Työelämäyhteyksiä painotetaan, koulut rekrytoivat:

Opiskelijoiden kontaktit työelämään lisääntyvät



Teollisuuden ja Työnantajain keskusliitto, TT, on panostanut paljon opiskelijoiden työelämäsuhteiden kehittämiseen. Projektipäällikkö Markku Tenkamaa TT:n alaisuudessa toimivasta Taloudellisesta Tiedotustoimistosta sanoo tulevaisuudessa tarvittavan monialaisia osaajia. Myös yrittäjyyskoulutuksen kysyntä on kova.


Tenkamaa kertoo, että opintoihin kuuluvien pakollisten työharjoittelujaksojen ohella yrityksissä ollaan kiinnostuneita opiskelijoista.
- Tietyt alat, kuten elektroniikka tarvitsevat nuoria, joilla on alan viimeisin osaaminen.

Tenkamaan mukaan ammattikorkeakoulujen suuntautuneisuus työelämään on erittäin positiivista. Hän painottaa erityisosaamisen merkitystä, mutta muistuttaa, että yhden ammatin hallitseminen ei tulevaisuudessa välttämättä riitä.

- On hyvä, että tiedekorkeakouluille on nyt vaihtoehtoja. Tulevaisuudessa on kyettävä kehittämään itseään jatkuvasti, myös sosiaalisten kykyjen ja tiimityötaitojen merkitys tulee korostumaan, Tenkamaa sanoo.

- Kun yläaste- ja lukioiässä saadaan esimerkiksi kesätöiden kautta kokeilla erilaisia aloja, on helpompaa löytää oma alansa.

Tenkamaan mukaan kansainvälistyminen ja kielitaito ovat tietotekniikan hallinnan ohella ehdottomia vaatimuksia tulevaisuuden menestyjille.

Yrittäjyyskasvatus muokkaa asenteita

Tenkamaa kertoo Taloudellisen Tiedotustoimiston, TaT:n olevan varsin monipuolinen organisaatio. Teollisuudesta tiedottamisen ja yhteyksien rakentamisen ohella TaT järjestää paljon yrittäjyyskasvatusta, jonka kysyntä on selvässä nousussa.

- Yrittäjäkoulutus on lisääntynyt ja OKL:n kauttakin voi nykyään saada yrittäjyyskasvatusta. Sen tarkoituksena on ennen kaikkea madaltaa kynnystä ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi, Tenkamaa sanoo.

Hänen mukaansa suhtautuminen yrittäjyyteen on pitkälti asenteellista.
- On tarvetta muuttaa asennoitumista. Yrityksen perustaminenhan ei ole teknisesti vaikeaa.

Teollisuudelta odotetaan kesätöitä entiseen malliin

Tenkamaa kertoo, että tässä vaiheessa on vaikeaa ennustaa tarkasti, miten hyvin teollisuus pystyy vastaamaan nuorten kesätöiden kysyntään. Joka tapauksessa tilanne on hänen mukaansa verraten hyvä.

- Viime kesäinen 60 000 työpaikan tavoite on edelleen voimassa. Viime kesänä teollisuus tarjosi 55 000 työpaikkaa. Vähintään siihen odotetaan pääsevän nytkin.

60 000 työpaikkaa olisi 12 prosenttia koko teollisuuden työvoimasta. Tenkamaa listaa hyviksi työllistäjiksi elektroniikan, metsäteollisuuden ja metallin. Hänen mielestään elektroniikan aloille pitäisi ottaa nuoria nykyistä enemmän.
- Elektroniikka-ala kasvaa nopeasti ja kiinnittämällä nuoria työelämään heille annetaan parhaiten valmiuksia omaksua alan viimeisin kehitys.

Tenkamaan mielestä ensimmäisiä kertoja kesätöitä hakevien on tärkeää saada kosketus työelämään yleensä. Useita vuosia opiskelleiden työpanos hyödynnetään parhaiten oman alan töissä. Tenkamaa kertoo, että TaT patistelee työnantajia rekrytoimaan opiskelijoita entistä enemmän.

- Ammattikorkeakoulujen puolen vuoden työharjoittelussa ollaan oman alan tehtävissä, mutta tietämys eri aloista on hyväksi. Tiedonsaannin kautta syntyy kiinnostusta, Tenkamaa toteaa ja viittaa TaT:n projektiin, jolla haluttiin lisätä tyttöjen kiinnostusta teknisiin aloihin.

Turun Contact Forumissa solmitaan yhteyksiä

Eri korkeakoulujen yhteistyönä järjestämä Contact Forum - messutapahtuma on Turussa osoittautunut jo useana vuonna tehokkaaksi valmennukseksi työelämää varten.

Tämän vuotisen tapahtuman järjestelyjä johtanut Hanna Männistö Turun Kauppakorkeakoulusta kertoo, että tapahtumassa rekrytoidaan opiskelijoita töihin, mutta siellä ennen kaikkea solmitaan suhteita työelämään.

- Contact Forumista ollaan sekä opiskelijapiireissä, että yrityksissä erittäin kiinnostuneita. Mukana on alueen johtavien yritysten ohella konsultointiin erikoistuneita firmoja. Tapahtuman avulla opiskelijoiden yhteydenotot yrityksiin helpottuvat, Männistö sanoo.

Contact Forum järjestettiin tänä vuonna maaliskuussa, mutta Hanna Männistön mielestä ajankohta on kesätöitä ajatellen myöhäinen.
- Messuilla on rekrytoitu mm. kesätyöntekijöitä. Useissa yrityksissä valinnat tehdään kuitenkin jo helmikuussa, Männistö toteaa.

Contact Forumin tyyppiset tapahtumat toimivat opiskelijan kannalta hyvänä ohjeistuksena niihin seikkoihin, mitä yritykset odottavat hakijoiltaan tänä päivänä. Hanna Männistön mukaan nykyisin kysytään monenlaisia taitoja.

- Työkokemus on totta kai tärkeää. Lisäksi on oltava yleissivistystä, sen arvostus on noussut. Monialainen koulutus ja laaja-alainen osaaminen ovat avaintekijöitä. Tarvitaan myös kielitaitoa ja ATK-osaamista.

Vaikka Contact Forum on tällä hetkellä Turussa ainoa laatuaan, järjestetään vastaavanlaisia tilaisuuksia yliopistokaupungeissa nykyisin paljon. Turun ohella esimerkiksi Helsingin korkeakouluissa on panostettu kovasti rekrytointipalveluihin.

Opiskelijoiden voimakas kiinnostus työelämäyhteyksien parantamiseen ja vastaavasti elinkeinoelämän myönteinen suhtautuminen viestivät positiivisella tavalla tulevaisuudenuskosta ja halusta kehittää itseään.

Taloudellisen Tiedotustoimiston oppilaitoksiin jakama T-Files -lehti vahvistaa osaltaan tätä kuvaa. Se esittelee ihmisläheisesti ja kiinnostavalla tavalla tulevaisuuden teollisuutta Suomessa vuonna 1999. Lehden pääkirjoituksessa todetaan, että henkilöstön ikääntyessä ja nuorten ikäluokkien määrän vähetessä teollisuudessa on lähivuosina odotettavissa pulaa osaavista työntekijöistä.

MIKKO LAITINEN
23.4.1999


TALOUS -SIVULLE