Näin syödään EU-maissa
Kaikkien EU-maiden kansalaiset syövät keskimäärin entistä enemmän eläinkunnan tuotteita, kasviksia ja hedelmiä. Myös pikaruokaloiden suosio on lisääntynyt voimakkaasti.
Sen sijaan erot niin lihan, kasvisten tai hedelmien
vuosittaisessa kulutuksessa henkeä kohden ovat
edelleen suuria. Sama koskee monia muitakin
elintarvikkeita.
Tämä kävi ilmi, kun professori Antti Ahlström
Helsingin yliopistosta esitteli torstaina EU-maiden
elintarvikeasiantuntijoiden kokouksessa
vastavalmistunutta selvitystä Mitä eurooppalaiset
syövät.
Kun kreikkalaiset popsivat kasviksia keskimäärin
203 kiloa henkeä kohden vuodessa, perää pitävät
ruotsalaiset ylsivät vain noin 65 kiloon.
Paljon parempi tilanne ei ole Suomessa, jossa
vuosilta 1994-1996 laskettu kasvisten
vuosikulutus oli hieman päälle 66 kiloa.
Ahlström kuitenkin muistutti, että parikymmentä
vuotta sitten suomalaiset söivät kasviksia noin 15
kiloa vuodessa. Hyvä kehitys on yllättänyt
hänetkin.
Todelliset erot
voivat näkyä
kodin ruokapöydässä
Ahlström tähdensi, että nykyisiin tilastoihin
perustuva tieto ei kuitenkaan anna riittävän hyvää
kuvaa yksittäisen kuluttajan ruokailutottumuksista
ja maidenkin kunnollinen vertailu on vaikeaa.
Hänen mukaansa ruokaan liittyviä tilastoja olisikin
saatava yhdenmukaistettua, jotta niitä voitaisiin
käyttää ravinnon ja terveyden välisten kytkösten
osoittamiseen.
Ahlström muistutti, että jo nyt todellinen ero voi
nousta kotoisessa ruokapöydässä, kun perinteistä
suomalaista ruokavaliota noudattavan isän
vastapuolella istuukin kasvisruokaa syövä tytär.
Hänen näkemyksensä mukaan tätä kautta
tapahtuva pirstaloituminen tulee vain
lisääntymään, vaikka kulutuserot väestötasolla
pienentyvät kansainvälistymisen myötä.
- Olisikin mielenkiintoista tutkia, mitä esimerkiksi
korkeakouluopiskelijat eri maissa syövät, hän
puntaroi.
Yhdenmukaistumiseen kuuluu eteläeurooppalaisen
keittiön levittäytyminen pohjoiseen. Toisaalta
Pohjolan joukkoruokailu valuu koko aja
etelämmäs. Siihen lasketaan mm. työpaikka- ja
kouluruokailu.
- Jokainen suomalainen - lapset mukaan lukien -
syö vuodessa keskimäärin noin 130 ateriaa kodin
ulkopuolella, Ahlström huomautti.
Turha nimitellä
hampurilaisia
roskaruuaksi
Anttilan mukaan pikaruokailun yleistyminen on
yksi selvä trendi Euroopassa. Hänen mielestään
paljon parjatut hampurilaiset ovat kuitenkin
paljon mainettaan parempia.
Pikaruokaloiden ruokaa on kohtuutonta nimittää
roskaruuaksi, koska se on varsin korkealaatuista,
maukasta ja ravintoarvoltaan tyydyttävää, hän
tiivisti.
Ahlström mukaan tämä ei tarkoita, etteikö
pikaruokailustakin löydy pohdittavaa.
- Onko ruuan hotkiminen muutamassa minuutissa
toivottava kehityssuunta. Sitä sietää miettiä, hän
sanoi.
Hänen mukaansa pikaruokaloiden suosio
erityisesti nuorten keskuudessa ei perustu ruuan
vetovoimaan, vaan sosiaaliseen kanssakäymiseen
kavereiden kanssa.
Kaikesta huolimatta Ahlström toivoo, että
tulevaisuudessakin nuoret voivat nauttia
EU-alueen alueellisista tai paikallisesta
ruokakulttuureista.
Suomi ja Ruotsi
maidon ja kahvin
hörppijöitä
Selvityksen mukaan Pohjoismaat pitivät kärkitiloja
niin maidon kuin kahvin juonnissa. Suomalaiset
joivat kahvia 10,8 litraa vuodessa.
Paljon heikommaksi eivät jääneet
ruotsalaisetkaan: kakkostila tuli 10,5 litralla.
Perää pitävät irlantilaiset eivät yltäneet edes 2
litraan.
Maitoa ruotsalaista kohti kului noin 360 ja
suomalaisilta noin 350 litraa. Hännillä olleet
espanjalaiset tyytyivät juomaan maitoa noin 160
litraa vuodessa.
STT-IA
24.9.1999
Ajassa -sivulle
|