NATO ei aio pysäyttää öljykuljetuksia väkisin, mutta tarkastaa laivat

EU laajentaa pakotteita Jugoslaviaa vastaan



EU:n ulkoministerit päättivät maanantaina tiukentaa Jugoslavian vastaisia pakotteitaan. Asiasta kertoi Saksan ulkoministeri Joschka Fischer Luxemburgissa.


Uusiin Jugoslavian vastaisiin toimiin kuuluvat mm. presidentti Slobodan Milosevicia ja tämän perhettä koskeva matkustuskielto EU-maihin ja suositus Jugoslavian urheilijoiden sulkemisesta kansainvälisten kilpailujen ulkopuolelle.

Ministerit päättivät myös laajentaa Jugoslaviaan suuntautuvia investointeja koskevaa kieltoa ja tiukentaa EU:n ja Jugoslavian välistä lentokieltoa. EU päätti jo viime viikolla öljynvientikiellosta Serbiaan ja Montenegroon. Kiellon on määrä astua voimaan viimeistään ensi perjantaina.

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) totesi maanantaina, ettei ole mahdollista rajata Montenegroa öljynvientikiellon ulkopuolelle, koska Belgradin hallitus kontrolloi tärkeätä Barin öljysatamaa.

Toisaalta kokouksessa otettiin Halosen mukaan voimakas Montenegroa tukeva kanta - jopa niin voimakas, että komissiota vähän hirvitti. Siinä sanotaan, että Montenegron demokraattista hallitusta tuetaan poliittisesti ja taloudellisesti.

Ulkoministerit päättivät myös kutsua maltillisen albaanijohtajan Ibrahim Rugovan seuraavaan kokoukseensa 17.-18. toukokuuta.

Tukea NATO:n vaatimuksille

Ministerit ilmoittivat tukevansa NATO:a sen pyrkiessä samaan Jugoslavia noudattamaan kansainvälisen yhteisön sille esittämiä vaatimuksia.

Niihin kuuluu mm. kaikkien serbijoukkojen vetäminen Kosovosta. Samaan aikaan ministerit korostivat, että YK:n turvallisuusneuvostolla on tärkeä rooli poliittisen ratkaisun löytämisessä Kosovon kriisiin.

Urheilua koskevan päätöksen mukaan EU kehottaa jäsenmaita ja kansainvälisiä urheilujärjestöjä olemaan järjestämättä kisoja, joissa on mukana Jugoslavian urheilijoita. Ruotsi, Tanska ja Hollanti olisivat halunneet vielä tiukempaa urheiluboikottia.

Halonen totesi, että monet maat pitävät urheilua koskevia päätöksiä erittäin tärkeinä, koska Jugoslaviaa koskevat pakotteet tulevat siten suuren yleisön tietoisuuteen.

Halonen kertoi olleensa sitä mieltä, että yritetään löytää kompromissi. Halosesta oli tärkeätä saada aikaan yksimielisyys EU-maiden kesken.

Ulkoministerikokouksessa hyväksyttiin erillinen päätöslauselma, jossa EU ilmaisi tukensa Romanialle ja Bulgarialle. Ne ovat luvanneet osallistua Jugoslavian vastaiseen öljynvientikieltoon.

NATO ei aio pysäyttää öljykuljetuksia väkisin

NATO:n sotilaskomitea hyväksyy pian uudet toimintaohjeet Jugoslaviaan liikennöivien laivojen tarkastamisesta, kertoi komiteaa johtava kenraali Klaus Naumann maanantaina.

Naumannin mukaan NATO:n sotalaivoilla ei ole oikeutta väkisin pysäyttää tai estää laivojen kulkua, mutta kaikki EU:n ja NATO:n jäsenmaiden alukset pysäytetään ja tarkastetaan. Käytännössä määräykset koskisivat Montenegrossa sijaitsevaan Barin satamaan matkalla olevia aluksia.

Vaikka kyseessä ei olekaan täydellinen saarto, kenraali Naumann uskoo tarkastusten seurauksena myös kolmansien maiden laivojen käyttäytyvän jatkossa "hyvin, hyvin varovaisesti" ja harkitsevansa kahdesti, ennen kuin purjehtivat Montenegroon.
- Kukaan ei halua joutua sotalaivan pysäyttämäksi merellä, Naumann ennusti.

Venäjä on ilmoittanut jatkavansa öljytoimituksia Jugoslavialle EU:n ja NATO:n öljynvientikiellosta huolimatta. Jugoslavian Moskovan-suurlähettiläs Borislav Milosevic sanoikin maanantaina maansa laskevan sen vaaraan, ettei öljyn virta Venäjältä lopu.

Suurlähettiläs Milosevicin mukaan venäjä toimittaa Jugoslavialle nykytasolla 1,5-2 miljoonaa tonnia öljyä vuodessa.
- Toivon, että Venäjä lisää toimituksiaan, Milosevic sanoi.

STT-IA
26.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE