Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


EU-alueen inflaatio 1,2 prosenttia maaliskuussa

Maaliskuussa kuluttajahinnat EU-maissa nousivat 1,2 prosenttia. Vuoden takaiseen verrattuna inflaatio hieman aleni, mutta edellisestä kuukaudesta hintojen nousuvauhti hiukan kiihtyi. Rahaliittoon kuuluvissa maissa maaliskuun inflaatio oli 1,0 prosenttia, kymmenyksen viimevuotista alempi.

EU:n tilastotoimisto Eurostat julkisti inflaatioluvut perjantaina. Kyseessä on EU-maissa harmonisoitu kuluttajahintojen nousu, jotta lukuja voidaan verrata keskenään. Helmikuusta maaliskuuhun EU-maiden inflaatio nousi 1,0 prosentista 1,2 prosenttiin ja euromaiden 0,8 prosentista 1,0 prosenttiin.

Nopeinta kuluttajahintojen nousu maaliskuussa oli Kreikassa (3,2 %), Portugalissa (2,8 %) ja Espanjassa (2,1 %). Alhaisimman inflaation maita maaliskuussa olivat Itävalta (0,1 %) sekä Ruotsi, Ranska ja Saksa, joissa hinnat nousivat vain puoli prosenttia. Suomessa maaliskuun inflaatio oli 0,9 prosenttia.

Vuoden takaiseen verrattuna suhteellisesti eniten inflaatio on kiihtynyt Portugalissa ja Irlannissa. Eniten se on hidastunut Itävallassa ja Ruotsissa. Samaan aikaan kuluttajahintojen nousu USA:ssa nousi 1,7 prosenttiin. Se tosin ei ole täysin vertailukelpoinen EU-lukujen kanssa.


Ulkomaiset investointipankit nostivat Nokian osakkeen tavoitehintaa

Ulkomaiset investointipankit Lehman Brothers, Credit Suisse First Boston ja Goldman Sachs kertoivat perjantaina, että ne ovat nostaneet Nokian osakkeelle antamaansa tavoitehintaa. Samalla ne laskivat Ericssonin osakkeen tavoitehintaa.

Lehman Brothers ja CSFB ilmoittivat nostavansa Nokian tavoitehinnan 90 euroon, kun esimerkiksi Lehman Brothersin aiempi tavoitehinta oli 75 euroa.

Pankit nostivat tavoitehintaa sen jälkeen, kun Nokia oli kertonut lähes tuplanneensa tuloksensa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana verrattuna vuoden 1998 vastaavaan aikaan.

Pankkien tämän vuoden osakekohtainen tulosennuste vaihteli 1,80 eurosta 2,05 euroon ja ensi vuoden arvio 2,05 eurosta 2,28 euroon. CSFB piti ennallaan Nokian osakkeelle antamansa ostosuosituksen "strong buy".


Japanilaiset pankkiiriliikkeet päätyivät miinukselle

Johtavat japanilaiset pankkiiriliikkeet ja arvopaperien välittäjät kirjasivat maaliskuun lopussa päättyneeltä tilikaudelta satoihin miljardeihin jeneihin nousevat tappiot.

Alansa ykkönen Nomura Securities ilmoitti perjantaina, että koko konsernin nettotappio oli lähes 400 miljardia jeniä (n. 20 mrd mk). Vielä vuotta aiemmin Nomura teki voittoa reilut 76 miljardia jeniä. Viime vuoden tappiot syntyivät ennen kaikkea osakkeiden välityspalkkioiden supistumisesta sekä tytäryhtiön ongelmaluottojen kirjaamisesta emoyhtiön tilille.

Nomuran kilpailija Nikko sukelsi noin 177 miljardia jeniä syvemmälle kuin vuotta aiemmin. Myös Daiwa Securities päättyi edellisvuotta tappiollisemmaksi. Sen nettotappiot lisääntyivät 128 miljardiin jeniin edellisvuoden 84 miljardista.


Deutsche Telekomin ja Telecom Italian fuusio ei miellytä ranskalaisia

Deutsche Telekomin ja Telecom Italian yhdistymisellä on italialaisen Olivettin ohella muitakin vastustajia. Ranskalainen France Telecom on jo ehtinyt syyttää Deutsche Telekomia ranskalaisten ja saksalaisten välisen yhteistyön vaarantamisesta.

Olivetti on jo aikaisemmin tehnyt Telecom Italiasta vihamielisen ostotarjouksen. Deutsche Telekomin ja Telecom Italian johtajat ilmoittivat torstaina Lontoossa päässeessä sopimukseen yhtiöiden yhdistämisestä tasavertaiselta pohjalta. Yhtiöt perustavat uuden yhtiön, jonka osakkeista Deutsche Telekomin osakkaat saavat noin 56 prosenttia.

Mikäli fuusio toteutuu, uudesta yhtiöstä tulee japanilaisen NTT Data Communications System -yhtiön jälkeen maailman toiseksi suurin telealan yritys.

Uudella yhtiöllä on yli sata miljoonaa asiakasta. Deutsche Telekom ja Telecom Italia ilmoittivatkin torstaina valmistautuvansa edelleen laajentamaan toimintaansa maailmanlaajuisesti. Tämä tapahtuu muun muassa yritysostojen kautta, telejätit kertoivat.

France Telecom puolestaan ehti jo torstaina kritisoida fuusiota. France Telecomin mukaan saksalaisjätin liittoutuminen italialaisyhtiön kanssa loukkaa France Telecomin ja Deutsche Telekomin yhteistyötä. Ranskalaisyhtiö arvosteli Deutsche Telekomia etenkin siitä, ettei France Telecomille tiedotettu asiasta riittävän hyvin.

Saksalaisten ja italialaisten suunnitelma tarvitsee toteutuakseen vielä Telecom Italian osakkeenomistajien suostumuksen sekä Yhdysvaltain ja Euroopan kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Myös Saksan ja Italian hallitusten on sinetöitävä sopimus.


Saksa ei usko kasvutavoitteeseen

Saksa tuskin saavuttaa hallituksen ennustamaa 2 prosentin talouskasvua tänä vuonna, arvioi valtiovarainministeri Hans Eichel torstaina Bonnissa.

Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tarvitaan odotettu käänne parempaan, jotta edes Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennuste 1,5 prosentin kasvusta toteutuisi, Eichel lisäsi. EU:n komissio on ennustanut tuoreimmissa arvioissaan Saksalle tänä vuonna 1,7 prosentin talouskasvua.

Saksan talousministeri Werner Müller arvioi jo tiistaina, että talouskasvu jää 2 prosentin tavoitteesta, "joskaan ei paljoa".


Palkat nousivat EU-maissa 2,4 prosenttia viime vuoden lopulla

Kuukausipalkat nousivat EU-maissa keskimäärin 2,4 prosenttia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Ruotsissa nousu oli voimakkainta, 4,7 prosenttia. Suomi tuli hyvänä kakkosena 3,5 prosentin kasvulla.

Työnantajien palkkakustannukset nousivat kuukausipalkkoja vähemmän, keskimäärin 1,2 prosenttia. Työntekijöiden bruttopalkan lisäksi työvoimakustannuksiin on tilastoitu työnantajan maksamat välilliset kustannukset kuten työntekijän sosiaali-ja työttömyysmaksut.

EU:n tilastotoimisto Eurostat julkisti työntekijöiden palkkoja ja työvoimakustannuksia koskevan tilaston torstaina. Se on uusi tilasto ja siksi siihen ei ole saatu mukaan kaikkien maiden tuoreimpia lukuja. Tilastossa viime vuoden viimeisen neljänneksen palkkakehitystä on verrattu edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Tilaston mukaan palkat nousivat vähiten Belgiassa (1,3%), Ranskassa (1,7%) ja Espanjassa (1,9%). Teollisuudessa ihmisten saama kuukausipalkka nousi hieman vähemmän kuin koko kansantaloudessa maksetut palkat.

Myös palkkakustannusten kehitys vaihteli voimakkaasti. Suurinta nousu oli Tanskassa (4,6%), Suomessa (3,9%) ja Espanjassa (3,8%). Saksassa työvoimakustannukset nousivat prosentin ja Italiassa ne laskivat 2,1 prosenttia. Eurostat korostaa, ettei palkkatietoja ole harmonisoitu.


IBM teki ennätystuloksen

Yhdysvaltalainen tietokonejätti IBM ilmoitti keskiviikkona, että sen ensimmäisen vuosineljänneksen tulos kasvoi 50 prosenttia. IBM:n mukaan sekä tilikauden tulos että osakekohtainen tulos ylittivät vuoden ensimmäisen neljänneksen aikaisemmat ennätykset.

Maailman suurin tietokonevalmistaja ilmoitti, että sen vuosineljänneksen tulos kasvoi 1,5 miljardiin dollariin, kun edellisvuoden saman ajanjakson vastaava oli 1,0 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos nousi 1,06 dollarista 1,55 dollariin.

Tulos ylitti Wall Streetin ennusteet. Osakekohtaisen tuloksen Wall Streetin analyytikot arvioivat etukäteen nousevan 1,41 dollariin. IBM:n liikevaihto kasvoi 17,6 miljardista dollarista 20,3 miljardiin dollariin.

Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikassa IBM:n myynti kasvoi 13 prosenttia ja Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa sekä Aasian-Tyynenmeren alueella 20 prosenttia.


Siemens pysyy kasvu-uralla

Euroopan suurin elektroniikkakonserni Siemens julkisti keskiviikkona tilikautensa ensimmäisen puoliskon tulosluvut, joiden mukaan yritys on pysynyt hyvin tavoittelemallaan kasvu-uralla.

Loka-maaliskuussa Siemensin liikevaihto parani 61,2 miljardiin D-markkaan, kun se vuotta aiemmin vastaavana aikana oli 52,1 miljardia. Rahoituserien jälkeinen tulos oli nyt 1,39 miljardia, kun se edellisen tilikauden vastaavana aikana oli 1,37 miljardia.

Frankfurtin pörssi reagoi heti Siemensin tulokseen, ja yhtiön osake nousi 4,5 prosenttia noin 68 euroon.


Korkeateknologia työllisti 16 000 EU-kansalaista 1997

Stuttgart Saksassa on EU:n piilaakso, korkeateknologian pääpaikka. EU-maista Saksassa on eniten korkeateknologiaan keskittyneitä alueita. Ainakin näin oli 1997, jolloin lähes 11 prosenttia EU-maiden työikäisistä sai elantonsa korkeateknologian alalta.

EU:n tilastotoimisto Eurostat julkisti korkeateknologiaa koskevan tilaston tiistaina. Kaikkiaan 16 miljoonaa EU-maiden kansalaista teki vuonna 1997 töitä high techin parissa, osa teollisuudessa ja osa palveluissa.

Saksassa high tech työllistää eniten, 27,5 prosenttia työvoimasta. Kakkosena on Britannia noin 20 prosentin osuudellaan. Saksa on hallitseva high techin teollinen valmistaja, Britannia taas palveluiden tuottajana ykkönen.

Tilastossa on listattu alueet, joissa high techin parissa työskentelevien osuudet työvoimasta ovat suurimpia. Stuttgartissa osuus on 23,3 prosenttia ja toisessa saksalaisessa kaupungissa Karsruhessa 21,1 prosenttia.

Kolmanneksi suurinkin löytyy Saksasta, Rheinhessen-Pfalz. 15 suurimman alueen joukossa on kymmenen saksalaista, kaksi ranskalaista ja kaksi italialaista. Ruotsi ja Britannia ovat molemmat saaneet yhden alueen listalle.


Ulkomaiset investoinnit laskivat Kiinassa

Suorat ulkomaiset investoinnit laskivat Kiinassa 14,6 prosenttia vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, viranomaiset ilmoittivat tiistaina Beijingissä.

Alkuvuoden ulkomaiset investoinnit ovat olleet Kiinassa yhteensä 7, 34 miljardia dollaria eli noin 40 miljardia markkaa.


Virolaispankit Baltian suurimmat

Virolaiset Ühispankki ja Hansapankki ovat taseiltaan Baltian suurimmat. Niiden osuus koko alueen pankkimarkkinoista on lähes kolmannes. Viime vuoden lopussa Viron pankkien kokonaistase nousi 3,143 miljardiin dollariin. Latvian pankkien tase oli 2,964 miljardia dollaria ja Liettuan 2,666 miljardia dollaria.

Latvialaisen talouslehti Dienas Biznessin mukaan Hansapankin tase oli 1,6 miljardia dollaria. Pankin markkinaosuus omalla alueellaan on 52 prosenttia. Ühispankin tase oli miljardi dollaria ja sen osuus Viron markkinoista 33 prosenttia.

Liettuan suurin pankki Lietuvos Taupomasis Banka oli taseeltaan 815 miljoonaa dollaria ja sen paikallinen markkinaosuus 31 prosenttia. Latvian suurimmat pankit ovat Parekss Banka ja Latvijas Unibanka, joiden markkinaosuudet ovat 20 ja 19 prosenttia maan pankkitoiminnasta.

Virossa pankkien keskittyminen on ehtinyt pisimmälle. Maassa oli viime vuoden lopulla enää kuusi pankki, Liettuassa oli kymmenen ja Latviassa 28. Erityisesti Liettuan pankki-ilmastossa uskotaan tänä vuonna tapahtuvan suuria muutoksia ulkomaisten investoijien kasvavan kiinnostuksen ansiosta.


WTO hyväksyi USA:n EU-sanktiot

Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaat hyväksyivät maanantaina Yhdysvaltain talouspakotteet EU-maiden tuotteille. Päätöksen myötä Yhdysvallat saa määrätä lähes 200 miljoonan dollarin (noin 1,1 mrd mk) rangaistustullit EU-maista tuleville tuotteille.

WTO:n välitystuomioistuin antoi lopullisen hyväksymisensä rangaistustulleista maanantaina Genevessä. Järjestö päätyi jo aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain kannalle pitkään jatkuneessa banaanikiistassa.

Yhdysvallat vastustaa EU:n tuontipolitiikkaa, joka on suosinut banaanien tuontia etupäässä Ranskan ja Britannian entisistä siirtomaista suurten amerikkalaisyhtiöiden tuottamien banaanien kustannuksella.

EU:n edustaja Roderick Abbott sanoi jo ennen päätöksen julkistamista, että EU myöntyy WTO:n kannanottoon. EU ei kuitenkaan Abbottin mukaan hyväksy Yhdysvaltain vaatimusta, jonka mukaan rangaistustulleja voidaan soveltaa takautuvasti jo maaliskuun alkupuolelta lähtien.

Koonnut: IA
23.4.1999


TALOUS -SIVULLE