Euromaiden epätahtinen talouskasvu riski

Hetemäki: Suomessa negatiivinen pörssikupla



Puheet pörssikuplasta eivät häiritse valtiovarainministeriön ylijohtajan Martti Hetemäen mielenrauhaa. Verrattaessa pörssien markkina-arvojen suhdetta bruttokansantuotteeseen, Hetemäen mukaan Suomen kohdalla voidaan jopa puhua negatiivisesta kuplasta.


- Meillä kurssit ovat edelleen matalat, jos mittatikkuna käytetään New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksiä, Hetemäki totesi torstaina Kemianteollisuus ry:n vaikuttajafoorumissa.

Yhdysvalloissa pörssin markkina-arvo on kaksi kertaa BKT:n verran. Suomessa vastaava suhde on 1,2 ja ilman Nokiaa niinkin pieni kuin 0,6.

Pörssiromahdusta selvemmän lähiajan riskin Suomen kannalta muodostaa euromaiden talouksien epätahtisuus. Jos talous kasvaa euroalueen pienissä reunamaissa jatkossakin selvästi nopeammin kuin suurissa keskusmaissa, yhteinen korkotaso saattaa aiheuttaa päänvaivaa.

Vaikuttajafoorumissa puhunut Suomen Pankin johtokunnan jäsen Matti Korhonen totesi, että euroalueen nykyinen korkotaso on liian matala vahvassa talouskasvussa porskuttavalle Irlannille.

Hetemäen mukaan kohta voidaan hyvällä syyllä kysyä, muodostavatko matalat korot ongelman myös Suomelle.

- Meillä talouden kasvuvauhti on kaksinkertainen Saksaan verrattuna. Jos merkkejä ylikuumenemisesta alkaa näkyä, täytyy joko rakenteellisin toimin tehdä tilaa kasvulle tai kiristää finanssipolitiikkaa, Hetemäki painotti.

Hän pitää tärkeänä, että finanssipolitiikalla pyritään hyvissä ajoin torjumaan mahdolliset ongelmat. Yhteisvaluutan oloissa kun on vaikea korjata käsistä ryöstäytyneitä kustannuksia jälkikäteen.

USA:n kurssipudotuksella ei pidä synkistellä liikaa

Talousasiantuntijat ovat toistuvasti varoitelleet Yhdysvaltain ennätyksellisen korkeiden pörssikurssien vaaroista.

Jos Wall Streetillä tapahtuu mittava korjausliike alaspäin, seuraukset näkyisivät pahimmillaan kulutuksen romahtamisena ja yritysten voittojen hupenemisena. Vaikutukset ulottuisivat myös Suomeen ja Eurooppaan.

- Mielestäni New Yorkin pörssin mahdollisen korjausliikkeen vaikutuksia ei kuitenkaan pidä liioitella sen paremmin Yhdysvaltojen kuin Euroopan talouteen, Hetemäki arveli.

Hän muistutti, että Yhdysvaltain nykyiseen pörssinousuun ei liity samanlaisia ilmiöitä kuin meillä nolosti päättyneen 80-luvun lopun nousuhuuman yhteydessä. Yhdysvalloissa ei ole koettu mittavia yli-investointeja ja valtaisaa kiinteistöbuumia.

Hetemäen mukaan rapakon takana voidaan puhua eräänlaisesta "paperibuumista", jonka tyssääminen ei raunioittaisi reaalitaloutta.

STT-IA
23.4.1999


TALOUS -SIVULLE