Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat yhteistyötään Kosovon kysymyksen ratkaisemiseksi

NATO iskenyt yli 220 kohteeseen Jugoslaviassa



NATO on tehnyt 474 hyökkäystä yhteensä 227 kohteeseen Jugoslaviassa, kertoi NATO:n edustaja Lontoossa tiistaina. Serbian ilmapuolustusjärjestelmää ei kuitenkaan vielä ole saatu tuhotuksi.


NATO:n edustaja, sir Charles Guthrie kertoi, että serbijoukkojen taistelumoraali on murenemassa. Tietoja on saatu karkaamisista ja vastentahtoisista palvelukseen astumisista.

Guthrie arvioi, että NATO on tuhonnut ilmaiskuillaan 70 taistelukonetta kaikkiaan 450 koneesta. NATO:n koneet ovat tehneet käyttökelvottomiksi yhdeksän tutkajärjestelmää eikä loppuja uskalleta käyttää ilmeisesti lisämenetysten pelossa.

Serbian 17 sotilaslentokentästä on tuhottu yhdeksän. Silti Serbian ilmapuolustusjärjestelmä ei ole täysin käyttökelvoton, sanoi Guthrie.

Serbian öljynjalostamot on tuhottu ja samoin 16 öljyvarastoa. Armeijan tietoliikenneyhteyksiä on vaurioitettu vakavasti. Kaksikymmentä tie- ja rautatiesiltaa on tuhottu.

Kaikki Kosovoon johtavat rautatiet on katkaistu, samoin kahdeksan sinne johtavaa tietä. Viidennestä suurista ammusvarastoista on vaurioitettu ja melkein viidennekseen armeijan kasarmeista on hyökätty.

NATO iski sosialistipuolueen päämajaan toistamiseen

NATO jatkoi tiistaina aamupäivällä iskujaan Kosovon pääkaupungin Pristinan ympäristöön, kertoivat serbien tiedotusvälineet. Kaksi ohjusta osui teollisuusalueelle kaupungin lounaispuolelle.

Yksi silta vaurioitui pahoin. NATO:n ohjuksia osui tiistaina myös Keski-Serbiassa sijaitsevan Kraljevon kaupungin alueelle, kertoi Belgradin radio.

Tiistain vastaisena yönä kuultiin Pristinassa yli 50 räjähdystä. NATO ilmoitti iskeneensä Kosovossa oleviin Jugoslavian maajoukkoihin, ammusvarastoihin, ilmapuolustusjärjestelmän tutkiin ja radion linkkiasemiin. Myös Novi Sadissa ja Podgoricassa sijaitseviin linkkiasemiin iskettiin.

NATO:n koneet iskivät tiistain vastaisena yönä toistamiseen hallitsevan sosialistisen puolueen päämajaan Belgradissa. NATO:n ja serbitiedotusvälineiden mukaan rakennuksen katolla sijaitsevat televisio- ja radioantennit rikkoutuivat.

Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat yhteistyötään Kosovon kysymyksen ratkaisemiseksi

Yhdysvallat ja Venäjä tekevät tiivistä yhteistyötä Jugoslavian kriisin ratkaisemiseksi, sanoi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Strobe Talbott tiistaina Moskovassa. Hän jatkoi, että ajatustenvaihdon tuloksena Venäjä ja Yhdysvallat ymmärtävät toisiaan nyt aiempaa paremmin.

Talbott neuvotteli sekä Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin että Venäjän Jugoslavian-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin kanssa Moskovassa.
- Työskentelemme avoimesti, vakavasti ja rakentavasti, sanoi Talbott venäjäksi tavattuaan Tshernomyrdinin.

Talbott tähdensi, että maiden presidenttien puhelinkeskustelut auttoivat neuvotteluja. Viimeksi he keskustelivat sunnuntaina.

Keskustelu Tshernomyrdinin kanssa kesti paljon pidempään kuin suunnitellun 40 minuutin ajan. Talbott kieltäytyi kuitenkin kertomasta tässä vaiheessa, oliko hänelle kerrottu yksityiskohtia ehdotuksista, joita Tshernomyrdin valmisteli maanantaina.

Vaikka Venäjä vastustaa NATO:n ilmaiskuja, haluaa länsi ottaa Venäjän yhteistyöhön ratkaisemaan ongelmaa.

Ulkoministeri Ivanovin kanssa käymiään keskusteluja Talbott luonnehti erittäin intensiivisiksi ja rakentaviksi.

Ivanov arvosteli myöhemmin tiistaina NATO:n ja Euroopan unionin päätöstä julistaa Jugoslavia öljysaartoon.
- Vain YK:n turvallisuusneuvosto voi päättää kaikkia maita sitovista pakotteista. NATO:n, EU:n ja minkä tahansa alueellisen järjestön päätökset sitovat vain niiden jäsenmaita, sanoi Ivanov.

Siten öljysaartopäätös ei koske Venäjää, jatkoi hän. Venäjä on Jugoslavian merkittävin öljyntoimittaja.

Keskustelustaan Talbottin kanssa Ivanov kertoi, että siinä pyrittiin sopimaan periaatteista, jotka muodostaisivat perustan mahdolliselle Kosovon poliittiselle ratkaisulle.

Presidentti Boris Jeltsin lähetti tiistaina Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille onnittelusähkeen Jugoslavian liittovaltion perustamispäivän vuoksi. Jeltsin toivoi rauhan palaamista Jugoslaviaan.

Serbia ja Montenegro sopivat uuden Jugoslavian perustamisesta Jugoslavian sosialistisen tasavallan hajottua vuonna 1992.

STT-IA
27.4.1999

Kuva: U.S. Air Force photo by Senior Airman Greg L. Davis.


ULKOMAAT -SIVULLE