Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







TT:n työvoimatiedustelu:

Teollisuuden työllisyys kasvaa hitaasti



TT:n työvoimatiedustelu osoittaa jäsenyritysten henkilöstömäärän kasvavan edelleen. Teollisuudessa työllisyyden lisäys jää vuonna 2000 varsin pieneksi, mutta rakennusalalla työllisyys kasvaa selvästi.


Teollisuuden ja työnantajien, TT:n, palvelualoilla työllisyys pysyy suurin piirtein ennallaan. Työllisyyskehityksen kuva on kuitenkin epäyhtenäinen eri toimialoilla.

Ammattitaitoisen henkilöstön hankinnassa on edelleen vaikeuksia. Teollisuudessa rekrytointivaikeuksia on 27 prosentilla toimipaikoista, rakennus-alalla 40 prosentilla ja TT:n palvelualoilla 32 prosentilla.

Rekrytointivaikeuksien syynä on teollisuudessa useimmiten ammatillisen peruskoulutuksen tai työpaikkakohtaisen erityisosaamisen puute. Seuraavaksi tärkeimpinä syinä ovat tietotekniikan osaamisen ja työkokemuksen puute. Rakennusalalla työkokemuksen puute on tärkein rekrytointivaikeuksien syy.


Rakennusalan rekrytointivaikeudet kasvaneet

Neljä rakennusalan toimipaikkaa kymmenestä ilmoitti syksyn 1999 työvoimatiedustelussa, että toimipaikassa on sellaisia ammatteja ja toimia, joihin on vaikea saada ammattitaitoisia henkilöitä.

Rakennusalan rekrytointivaikeudet ovat vuoden aikana lisääntyneet huomattavasti, sillä syksyn 1998 työvoimatiedustelussa rekrytointivaikeuksia oli 30 prosentilla toimipaikoista.

Rakennusalalla onkin TT:n mukaan laadittu mittava ohjelma rakennusalan työvoimakapeikkojen ehkäisemiseksi.

Ohjelman mukaan rakennusalan koulutukseen hakeutumista parannetaan, työnhakijoiden osaamiskartoituksiin panostetaan ja työnvälitystä tehostetaan. Alan työmarkkinajärjestöt ovat olleet aktiivisesti mukana valmistelemassa ohjelmaa.

Teollisuudessa rekrytointivaikeuksia on edelleen eniten metalli- ja elektroniikkateollisuudessa. Syksyllä 1999 alan toimipaikoista 42 prosentilla oli vaikeuksia löytää ammattitaitoista työvoimaa. Vähiten rekrytointiongelmia on energia-alalla sekä metsä-, elintarvike- ja tekstiiliteollisuudessa.

Työvoimatiedustelun mukaan eniten on puutetta elektroniikan ja tietotekniikan insinööreistä sekä atk-päälliköistä ja -suunnittelijoista. Etenkin atk-henkilöstön tarve on kasvanut huomattavasti syksystä 1998.

Tiedusteluun vastanneissa yrityksissä kummankin ammattiryhmän lisätarve oli yli 1 000 henkilöä. On huomattava, että lisätarve lienee tätä suurempi, koska yritykset eivät ilmoita kaikkia lisätarpeitaan tietäessään jo etukäteen henkilöstön saantivaikeudet.

Pääosa yritysten rekrytointivaikeuksista johtuu siitä, että yritykset eivät löydä tai saatavilla ei ole sellaisia työnhakijoita, joilla olisi avoinna olevissa tehtävissä tarvittavaa osaamista tai pätevyyttä.

Kaivattuja osatekijöitä olivat mm. ammatillinen peruskoulutus, työkokemus, työpaikkakohtainen erityisosaaminen, monitaitoisuus, kielitaito ja tietotekniikan osaaminen.

Työvoimatiedustelun tulokset osoittavat, että työvoiman rekrytointiongelmissa on usein kyse paitsi ammattikoulutuksen myös työpaikka- ja yrityskohtaisen osaamisen puutteesta. Sen vuoksi yritysten olisi panostettava entistä enemmän työpaikkakoulutukseen, esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen.

Myös työharjoittelun lisääminen on tärkeää ja työharjoittelutilaisuuksia tulisi lisätä sekä työttömille että opiskelijoille.


Työllisyys kasvaa rakennusalalla

TT:n työvoimatiedustelun mukaan teollisuuden työllisyys kasvaa varsin hitaasti uuden vuosituhannen alussa.

Yritysten arvioiden mukaan työpaikkojen määrä kasvaa 0,4 prosenttia syksystä 1999 syksyyn 2000 ja 1,1 prosenttia syksystä 2000 syksyyn 2001. Tämä merkitsee yhteensä noin 7 000 työpaikan lisäystä suhteutettuna koko teollisuuden henkilöstömäärään.

Työllisyyden kasvu on teollisuudessa edelleen pääosin elektroniikka- ja sähköteollisuuden varassa. Tällä toimialalla työpaikkojen määrä kasvaa usealla tuhannella vuoden 2000 aikana. Muilla metalli- ja elektroniikkateollisuuden toimialoilla työllisyys pysyy vuonna 2000 suunnilleen edellisen vuoden tasolla.

Teollisuuden työllisyysnäkymät vuodelle 2001 ovat hieman positiivisemmat kuin vuodelle 2000. Yritysten arvioiden mukaan työpaikkojen määrä kasvaa vuonna 2001 eniten elektroniikka- ja sähköteollisuudessa ja kemianteollisuudessa.

Työvoimatiedusteluun osallistuneet rakennusalan yritykset odottavat työllisyyden paranevan edelleen vuonna 2000. Työpaikkojen määrä kasvoi jo menneen vuoden aikana 7 prosenttia ja vuoden 2000 syksyyn mennessä työpaikat lisääntyvät vielä 2,5 prosentilla.

Vuoden 1999 työvoimatiedustelu lähetettiin lokakuussa 6 400:lle TT:n jäsenyrityksen toimipaikalle. Tiedusteluun vastasi 4 200 toimipaikkaa eli 65 prosenttia kaikista toimipaikoista. Vastanneet toimipaikat työllistävät 424 000 henkilöä, mikä on 79 prosenttia tiedustelun piirissä olevien yritysten henkilöstömäärästä.

IA
23.12.1999


Politiikka -sivulle