Malesia - vallankäyttöä likaisella patjalla



Malesiassa mellakoidaan. Anwar Ibrahimin kuuden vuoden tuomiota pidetään poliittisena, ja se on saanut oppositioon liikettä. Tohtori Mahathirin syrjäyttäminen ei kuitenkaan ole helppoa.


Malesian entinen varapääministeri, 51-vuotias Anwar Ibrahim todettiin viime viikolla syylliseksi korruptioon ja vallan väärinkäyttöön. Valtaansa hän oli tuomion mukaan käytänyt väärin peittääkseen häntä vastaan esitetyt epäilyt aviorikoksesta. Hän sai kuuden vuoden vankeustuomion.

Kummallista oikeudenkäyntiä on arvosteltu kansainvälisesti. Muun muassa Amnesty Internationalin mukaan tuomion taustalla ovat Malesian hallituksen poliittiset erimielisyydet.

Anwarin kannattajat osoittavat mieltään

Anwarin kannattajat ovat mellakoineet tuomiosta lähtien pääkaupungin Kuala Lumpurin kaduilla, ja turvallisuusjoukot ovat vastanneet kovin ottein. Anwarin vaimo Wan Azizah Wan Ismail on syyttänyt turvallisuusjoukkoja yhteenottojen lietsomisesta ja on vedonnut miehensä kannattajiin väkivallan välttämiseksi.

Yli sata ihmistä on pidetty mellakoiden aikana, joukossa Kansallisen oikeuspuolueen varapuheenjohtaja Tian Chua. Vastaperustetun puolueen johtaja on Anwarin vaimo.

Tian oli pidätettynä viikon. Hänen epäiltiin yrittäneen itsemurhaa seisomalla vesitykin edessä. Tian itse piti syytettä naurettavana ja sanoi vain vastustaneensa väkivallattomasti poliisin brutaalisuutta. Nyt hän joutuu heinäkuussa oikeuteen syytettynä poliisin vastustamisesta, aseiden hallussapidosta ja mellakonnista.

Poliittisia erimielisyyksiä

Malesian vahva mies, pääministeri Mahathir Mohamad nosti Anwar Ibrahimin valtionvaraiministeriksi vuonna 1991 ja varapääministeriksi vuonna 1993. Anwar on liberaali muslimi, älymystön edustaja. Hän on pyrkinyt viemään Malesiaa kohti laajempaa demokratiaa ja houkutellut maahan ulkomaisia sijoittajia.

Anwaria pidettiin yleisesti Mahathirin seuraajana, mutta hänen suosionsa kasvusta tulikin poliittinen uhka 72-vuotiaalle Mahathirille. Tohtori Mahathirillä ei ole aikomustakaan lopettaa 17 vuotta kestänyttä valtakauttaan.

Kun talouskriisi iski, Mahathir ilmoitti pitävänsä kriisiä länsimaiden tahallisena yrityksensä estää Malesian menestyminen. Länsimaiden vastaisuus on tärkeä osa Mahathirin politiikkaa. Jo 60-luvulla hän väitti kirjassaan Malaijin dilemma, että siirtomaa-aika teki malaijeista syrjäytyneitä.

Ministeri Anwar halusi seurata Kansainvälisen valuuttarahaston neuvoja kriisin ratkaisemiseksi, mutta Mahathir potkaisi hänet pellolle. Talouspoliitikan kurssiksi valittiin valuutan ja pääomaliikkeiden valvonta. Yrityksille, joista monet ovat lähellä maan johtoa, alettiin jakamaan tukia.

Erottamisensa jälkeen Anwar aloitti viime syyskuussa maanlaajuisen, poliittisia uudistuksia vaativan kampanjan. Hänet pidätettiin sen jälkeen, kun hän johti 30 000 ihmisen protestimarssin pääkaupungin läpi.

Kummallinen oikeudenkäynti

Oikeudenkäynti kesti viisi ja puoli kuukautta. Valtion syyttäjäviranomaisten mukaan hän oli korruptoitunut homoseksuaali ja aviorikkoja, joka käytti väärin asemaansa tekosiensa peittämiseksi. Anwar kiisti kaikki syytökset ja sanoi olevansa Mahathirin ja tämän liittolaisten poliittisen juonittelun uhri. Hänen puolustusasianajajiensa mukaan hän on kunnon muslimi ja perheenisä.

Huikeimpia kohtia oikeudenkäynnissä olivat Anwarin vaimon entisen autonkuljettajan puheet joutumisestaan Anwarin seksiorjaksi, ja patja, jossa väitettiin olevan Anwarin spermatahroja. Malesiassa, jossa homoseksualismi on vakava rikos, jo pelkkä tälläisten väitteiden esittäminen on suuri häpeä niiden kohteeksi joutuvalle.

Anwaria myös pahoinpideltiin tutkintovankeudessa. Kun asiasta nousi kohu, piti Mahathirin perääntyä hiukan ja syntipukiksi joutunut poliisipäällikkö erotettiin.

Vankilatuomio on kova isku Anwarin poliittiselle uralle, sillä se estää häntä hoitamasta julkisia tehtäviä vielä viisi vuotta tuomion jälkeen. Hän on kuitenkin ilmoittanut, että hänen vaimonsa tulee jatkamaan poliittisia uudistuksia vaativa kampanjaa.

Maassa pitäisi järjestää vaalit ennen ensi vuoden huhtikuuta. Anwarin oikeudenkäynnillä pyrittiin selvästi varmistamaan vaalitulos. Uudistuksia vaativan kansanliikkeen laajuus viime syksynä hermostutti pääministerin pahan kerran.

Tiedotusvälineet talutusnuorassa

Paikalliset tiedostusvälineet, jotka kulkevat tiukasti hallituksen talutusnuorassa, ovat hyökänneet koko oikeudenkäynin ajan ankarasti Anwaria vastaan. Todistajalausuntojen häpeällisillä yksityiskohdilla on herkuteltu, mutta hallituksen vastaisista mielenosoituksista on vaiettu.

Pääministeri Mahathir on myös itse haukkunut Anwarin moraalisesti sopimattomaksi johtamaan maata. Samalla pääministeri on lähes päivittäin haukkunut ulkomaisia tiedotusvälineitä, erityisesti BBC:tä ja CNN:ää.

Läntiset tiedostusvälineet kertovat Mahathirin mukaan valheita siinä toivossa, että maa ajautuisi sekasortoon ja sen kansa saisi kärsiä nöyryytyksen. BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan pääministeri on toistanut tätä väitettä niin usein, että on pakko otaksua hänen todella uskovan siihen.

Saman kirjeenvaihtajan mukaan Malesian keskiluokka kuitenkin on vääristelevän paikallisen uutisoinnin takia menettänyt luottamuksensa hallitukseen. Yhtä lehteä vastaan on jo järjestetty boikottikampanjaa, ja Anwaria tukevat internet-sivustot ovat saavuttaneet suuren suosion.

Oppositio yrittää yhdistyä

Oikeudenkäynti on saanut opposition liikkeelle. Anwarin vaimon Wan Azizahin perustama Kansallinen oikeuspuolue toivoo saavansa aikaan yhteistyötä kahden muun pääoppositiopuolueen kanssa, malaijien Malesian islamilaisen puolueen ja kiinalaisten Demokraattisen toimintapuolueen kanssa.

Maan etninen enemmistö, malaijit, on jakautunut eri leireihin. Pääosa Anwaria kannattavista mielenosoittajista on malaijeja, vaikka juuri he ovat olleet perinteisesti pääministeri Mahathirin tukijoita.

Voimakkaimmin hallitusta vastustavat muslimit, konservatiivit ja maaseudun väestö. Nämä maanviljelijät ja tehdastyöläiset eivät välttämättä kannata Anwaria, mutta he vastustavat hallituksessa rehottavaa korruptiota ja nepotismia. Maan talouskasvun hedelmätkin ovat liikemiehet ja politiikot pistäneet omiin taskuihinsa.

Hallitseva puolue, Yhtynyt Malaijin kansallinen organisaatio, on hallinnut maata yhtäjaksoisesti vuodesta 1957, ja sen asema on erittäin vahva. Puolue edustaa myös kaikkia suurimpia etnisiä ryhmiä. Maan väestöstä on malaijeja 55 %, kiinalaisia 30 % ja intialaisia 10 %.

Vuonna 1969 maassa oli vakavia etnisiä levottomuuksia, ja pelkästään jo niiden pelko vie kannattajia etnisellä pohjalla toimivilta oppositiopuolueilta. Yhdistyvä oppositio voi seuraavissa vaaleissa hyvinkin asettaa vakavan haasteen Mahathirille, mutta hallitsevan puolueen voittaminen voi olla toinen juttu.

Uudistuksia odottavien suurin toivo lienee tohtori Mahathirin sairastuminen, joka toisi uusia voimia hallitsevan puolueen johtoon ja sitä kautta maahan uudistuksia. Hallitsevan puolueen sisällä on uudistusten ja Anwarin kannattajia, erityisesti koulutettujen nuorten joukossa.

HEIKKI JANTUNEN
23.4.1999

(Lähteitä: BBC ja The Economist)


ULKOMAAT -SIVULLE