Yhdysvalloissa nähdään Kosovo NATO:n tulevaisuuden ratkaisijana



Yhdysvaltalaisessa keskustelussa nähdään Kosovon kriisi koko NATO:n tulevaisuuden kannalta ratkaisevana asiana. Sotilasliitto toimii Kosovossa jo sen mukaisesti, mitä perjantaina Washingtonissa alkavassa NATO:n huippukokouksessa on tarkoitus hyväksyä sen uudeksi strategiseksi konseptiksi.


Uuden strategisen konseptin mukaan NATO voi osallistua kriisinhallinta- ja rauhanturvatehtäviin oman alueensa ulkopuolella. Uusi määrittely on kuitenkin herättänyt Kosovon takia vastustusta.

Senaattori John Warner sanoi keskiviikkona televisioidussa keskustelussa senaatissa, että lopullista päätöstä ei pitäisi tehdä ennen kuin Kosovosta saadaan riittävästi kokemuksia.

Torstain New York Times lainasi senaattori Joseph R. Biden Jr:ia, joka senaatin ulkoasiainvaliokunnassa oli sanonut, että ellei tavoitteita Kosovossa saavuteta, NATO on liittokuntana lopussa.

Yhdysvalloissa katsotaan, että NATO:n tulevaisuudenkin strategiat perustuvat heidän materiaalinsa ja sotilaidensa varaan, koska muilla sotilasliiton jäsenillä ei ole asettaa vastaavia voimavaroja käyttöön.

NATO perustettiin 50 vuotta sitten puolustusliitoksi. Uusiin tehtäviin se alkoi suuntautua Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa. Nyt sotilasliitto on ensimmäistä kertaa sodassa.

Maajoukkojen käyttö nousee esille

Perjantaina alkavan NATO:n huippukokouksen pääaiheeksi noussee maajoukkojen käyttö Kosovossa. Yhdysvallat on jo arvioinut uudelleen maajoukkojen käyttöä vastustavaa kantaansa niin, että puoli vuotta sitten laadittua operatiivista suunnitelmaa ajantasaistettaisiin.

Maajoukkojen käyttö vaatii kuitenkin kaikkien 19 NATO-maan hyväksynnän, vaikkakaan kaikki sotilasliiton jäsenmaat eivät operaatioon osallistuisi. Voimakkaimmin maajoukkojen käytöstä ovat puhuneet Britannia ja Ranska.

Epäileviä ovat olleet mm. Italia ja Espanja. Ranskan on sanottu haluavan maajoukkojen käytölle kuitenkin YK:n turvallisuusneuvoston mandaatin, vaikka se todennäköisesti kaatuisikin Venäjän vetoon.

Jos NATO päättää lähettää Kosovoon maajoukkoja, ilmapommitukset tulisivat kuitenkin jatkumaan.

Kumppanuusneuvoston asema korostuu

Kosovon kriisin takia Venäjä jää pois NATO:n 50-vuotisjuhlallisuuksista. Sen sijaan muut NATO:n rauhankumppanuusmaat ovat paikalla sunnuntaina pidettävässä euroatlanttisen kumppanuusneuvoston kokouksessa.

Kumppanuusneuvostossa ovat mukana mm. Kosovon kriisin "etulinjan" maat Albania ja Makedonia.

Suomesta kumppanuusneuvoston kokoukseen osallistuu tasavallan presidentti Martti Ahtisaari. Hän tapaa ennen menoaan Washingtoniin New Yorkissa mm. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin. Kumppanuusneuvoston odotetaan käsittelevän varsinkin Kosovon pakolaisten tilannetta.

Yhdysvallat tarjoutui keskiviikkona ottamaan vastaan 20 000 pakolaista tilapäisesti omalle maaperälleen sen jälkeen, kun pakolaisjärjestöt asettuivat vastustamaan heidän sijoittamistaan Kuubaan Yhdysvaltain hallussa olevaan Guantanamon tukikohtaan.

STT-IA
23.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE