Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lukuhetki netissä



Joulunpyhinä on aikaa rentoutua ja viettää aikaansa hyvän kirjan parissa. Mikäli pukki unohti lahjasäkistään kirjan, ei hätä ole tämän näköinen.


Netti tarjoaa kirjallisuutta moneen makuun, runoista jännäreihin. Mikäli ruudun tuijottaminen alkaa maistua puulta, voi kirjat myös tulostaa paperille ja nauttia teoksista perinteiseen tapaan.

Kalevala kuuluu erottamattomasti suomalaisuuteen ja Suomen kulttuuriperintöön. Kaapelisolmun Kalevala tarjoaa viisikymmentä Kalevalan runoa luettavaksi sekä mahdollisuuden imuroida koko teksti gz-pakkausformaatissa tietokoneelleen.

Koska Internet Explorer ei selviä runolinkeistä kunnialla, täytyy tämän selaimen käyttäjän käyttää suoraa hakemistolinkkiä ja lukea runoja tätä kautta.

MUISTI, eli Kansallisaineiston digitointi ja verkkokäyttö-projekti on opetusministeriön Suomi tietoyhteiskunnaksi -ohjelmaan kuulunut yhteishanke, jonka tavoite oli saattaa digitaaliseen muotoon kansallisaineistoamme. Projektin julkaisuja onkin kertynyt runsaasti, ja niihin tutustuessaan voi kuulla historian siipien havinaa.

Valikoimasta löytyy vuosisatoja vanhoja kirjoja, ja tuoreimmatkin ovat 1900-luvun alusta. Tarjolla on esimerkiksi Topeliuksen Maamme-kirja, Runebergin Vänrikki Stoolin tarinat ja lukuisia muita merkkiteoksia.

Sivuston muukin tarjonta on kiehtovaa, mukana on historiallisia karttoja, kirjeenvaihtoa ja jopa ruokalistoja, matkailuesitteitä ja tuotehinnastoja vuosikymmenien takaa.

Runoista pitävän kannattaa tutustua myös Baabelin runouskirjastoon, joka sisältää linkin yli 700 runoilijan sivuille. Mukana on runoilijoita yli 50 eri maasta. Sivujen päivityksestä lienee valitettavasti vierähtänyt jo tovi, koska osa linkeistä ei toimi. Silti suurin osa linkeistä vie runojen äärelle.

Booknetin järjestämän kirjoituskilpailun satoa on tarjolla Write Forever! -galleriassa. Kirjoituskilpailun ideana oli luoda tekstiä yhdistäen teokseen hypertekstin ja www-ilmaisun mahdollisuudet, ja tässä on osittain myös onnistuttu. Tarjolla on esimerkiksi interaktiivinen tarina, joka etenee lukijan valintojen mukaan.

Interaktiivisuutta löytyy myös hypertekstiromaanista, joka on lukemattomien kirjoittajien kirjoittama, jatkuvasti päivittyvä kertomus. Lukija voi valita tekstistä haluamansa linkin, joka vie tarinaa eteenpäin.

Valitettavasti osa linkeistä päättyy umpikujaan, eli jatkumattomaan tarinaosaan, mutta palaamalla edelliselle sivuille voi valita paremman vaihtoehdon. Osa umpikujista tosin tarjoaa myös järkevän lopun tarinalle, mutta joukossa on myös jatkoa odottavia osia.

MARKO HAKALA
23.12.1999


Ajassa -sivulle