Nykypäivä

Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Politiikka



Halonen, Paasio ja Söderman SDP:n esivaaliin

Ulkoministeri Tarja Halonen, europarlamentaarikko Pertti Paasio ja EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman lähtevät lähtevät SDP:n presidenttiehdokkaasta käytävään esivaaliin. He kertoivat päätöksestään aamulla SDP:n puoluesihteerille Kari Laitiselle. (Päivitys 28.4.1999)

Halosen vastausta ei vielä kerrottu julkisuuteen

Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) halusta osallistua SDP:n presidenttiehdokkaan esivaaliin ei ole vielä julkista tietoa. Hän kertoi päätöksestään keskiviikkoaamuna SDP:n puoluesihteerille Kari Laitinen, mutta päätöstä ei kerrottu julkisuuteen. (Päivitys 28.4.1999)

Ahtisaari ei asetu ehdolle SDP:n esivaalissa

Presidentti Martti Ahtisaari ei asetu ehdolle SDP:n presidenttiehdokkaan esivaalissa. Ahtisaari antoi viimein tiistaina tämän pitkään odotetun ilmoituksensa. (Päivitys 27.4.1999)

Suomi sai Ahtisaaresta uudenlaisen presidentin vuonna 1994

Suomi siirtyi vuonna 1994 Ahtisaaren aikaan. Kansalaiset äänestivät kahdentoista vuoden Koiviston kauden jälkeen presidentiksi miehen, joka osoittautui monella tavalla erilaiseksi kuin edeltäjänsä. (Päivitys 27.4.1999)

Ahtisaari ei asetu presidenttiehdokkaaksi?

MTV3:n uutiset kertoi maanantai-iltana, että sen saamien tietojen mukaan presidentti Martti Ahtisaari ei pyrkisi toiselle kaudelle. Ahtisaari itse on luvannut kertoa kantansa torstaihin mennessä. (Päivitys 27.4.1999)

Pikkupuolueet neuvottelevat vaaliliitosta EU-vaaleissa

Viiden pienen puolueen kesken on keskusteltu yhteisestä vaaliliitosta ensi kesäkuun EU-vaaleissa. Yritys näyttää kuitenkin kaatuvan siihen, että perussuomalaiset kavahtavat esiintymistä samoilla listoilla SKP:n kanssa. (Päivitys 26.4.1999)

Vihreät tavoittelevat kahta europarlamenttipaikkaa

Vihreä liitto tavoittelee kahta edustajaa Euroopan parlamenttiin täydellä 20 ehdokkaan listalla. Puolueen hallitus valitsi loputkin ehdokkaista maanantaina, mutta yhden ehdokkaan nimi julkaistaan jostain syystä vasta ensi maanantaina. (Päivitys 26.4.1999)

Ahtisaaren ratkaisu presidenttiehdokkuudesta viimeistään torstaina

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari lupaa kertoa, aikooko pyrkiä toiselle presidenttikaudelle viimeistään torstaina. (Päivitys 26.4.1999)

Rauhankumppanuus riittää Ahtisaarelle

Washingtonissa pidettyyn NATO:n kumppanuusneuvoston kokoukseen osallistunut tasavallan presidentti Martti Ahtisaari katsoo, että Suomelle riittää rauhankumppanuus. NATO:ssakaan kukaan ei ole kehottanut Suomea anomaan jäsenyyttä. (Päivitys 26.4.1999)

Ahtisaari: NATO:sta tulossa kriisinhallinta- ja neuvonpitojärjestö

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren mielestä NATO on muuttumassa yhä enemmän kriisinhallintaa ja poliittista neuvonpitoa varten olevaksi järjestöksi. (Päivitys 25.4.1999)

Suomi tyytyväinen NATO:n uuteen kriisinhallintarooliin

NATO:n huippukokousta Washingtonissa seuranneet suomalaisministerit olivat sunnuntaina tyytyväisiä siihen, että liittokunta kirjasi kriisinhallinnan yhdeksi perustehtäväkseen. (Päivitys 25.4.1999)

Nusut päättivät lähteä puoluerekisteristä

Nuorsuomalainen puolue lähtee vapaaehtoisesti pois puoluerekisteristä. Puolue päätti asiasta äänin 46-27 ylimääräisessä puoluekokouksessaan sunnuntaina Helsingissä. (Päivitys 25.4.1999)

Keskustan EU-ohjelmassa vastustetaan liittovaltiokehitystä

Keskusta haluaa kehittää Euroopan unionia ensi sijassa valtioiden välisenä liittona. Unionilla tulee olla vain sellaisia tehtäviä, joita se kykenee hoitamaan paremmin kuin jäsenmaat. Päätösvallan puolue haluaa pitää jäsenvaltioilla ja niiden edustajilla. (Päivitys 25.4.1999)

Sunnuntain politiikkaa lyhyesti

Enestam: Sotahistoria ei tunne voittoa pelkillä ilmaiskuilla. Ryynänen: Minne jäi perheministeri? SDP:n naisliitto tukee Halosta presidentiksi. Demarinaiset vaativat sotatoimien lopettamista. Kalliomäki perää selkeämpää viestiä turvallisuuspolitiikasta. Söderman ihmettelee Hämäläisen eläkettä. Asuntostrategiaa valmistellaan. Hirvi: Tiede avuksi ammattikorkeakouluissa? (Päivitys 25.4.1999)

Ahoa kannustettiin keskustan presidenttiehdokkaaksi

Keskustan puoluevaltuuskunta patisti lauantaina Tampereella turhaan puheenjohtaja Esko Aholta ilmoitusta asettumisesta presidenttiehdokkaaksi. (Päivitys 24.4.1999)

Aho haluaa vasemmiston koko kentän vartiointiin

Oppositioon toiseksi nelivuotiskaudeksi jääneen keskustan puoluevaltuuskunta suhtautui lauantaina Tampereella alkaneessa kokouksessaan maltillisesti hallitusratkaisuun. Puolueen johtoa ei tästä kohtalosta syytetty millään tavoin. (Päivitys 24.4.1999)

Kallis etsisi porvareille yhteistä presidenttiehdokasta

Kristillisen liiton puheenjohtaja Bjarne Kallis ehdottaa, että kokoomus, keskusta ja kristilliset asettaisivat yhteisen presidenttiehdokkaan. (Päivitys 24.4.1999)

Lauantain politiikkaa lyhyesti

Paasio valmis presidenttiehdokkaaksi. SAK: Keskustalla edelleen työreformiongelma. Lipponen haluaa Ahtisaaren jatkavan. Siimes ei aio presidenttiehdokkaaksi. Paasilinna vaatii pommituksia lopetettaviksi. Lundh: Työllisyystavoitteen toteutuminen metallialan harteilla. Vasemmistoliitto nostatti eurovaali-intoa. SKP paheksui Vasemmistoliittoa. Viinanen: Eläkeremontti aloitettava tel-järjestelmästä. (Päivitys 24.4.1999)


Viekö Halonen demarit esivaaliin?

Sosialidemokraattisen puolueen ehdokaskuvio presidentinvaalissa selkiytyy ensi viikolla. Viimeistään torstaina aamulla pitäisi olla selvää, pyrkiikö Martti Ahtisaari vielä toiselle kaudelle. Jo nyt yllätykseksi nousee Tarja Halosen huikea suosio.

Hallitukselle luottamus äänin 129-54

Paavo Lipposen (sd.) toinen hallitus sai perjantaina eduskunnan luottamuksen äänin 129-54. Lipponen myös pyysi sanojaan anteeksi.

Kokoomus: Eurovaalit valinta porvarillisen ja sosialistisen Euroopan välillä

Torstaina koolla olleen Kokoomuksen puoluehallituksen mielestä kesäkuussa järjestettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa on kyse selkeästä valinnasta porvarillisen ja sosialistisen vaihtoehdon välillä.

Kokoomus pitää Suomen EU-puheenjohtajuutta tärkeänä vaiheena

Suomi toimii heinäkuun alusta kuusi kuukautta EU:n neuvoston puheenjohtajana. Kokoomus pitää puheenjohtajakautta tärkeänä vaiheena, onhan unionin esityslistalla lukuisia merkittäviä asiakokonaisuuksia.

Matikainen-Kallström: Huipputeknologiaa vievälle maalle sopisi kauppa- ja teollisuusasioista vastaava komissaari

Europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström on edelleen sitä mieltä, että suomalaiskomissaarin hallinto- ja budjettiasioita sisältävä salkku olisi pyrittävä vaihtamaan painavampaan.

Heinonen ensi kertaa teleministerineuvostossa - Kilpailua Internetin osoitehallinnointiin

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) osallistui ensi kertaa EU:n teleministereiden kokoukseen torstaina Luxemburgissa ja seuraavassa kokouksessa hän jo toimii puheenjohtajana. Torstaista kokemustaan Heinonen luonnehti myönteiseksi ja ministerineuvostoa toimivaksi.

EU:n teleministerit hyväksyivät direktiivin sähköisestä allekirjoituksesta

Sähköisen henkilökortin käyttöönotto etenee Suomessa hyvää vauhtia. Näillä näkymin parisataa markkaa maksavan kortin voi hankkia joulukuun alusta alkaen, Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Ritva Viljanen kertoi Helsingissä torstaina.

Työnhakua toisista EU-maista helpotetaan

EU-maille ehdotetaan uusia sääntöjä työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Tavoite on helpottaa työntekijöiden, työnhakijoiden, harjoittelijoiden ja heidän perheittensä siirtymistä maasta toiseen.

Eurooppalainen korkeakoulutus yhdenmukaistuu?

Eurooppalaisen korkeakoulutuksen arvellaan vähitellen kehittyvän yhdenmukaisempaan suuntaan. Opetusneuvos Anita Lehikoinen opetusministeriöstä pitää todennäköisenä, että eri maissa alkanut suuntaus kohti yhtenäisempää koulutusrakennetta jatkuu.

Pitääkö salakuljetuspirtusta maksaa verot?

Onko salakuljetetusta pirtusta maksettava valtiolle valmiste- ja arvonlisäverot? Kysymystä käsitellään EY:n tuomioistuimessa suomalaisen tapauksen perusteella.

Risto Piekka nousemassa Akavan johtoon

Akavan pääsihteeristä Risto Piekasta (kok.) on tulossa Akavan seuraava puheenjohtaja. Piekan valinta näyttää varmalta Akavan suurimpien jäsenliittojen ilmoitettua keskiviikkona asettuvansa Piekan valinnan taakse.

Väitös Euroopan pohjoisista alueista: Uudet toimijat ovat haastaneet perinteisen vallankäytön

Euroopan pohjoisten alueiden kehitys elää murrosta, jossa uusi ei ole vielä muotoutunut, mutta vanhaankaan ei ole paluuta, sanoo rovaniemeläinen Arktisen keskuksen erikoistutkija Lassi Heininen väitöstutkimuksessaan.

Kaupunkipolitiikalla pyritään lisäämään asuntoja

Kasvavien kaupunkien asuntopulaa ei voida ratkaista pelkästään lisäämällä arava- ja korkotukilainoitettua asuntotuotantoa. Näin arvioidaan tiistaina julkistetussa kaupunkipolitiikan asiakirjassa, jonka on laatinut edellisen hallituksen asettama kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmä.

Niinistö, Tuomioja ja Biaudet velattomia

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.), kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja peruspalveluministeri Eva Biaudet (r.) ovat uuden hallituksen ministereistä ainoita, joilla ei ole lainkaan velkaa. Yleisesti ministerien velat ja myös omistukset ovat pääasiassa melko tavanomaisia.

Stuk selvittää ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuutta

Ydinjätteen loppusijoitus syvälle maahan on maanpäällistä varastointia turvallisempi ratkaisu, katsoo johtaja Tero Varjoranta Säteilyturvakeskuksesta.

WWF huolissaan kaivosten jätealtaista - päästöjen pääsy luontoon ehkäistävä

Maailman Luonnonsäätiö WWF vaatii EU:n komissiota selvittämään, miten metallikaivosten jätteiden käsittely on hoidettu jäsenmaissa.

Maakuntien menestys lasketaan oman osaamiseen varaan

Maakuntien täytyy perustaa menestymisensä omaan osaamiseen, sillä ulkopuolelta ei apua ole juuri tulossa.

Työtapaturmien kustannukset arvioidaan liian alhaisiksi

Vakuutusyhtiöt ovat huolestuneita yritysten tavasta laskea työtapaturmien ja -väsymisen kustannukset liian alhaisiksi.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan lainsäädäntöpohja muuttuu

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan lainsäädäntöpohja muuttuu toukokuun alusta. Tasavallan presidentti vahvisti uuden ulkomaalaislain torstaina. Samassa yhteydessä annettiin lakia täydentävä uusi ulkomaalaisasetus.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Kokoomusministerit valinneet erityisavustajansa. Viisaan kehityksen puolueesta tuli Vaihtoehtoväki. Kristillisessä liitossa puuhataan taas nimen muuttamista. Hallitukseen tulee vielä yksi ministerivaliokunta ja useita ministerityöryhmiä. Tuhatkunta: Sarkomaa Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi. Isohookana-Asunmaa: Porvareille yhteinen presidenttiehdokas. Ahtisaari oudoksui puheita Rehnistä Kosovonvälittäjänä. Vasemmistopuolueet tavoittelivat tosissaan opetussalkkua. Uosukaisesta puhemies. Aittoniemi erosi keskustan ryhmästä. Ahoa esitetään presidenttiehdokkaaksi. Ahtisaari haluaa ammattikorkeakouluista osaamispisteitä. Rauhanturvalain uudistaminen vie suomalaissotilaat Balkanille.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana.