Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Kokoomusministerit valinneet erityisavustajansa

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinosen erityisavustajana jatkaa VTK Arto Heinonen. Sisäasiainministeri Kari Häkämiehen erityisavustajana toimii järjestöasiamies Ari Sauros. Sauros siirtyy tehtävään Kokoomuksen järjestöasiamiehen tehtävästä.

Kulttuuriministeri Suvi Lindénin erityisavustajana toimii KTM Olli Sarekoski. Sarekoski siirtyy tehtävään Kokoomuksen europarlamenttiryhmän palveluksesta.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön erityisavustajana aloittaa 1.5. alkaen VTM Velipekka Nummikoski ja varatuomari Annaleena Mäkilä jatkaa tehtävässään. Niinistön erityisavustajana toimiva Max Mickelsson on siirtymässä Kokoomuksen eduskuntaryhmän palvelukseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon erityisavustajana toimii suunnittelusihteeri Pia Pohja. Pohja on toiminut aikaisemmin kansanedustaja Maija Perhon eduskunta-avustajana ja puolueen suunnittelusihteerinä.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin erityisavustajana toimii OTK JanVapaavuori. Vapaavuori siirtyy tehtävään Kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteerin tehtävästä.


Viisaan kehityksen puolueesta tuli Vaihtoehtoväki

Puoluerekisteriin merkittiin perjantaina uusi puolue Vaihtoehtoväki - Alternativförbundet. Puolueen taustalla on sama joukko, joka keräsi rekisteröimiseen tarvittavia kannattajakortteja viisaan kehityksen puolueen nimellä.

Uuden puolueen nimekkäimpiä vaikuttajia ovat EU:n vastaisessa kansanliikkeessä toimineet toimittaja-kirjailija Eero Taivalsaari ja opettaja Ulla Klötzer.

Puoluetta ryhdyttiin perustamaan viime kesänä, jolloin yhdistysrekisteriin merkittiin Viisaan kehityksen ja tulevaisuuden puolesta -yhdistys. Silloin jo pidettiin todennäköisenä, että nimi vaihdetaan siinä vaiheessa, kun rekisteröityminen puolueeksi tulee ajankohtaiseksi.

Puoluerekisteriin pääsyyn tarvittavien viiden tuhannen kannattajakortin kerääminen osoittautui kuitenkin odotettua vaikeammaksi tehtäväksi.

Tavoite asetettiin aluksi elokuulle, mutta vajausta oli vielä eduskuntavaaleihin mentäessä. Niinpä vaihtoehtoväkeä oli sitoutumattomina ehdokkaina mm. SKP:n listoilla Muutos 99 -vaaliliitossa. Puoluerekisteriin nyt päässyt Vaihtoehtoväki ehtii mukaan kesäkuun EU-vaaleihin. Ensimmäisen puoluekokouksensa se pitää helluntaina Helsingissä.

Samana viikonloppuna kokoomus pitää oman kokouksensa Jyväskylässä, kristilliset kokoontuvat Lappeenrantaan ja vihreä liitto Forssaan lähelle Koijärveä ja suomalaisen ympäristöliikkeen syntysijoja.

Puoluerekisterissä on tällä hetkellä 16 puoluetta. Edellinen uusi tulokas on viime heinäkuulta kansanedusta Risto Kuisman perustama remonttiryhmä.

Eduskuntavaalien jälkeen puoluerekisteristä poistettiin neljä pikkupuoluetta, jotka kaksissa peräkkäisissä vaaleissa eivät saaneet kansanedustajia. Pääsy takaisin rekisteriin edellyttää viiden tuhannen kannattajanimen keräämistä.


Kristillisessä liitossa puuhataan taas nimen muuttamista

Suomen kristillisessä liitossa on jälleen vireillä yritys puolueen nimen muuttamiseksi "kristillisdemokraateiksi". Yrityksen kohtalo ratkeaa Lappeenrannan puoluekokouksessa toukokuun lopulla.

Hämeen piirijärjestö on tehnyt kokoukselle aloitteen, jossa uudeksi nimeksi ehdotetaan joko Suomen kristillisdemokraatit tai Suomen kristillinen kansanpuolue.

Puheenjohtaja Bjarne Kallis kannattaa nimenmuutosta, mutta ei omien sanojensa mukaan lähde ajamaan asiaa, ellei se näytä menevän läpi.

Puolueväen tuntoja tunneherkässä asiassa selvitetään parhaillaan. Puoluehallitus määrittelee oman kantansa asiaan 8. toukokuuta, kun se laatii vastaukset puoluekokoukselle tehtyihin aloitteisiin.

Asiasta odotetaan syntyvän keskustelua myös lauantaina Helsingissä pidettävässä puoluevaltuuston kokouksessa. Muutosta kannattavien mielestä uusi kristillisdemokraatit-nimi kuvaisi paremmin sitä, että kysymyksessä on poliittinen puolue. Vastaavanlainen nimi on käytössä myös pohjoismaisilla sisarpuolueilla.

Nimenmuutos oli esillä myös edellisessä puoluekokouksessa kaksi vuotta sitten, jolloin suuri enemmistö torjui sen. Puolueen johdolle ei annettu edes valtuuksia selvittää nimenmuutokseen liittyviä etuja ja haittoja.

Puolueväen piirissä pelättiin, että nimen muuttaminen voisi vaikuttaa myös puolueen linjaan. Eräiden mielissä "kristillisdemokraatti" yhdistyi liberalismiin tai vasemmistolaisuuteen. Eräiden arvioiden mukaan mieliala puolueen piirissä olisi nyt kypsynyt suopeammaksi nimen muuttamiselle.

Nimen muuttamista voi helpottaa myös kristillisen liiton uudet säännöt. Puoluekokouksen päätökseen tarvitaan enää kahden kolmasosan määräenemmistö, kun kaksi vuotta sitten nimenmuutoksen tueksi olisi vaadittu kolme neljäsosaa kokousedustajista.


Hallitukseen tulee vielä yksi ministerivaliokunta ja useita ministerityöryhmiä

Uuteen hallitukseen tulee neljän lakisääteisen ministerivaliokunnan lisäksi yksi muu ministerivaliokunta ja useita ministerityöryhmiä. Hallitus sopi työnsä järjestämisestä torstaisessa neuvottelussaan.

Viides ministerivaliokunta on samaan tapaan kuin edellisessäkin hallituksessa lähialueministerivaliokunta. Valiokunta asetetaan lähiaikoina. Lakisääteiset raha-asiainvaliokunta, ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta, talouspoliittinen ministerivaliokunta ja EU-ministerivaliokunta asetettiin viime viikolla.

EU-ministerivaliokuntaa on tarkoitus täydentää yhdellä jäsenellä. Valtioneuvoston ohjesääntöasetusta muutettiin torstaina siten, että yhden lisäjäsenen ottaminen mukaan päätöksentekoon on mahdollista.

Natura-ministerityöryhmää ei luonnollisesti enää aseteta. Sen sijaan uutena elimenä mukaan tulee Kioton sopimuksen seurantatyöryhmä. Sitä ryhtyy johtamaan kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Hallinnon kehittämisen työryhmää vetää kunta- ja alueministeri Martti Korhonen (vas.). Tämän työryhmän työkenttään sisältyvät mm. aluepoliittiset kysymykset.

Sivistyspoliittista ministerityöryhmää ryhtyy johtamaan opetusministeri Maija Rask (sd.) ja sosiaalipoliittista ministerityöryhmää sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.). Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) ottaa vastuulleen viestintäpoliittisen ministerityöryhmän.

Tarkoituksena on, että myöhemmin asetetaan tietoyhteiskuntahanketta varten oman työryhmänsä. Kannustinloukkuselvitystä johtavat yhdessä ministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) ja Perho.


Tuhatkunta: Sarkomaa Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry esittää entistä puheenjohtajaansa Sari Sarkomaata Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi.

Tuhatkunnan liittohallituksen mielestä vastavalittu helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sarkomaa on erinomaisen hyvin perillä opiskelijoille tärkeistä asioista ja tiedostaa niiden merkityksen suomalaisen yhteiskunnantulevaisuudelle.

- Kokoomus tarvitsee Sarin vahvaa puoluetyökokemusta niin järjestö- kuin aatteellisellakin puolella. Puolue ei saa unohtaa näiden merkitystä kantaessaan hallitusvastuuta päivän politiikan päätöksenteossa, kannanotossa todetaan.

Sarkomaa on aikaisemmin toiminut mm. Suomen Ylippilaskuntien Liiton (SYL) hallituksessa ja 1994-1995 Tuhatkunnan puheenjohtajana sekä Kokoomuksen eduskuntaryhmän sosiaalipoliittisena sihteerinä.


Isohookana-Asunmaa: Porvareille yhteinen presidenttiehdokas

Keskustan kansanedustajan Tytti Isohookana-Asunmaan mukaan porvaripuolueiden pitäisi löytää yhteinen presidenttiehdokas ensi vuoden presidentinvaaleihin. Hän ei kuitenkaan nimeä keitään mahdollisia yhteisehdokkaita.

Isohookana-Asunmaa sanoi torstaina Kalevassa, että porvarileirin on muutenkin tiivistettävä yhteistyötään. Hänen mukaansa keskustan on luovuttava valtapoliittisesta taktikoinnista.

Isohookana-Asunmaa totesi kuitenkin, että "keskustassa ei ole nyt aika ryhtyä putsaamaan päitä puoluejohdossa, vaan siivoamaan toimintatapoja".


Ahtisaari oudoksui puheita Rehnistä Kosovonvälittäjänä

Presidentti Martti Ahtisaari kummeksuu puheita YK:n Bosnian-lähettiläs Elisabeth Rehnin nimittämisestä myös maailmanjärjestön Kosovonlähettilääksi.
- Olisin hiukan hämmästynyt jos esitettäisiin Rehniä, sillä hänen työnsä on vielä pahasti kesken Bosnia-Hertsegovinassa, Ahtisaari sanoi Ylen TV-uutisten haastattelussa keskiviikkona.

Presidentti pääsee matkallaan Yhdysvaltoihin keskustelemaan asiasta YK:n pääsihteeri Kofi Annanin kanssa.

Ahtisaari totesi myös, että Suomessa on varauduttava ottamaan vastaan paljon suurempi määrä pakolaisia Kosovosta kuin on alun perin ollut puhe. YK on jo ilmoittanut, että pakolaisia on alettava siirtää pois alueelta.

Suomi on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan vastaan ensivaiheessa tuhat pakolaista, mutta määrä voidaan nostaa 10 000:n asti.


Vasemmistopuolueet tavoittelivat tosissaan opetussalkkua

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Outi Ojala sanoivat tiistaina Helsingissä puolueidensa pitäneen opetusministerin salkkua keskeisenä tavoitteenaan hallitusneuvotteluissa.

Gustafssonin mukaan Maija Raskin saama salkku oli jo kauan sitten määritelty sosialidemokraattien ykköstavoitteeksi, koska porvaripuolueet ehtivät hallita opetusministeriötä 12 vuotta.

Gustafssonin mukaan puolue kannattaa koulutuksessa vahvempaa valtakunnallista ohjausta kuin kokoomus, joka luottaa kuntien ja oppilaitosten harkintaan. Uutta koulutuspoliittista valtaansa SDP haluaa käyttää etenkin ammatillisen koulutuksen kehittämiseen sekä väljien koululakien vaikutusten seuraamiseen.


Uosukaisesta puhemies

Riitta Uosukainen (kok.) valittiin tiistaina uudelleen eduskunnan puhemieheksi. Hän sai 137 ääntä.

Vahvin kilpailija oli varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) joka sai 47 ääntä. Anttila sai näin ollen yhtä monta ääntä kuin keskustalla on edustajia Sulo Aittoniemen erottua ryhmästä.

Yhden äänen kukin saivat keskustan puheenjohtaja Esko Aho, keskustan Markku Ihamäki, remonttiryhmän puheenjohtaja Risto Kuisma ja Raimo Mähönen (sd.). Äänestyksessä annettiin viisi tyhjää ääntä.

Puhemieheksi valittiin hallituksen muodostamisen ajaksi SDP:n Jukka Mikkola, mutta hän luopui paikastaan viime viikolla. Mikkola valitaan toiseksi varapuheenjohtajaksi keskiviikkona.

Äänestys toimitettiin lippuäänestyksenä; toimitus osoitti, että kaikki edustajat eivät ole vielä oikein sisäistäneet sijaintiaan aakkosjärjestyksessä. Seppo Kanerva (kok.) havahtui säpsähtäen omalta paikaltaan vasta kun häntä kutsuttiin uurnalle, kahden toisen Kanerva-sukunimisen edustajan jälkeen.

Uosukainen kiitti luottamuksesta ja toivoi eduskunnalta huolellista ja määrätietoista työskentelyä, muun muassa uuden valtiosäännön käsittelyssä.
- Ja nyt kohti uusia seikkailuja, sanoi Uosukainen päätössanoikseen.


Aittoniemi erosi keskustan ryhmästä

Kansanedustaja Sulo Aittoniemi on eronnut keskustan eduskuntaryhmästä. Aittoniemi ilmoitti erostaan eduskunnalle tiistaina. Samalla hän ilmoitti jatkavansa eduskuntatyötä omassa ryhmässään, jonka nimeksi tulee "alkiolainen keskustaryhmä".

Eron taustalla on erimielisyys eduskuntaryhmän johdon menettelystä, kun ryhmän kokouksessa valittiin ehdokasta eduskunnan puhemieheksi.

Aittoniemen mukaan ryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen jätti ottamatta huomioon ehdotuksen, jossa häntä ehdotettiin ryhmän ehdokkaaksi. Aittoniemi kertoi, että hän aikoo kuitenkin pysyä edelleen keskustapuolueen jäsenenä.


Ahoa esitetään presidenttiehdokkaaksi

Keskustan Keski-Pohjanmaan piirikokous esittää keskustan puheenjohtajaa Esko Ahoa puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ahon kotimaakunnan puolueosaston piirikokous ilmoitti yksimielisestä kannastaan Kokkolassa maanantaina.

Aho sanoi miettivänsä esitystä rauhassa muutamien viikkojen ajan ennen kuin antaa vastauksensa, kertoi sanomalehti Keskipohjanmaa tiistaina.

Ahon mukaan ajatus presidenttiehdokkuudesta on kypsynyt, kun hänen tavoittelemansa pääministerin paikka ei toteutunut keskustan jäätyä uudenkin hallituksen ulkopuolelle.


Ahtisaari haluaa ammattikorkeakouluista osaamispisteitä

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren mielestä ammattikorkeakouluista pitäisi luoda maakuntiin osaamispisteitä, jotka osaavat hyödyntää oman alueen erityispiirteet ja kasvattaa huippuosaamista nykyisten keskusten ulkopuolella.

Ahtisaari sanoi maanantaina Espoossa järjestetyssä maakuntien menestysseminaarissa, että ammattikorkeakoulutuksen laajentaminen ja toiminta yhdessä yliopistojen ja osaamiskeskusten kanssa voi olla todella merkityksellistä niille maakuntakeskuksille, joilla ei ole omaa yliopistoa.

- Tällä hetkellä osaaminen keskittyy Suomessa muutamiin pisteisiin. Jos osaamispääomaa mitataan tutkimus- ja kehityspääomalla, puolet siitä on kasautunut pääkaupunkiseudulle.

Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla on kullakin noin kymmeneksen osuus. Koko muussa maassa on vain viidennes Suomen osaamispääomasta. Paineet keskittymiseen ovat siis todella voimakkaat, Ahtisaari sanoi.


Rauhanturvalain uudistaminen vie suomalaissotilaat Balkanille

Mikäli Kosovon-kriisi pitkittyy, saatetaan suomalaisia sotilaita lähettää Balkanille humanitaarisiin tehtäviin, arvioi eduskunnan puolustusvaliokunnan uusi puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanomalehti Ilkassa maanantaina.

Rauhanturvalakia ollaan kirjoittamassa uudelleen eduskunnassa, ja tämä muutos mahdollistaisi suomalaisten lähettämiseen kriisialueelle. Kanerva ei kuitenkaan usko, että suomalaisia voitaisiin lähettää rauhaan pakottamistoimiin. Siihen kynnys on vielä liian korkea, sanoi Kanerva.

Koonnut: IA
23.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE