Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajan suunnassa lyhyesti



Klamydia yhä yleisin sukupuolitauti

Klamydia on yhä yleisin sukupuolitauti maassamme. Vuosittain paljastuu yli 10 000 uutta tartuntaa.

Kuppatartuntoja löydetään 180 ja tippuritapauksia 230 vuodessa. Kuppatartunnoista 65 prosenttia on peräisin Venäjältä. Thaimaasta saadut tippurikannat saattavat aiheuttaa hoito-ongelmia, koska niillä on vahva antibioottien vastustuskyky.

Klamydia on erityisesti naisten sukupuolitauti, sillä kaksikolmannesta kantajista naisia. Alle 25-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista naisista on 65 prosenttia.

Asiantuntijat pitävät klamydiaa kansanterveydellisesti suurena pulmana, koska se saattaa hoitamattomana tuhota munatorvia ja aiheuttaa lapsettomuutta.

Klamydian havaitseminen on vaikeaa, koska erityisesti naisilla se voi olla lähes täysin oireeton valkovuotoa lukuunottamatta. Miehillä tauti aiheuttaa virtsateissä kirvelyä.

Uusien menetelmien ansiosta klamydia kyetään toteamaan entistä tehokkaammin. Nykyään näyte voidaan määrittää virtsasta, joten tutkiminen ei vaadi kivuliaita toimenpiteitä. Tehokkain keino suojautua klamydialta on käyttää kondomia sukupuoliyhdynnässä.


Tarkkoja satelliittikuvia kaupalliseen käyttöön

Yhdysvalloista laukaistaan perjantaina avaruuteen kaukokartoitussatelliitti Ikonos, joka tuo vapaaseen käyttöön tarkkuudeltaan sellaiset kuvat, joita ennen saatiin vain sotilaskäyttöön. Myös Suomelle tarjoutuu mahdollisuus Ikonoksen uusien kapallisten sovellusten hyödyntämiseen.

Ikonos kuvaa maata 680 kilometrin korkeudesta yhden metrin erotuskyvyllä. Jopa alle metrin kokoiset kohteet erottuvat kuvasta, jos ne poikkeavat riittävästi taustastaan. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi polut tai asfalttiin maalatut suojatiemerkit.

Tähän saakka tarkimpien kaupallisesti saatavilla olevien kuvien erotuskyky on ollut hieman alle kuusi metriä.

Kartoituksen ja maankäytön suunnittelun lisäksi Ikonoksen ottamia kuvia voidaan käyttää kaupunkisuunnitteluun, ympäristön seurantaan, televerkkojen kuuluvuuden suunnitteluun tai vaikkapa tulvien seurantaan ja ennustukseen. Suomessa Ikonoksen ottamia kuvia välittää Novosat Oy.


Liki miljardi kiinalaista ei tunne Internetiä

Internet-tietoverkko ei ole niin laajasti tunnettu kuin saattaisi olettaa. Jo yksin Kiinassa asustaa liki miljardi ihmistä, jotka eivät ole ikinä kuulleetkaan Internetistä.

Netin tuntemus Kiinassa mitattiin äskettäin kyselytutkimuksella. Tulosten mukaan 14 prosenttia jättivaltion noin 1,3 miljardista asukkaasta tietää, mikä on Internet.

Internetin käyttäjiä on Kiinassa vain arviolta neljä miljoonaa. Tietoverkon tuntemus ja sen käyttö kuitenkin kasvavat nyt Kiinassa ripeä vauhtia.

Ulkomaiset sijoittajat ovatkin erittäin kiinnostuneita yrityksistä, jotka tähtäävät Aasian maan on-line-palvelujen markkinoille.


Maailman luonnonsäätiö haluaa suojella Euroopan jokia

Maailman luonnonsäätiö (WWF) kehottaa EU:n uutta komissiota voimatoimiin Euroopan haavoittuvien jokien suojelemiseksi.

Maailman luonnonsäätiö sanoi tiistaina, että EU:n rakennerahastoja pitäisi käyttää enemmän jokijärjestelmien entistämiseen. Samalla EU:n olisi asetettava vesistöpäästöjen vähentäminen maataloustuen ehdoksi.

Euroopan jokien laatu huononee entisestään, jos kehitys jatkuu nykyisenlaisena. Maailman luonnonsäätiön Brysselin toimisto pyrkii mm. vaikuttamaan EU:n uuteen vesidirektiivin valmisteluun niin, että siitä tulee tiukempi kuin on ehdotettu. Lisäksi WWF haluaa, että olemassa olevan ympäristölainsäädännön soveltamista tehostetaan.

Maailman luonnonsäätiö on myös huolissaan Euroopan kaikista pato- ja kanavahankkeista: ne ovat harvoin taloudellisesti kannattavia ja tuskin koskaan järkeviä ympäristön kannalta. WWF:n mukaan Euroopassa on vain yksi suuri rakentamaton jokijärjestelmä: Torniojoki Suomen ja Ruotsin rajalla.


Tietokirjoja kääntäjäkurssin tuotteena

Helsingin yliopiston uudenmuotoinen kääntäjäkurssi on paikannut suomeksi käännetyn tietokirjallisuuden rajallista valikoimaa.

Viime lukuvuonna pidetyn kurssin kymmenen osanottajaa käänsivät harjoitustöinään yhteensä yhdeksän julkaistavaksi suunniteltua tietokirjaa, jotka käsittelevät muun muassa ongelmalähtöistä oppimista, petoekologiaa, päätäntäteoriaa ja modernia muistitutkimusta.

Ensimmäiset suomennetut työt julkistettiin maanantaina. Niistä David Boudin ja Grahame Felettin teos Ongelmalähtöinen oppiminen käännettiin koko kurssin yhteistyönä.

C. McGowanin Raptori ja karitsa on Sami Viitasen kääntämä ja A. Shimonyn Thibaldo ja aukko kalenterissa Veli-Pekka Saarisen käsialaa. Muutkin suomennokset ovat jo valmiina tai valmistumaisillaan, ja kaikkien teosten uskotaan ilmestyvän talven mittaan kustannusyhtiö Terra Cognitan kustantamina.

Ammattikielten ja kääntämisen opintokokonaisuuteen kuuluvalla kurssilla uudet kääntäjät ohjattiin myös hankkimaan itse käännökseen tarvittavaa tietoa.

Päämääränä oli myös, että he saisivat työnhakuun käypää näyttöä kyvyistään, koska usein vasta valmiit käännökset auttavat kääntäjän uransa alkuun. Kurssin järjestäjät arvioivat tavoitteiden toteutuneen jopa toivottua paremmin.


Uusi lääke lyhentää influenssaa parilla päivällä

Vuosittain ihmiskuntaa rasittavaa influenssaepidemiaa helpottamaan on kehitetty uusi lääke. Syksyn aikana markkinoille tuleva tsanamiviiri lyhentää sairauden kulkua keskimäärin 2,5 päivällä sekä vähentää oireita ja jälkitautien mahdollisuutta.

Uusi lääke estää viruksen leviämisen solusta toiseen. Se ei imeydy suolistossa, joten se annostellaan jauheannostelijalla astmalääkkeen tapaan, sanoo työterveyslääkäri Leif Lindberg.

Influenssa kestää normaalisti 5-10 päivää, mutta ikävät jälkitaudit voivat pitkittää sairautta. Jälkitauteja ovat mm. poskiontelo-, korva- ja keuhkoputkentulehdus sekä keuhkokuume.

Apulaisprofessori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta katsoo, että tsanamiviiriä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevänä lääkkeenä influenssaepidemian lähestyessä. Hän suosittelee sitä esimerkiksi suomalaisille hiihtäjille ennen MM-kisoja.

Tsanamiviiri on Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtajan Reijo Pyhälän mukaan ensimmäinen influenssan hoitoon kehitetty täsmälääke. Viruksesta etsittiin heikkoa kohtaa, akilleen kantapäätä ja siihen rakennettiin molekyyli, joka pystyy estämään viruksen lisääntymistä, sanoo Pyhälä.

Influenssaa ehkäiseviä lääkkeitä on ollut saatavilla jo jonkin aikaa. Amantadiini suojaa 70 prosentin varmuudella influenssa A:ta vastaan, mutta ei tehoa B-virukseen. Tsanamiviirin on todettu tehoavan molempiin virustyyppeihin.


Internetissä Väestöliiton seksuaalikasvatusta nuorille miehille

Väestöliiton nuorten miesten vastaanotto julkaisee kotisivuillaan nettiartikkeleita omasta kehityksestään kiinnostuneille nuorille miehille. Artikkeleiden aiheet perustuvat nuoria miehiä askarruttaviin kysymyksiin.

Palvelumuoto on maksuton alle 20-vuotiaille miehille. Siihen liittyy sähköpostipalvelu, jossa vastaavat seksuaaliterveysklinikan sosiaalikasvattajat tai lääkäri.

Nettiosoite on www.vaestoliitto.fi/nmv.htm ja sähköposti young.men@vaestoliitto.fi -osoitteesta.


Lehtien lukijamäärät laskeneet

Lehtien lukijamäärät laskivat viime syksyn ja kevään aikana. Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan lukijamäärän lasku johtuu mediatarjonnan lisääntymisestä ja sitä kautta lukijaryhmien pirstaloitumisesta.

Suurinta lasku oli Aamulehden, Valittujen Palojen, Uudet Käsityöt -lehden, Vauhdin Maailman, Koirat -lehden, Tieteen Kuvalehden ja Aku Ankan lukijamäärissä. Huomattavaa kasvua saavuttivat Viherpiha- sekä Koti- ja Keittiö -lehden lukumäärät.

Lehtien top ten -listalla on edelleen ylivoimaisena ykkösenä Pirkka -lehti 2,3 miljoonalla lukijallaan. Seuraavia kolmea sijaa pitää Helsingin Sanomat: kuukausiliite on kakkosena, kolmosena itse sanomalehti ja nelosena NYT-liite. Seuraavana tulevat Seura ja Apu.


20 000 ulkomaalaista kertoi mielipiteensä saksalaisista

Kamerunilaisen Ke-Kouamou Polidorin mielestä saksalaiset rakastavat yli kaiken olutta ja seksiä. Montenegrolainen nuori taas pitää saksalaisia ahkerina ja hyvin koulutettuina, mutta kylmäkiskoisina.

Ja turkkilainen Yasin Dilek päivittelee saksalaisten työnarkomaniaa:
- Ovatko saksalaiset robotteja? Vai ovatko robotit saksalaisia?

Ulkomaille suunnattu Deutsche Welle -radioasema on kysellyt 20 000 ulkomaalaiselta heidän mielipidettään Saksasta ja saksalaisista.

Suurin osa kehui saksalaisten ahkeruutta, täsmällisyyttä, kuria, käytännöllisyyttä ja ympäristötietoisuutta. Etenkin afrikkalaiset radionkuuntelijat pitivät saksalaisia kuitenkin rasisteina.

Japanilaisen kuulijan mielestä Saksa tuo mieleen "makkaran, oluen, perunan, volkkarin, autobahnin ja kauniit maisemat". Tunnetuimmiksi saksalaisiksi tiedettiin Beethovenin, Kantin ja Marxin ohella "keisari Beckenbauer" ja "bumm-bumm Becker".


Fuck - Kirja alatyylin kulttisanasta

Tasokkaiden runojen julkaisijana tunnettu kirjakustantamo laventaa toimenkuvaansa: nyt Faber & Faber julkaisee kirjan, joka kronikoi englannin kielen fuck-sanan käytön tavat ja historian.

- Käytetään sanaa sitten vihan, väsymyksen, hämmennyksen, syyllistämisen tai yksinkertaisesti himon ilmaisemiseen, teos kertoo kaiken tarpeellisen englannin kielen alatyylin luovasta käytöstä, kustantaja lupaa.

Opuksesta käy mm. ilmi, että fuck-sanan juuret juontavat saksan kieleen. Sana ilmestyi brittien kielenkäyttöön 1400-luvulla.

Arveluttavan kirjan nimeksi on valittu The F-Word: the complete history of the word in all its robust and various uses.


Norjan "Loch Nessistä" kuului lupaavia ääniä

Tiedemiehet ovat äänittäneet lupaavia ääniä norjalaisesta Selfjordjärvestä, jossa asuu paikallisen perimätiedon mukaan skotlantilaisen Loch Nessin kaltainen hirviö. Selmaksi nimettyä hirviötä on etsitty turhaan vuosikausia.

Aud Vold Soldal Bergenin merentutkimuslaitoksesta kertoi perjantaina saaneensa Etelä-Norjassa sijaitsevasta järvestä nauhoitettua ääniä, jotka "taajuutensa ja rakenteensa perusteella näyttäisivät tulevan biologisesta lähteestä".

Soldal korostaa, ettei hän tiedä millainen äänien lähde todellisuudessa on. Soldal kertoi kuitenkin esitelleensä äänitteen muille asiantuntijoille Norjassa, Ruotsissa ja Britanniassa kertomatta sitä, mistä nauhoite on peräisin.

Asiantuntijat olivat tällöin arvelleet salaperäisen ääntelijän olevan valas, hylje tai merileijona.

Koonnut: IA
24.9.1999


Ajassa -sivulle