissan tuhot jäivät kuitenkin pelättyä lievemmiksi.

Suomen mittakaavassa CIH:n tuhot ovat huomattavasti suuremmat kuin Melissan tuhot. Sen sijaan kansanvälisesti katsottuna Melissa aiheutti enemmän harmia kuin CIH.

Hyppösen mukaan CIH-viruksia on ollut liikkeellä viime kesäkuusta lähtien. Nyt tuhoa tehnyt virus aktivoituu vain kerran vuodessa 26. huhtikuuta. Aiemmin kyseinen virus on vain levinnyt, eikä päässyt aiheuttamaan vahinkoa.

Viruksen kirjoittajaa ei tunneta, eikä selitystä aktivoitumispäivälle ole siksi saatu. Oletettavasti virus on peräisin Taiwanista. CIH-virusta on myös muita tyyppejä, joten ne saattavat aktivoitua esimerkiksi jokaisen kuun 26. päivä.
- Viruksen löytämisessä ja tuhoamisessa ei ole kerrassaan mitään vaikeaa. Se vain täytyy tehdä, Hyppönen sanoo.

Nyrkkisäännöt viruksia vastaan ovat: vältä turhien ohjelmien ja dokumenttien vaihtoa, vältä laittomia ohjelmakopioita ja käytä virustorjuntaohjelmaa.

Työpaikoilla on Hyppösen mukaan lisäksi syytä pitää kädet ristissä.

STT-IA
26.4.1999


AJASSA -SIVULLE