Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Dagestanin selkkaus uusi isku Kaspian öljylle



Venäläisten sotilaiden ja Dagestanin kapinallississien väliset taistelut ovat tuorein isku Kaspianmeren alueen kehittämiselle merkittäväksi öljyalueeksi, arvioivat asiantuntijat.


Kaspianmeressä ja sen ympärillä sijaitsevissa entisissä neuvostotasavalloissa Azerbaidzhanissa, Kazakstanissa, Turkmenistanissa ja Venäjällä on valtavat öljyvarat, joita maat haluaisivat hyödyntää vaurastuakseen.

Ongelmana on vain se, että pääsy alueelta markkinoille kulkee maitse ja kaikki mahdolliset vientireitit sisältävät vaaroja. Taistelut Dagestanissa, jota kautta kulkee yksi reitti, ovat vain yksi esimerkki uhkatekijöistä.

Georgian kautta kulkee yksi jo olemassa oleva vientiputki Azerbaidzhanin pääkaupungista Bakusta Mustanmeren satamakaupunkiin Supsaan. Tilanne Georgiassa on kuitenkin yhä epävakaa 1990-luvun alun sisällissodan jäljiltä.

Lisäksi suunnitelmissa on ollut rakentaa miljoona dollaria maksava öljyputki Georgian läpi etelään Turkin kautta Ceyhaniin Välimeren rannalle.

Suunnitelmat on kuitenkin nyt jouduttu hautaamaan ainakin väliaikaisesti, kun Turkin tuhoisa maanjäristys leikkasi Turkin hallituksen mahdollisuuksia osallistua putken rahoitukseen, sanovat asiantuntijat.


Pohjoisessa Tshetshenia ja Dagestan

Reitit pohjoiseen Venäjän kautta Novorossiiskiin Mustallemerelle ovat myös riskialttiit. Yksi putkista kulkee kapinallisen Tshetshenian tasavallan kautta.

Venäjä ja Tshetshenia kävivät verisen sodan pari vuotta sitten, eikä Venäjä ole sittemmin kyennyt ottamaan tasavaltaa takaisin hallintaansa.

Venäjän valtion raakaöljymonopoli Transneft on joutunut sulkemaan kyseisen putken Tshetshenian tapahtumien vuoksi jo monta kertaa tänä vuonna ja turvautumaan tehottomaan rautatiekuljetukseen.

Rautatie sivuuttaa Tshetshenian, mutta kulkee Dagestanin kautta. Dagestanin pyrkiessä naapurinsa Tshetshenian tavoin irti Venäjästä on tämänkin reitin tulevaisuus vaakalaudalla.


Etelässä Iran, idässä Afganistan

Etelässä sijaitsee Iran, joka myös haluaisi osansa Kaspian öljynviennistä, mutta Yhdysvaltain tukemat investointikiellot ovat tehneet öljyputkien rakentamisesta pelkkiä unelmia.

Afganistanin sisällissota on puolestaan tehnyt tyhjiksi Turkmenistanin suunnitelmat rakentaa öljy- ja kaasuputki Afganistanin halki hyödyntämään kasvavia markkinoita Pakistanissa ja Intiassa.

Levottomuudet Kirgisiassa, Tadzhikistanissa ja Uzbekistanissa ovat asettaneet koko Kaspianmeren itäisen alueen turvallisuuden kyseenalaiseksi. Samalla kaavailut viedä öljyä sitä kautta mm. Kiinaan ovat vähentyneet.


Vaihtoehtoisia kohteita

- Öljyä voidaan yhä kuljettaa länteen, mutta todennäköisesti se ei mene Venäjän kautta. Venäjän mahdollisuudet näyttävät pienentyneen, sanoo Moskovassa toimivan tutkimuslaitoksen päätutkija Stephen O'Sullivan.

Hänen mukaansa myös Turkki näyttäisi tällä haavaa olevan poissa kaavailuista. Maanjäristyksen jälkeen Turkin hallitus ei todennäköisesti kykene myöntämään lainoja Bakun ja Ceyhanin välisen putken rahoittamiseksi.

O'Sullivanin mukaan Georgia on tällä haavaa turvallisin öljynvientireitti alueella, vaikka sielläkin turvallisuustilanteessa on toivomisen varaa.

Lontoossa toimivan energiavaroihin perehtyneen tutkimuslaitoksen CGES:n (Centre for Global Energy Studies) analyytikko Julian Lee sanoo, että öljyn tuottaminen ja sen vienti Kaspian alueelta ovat nykyisin sen verran vaarallista puuhaa, että useat yritykset ovat ryhtyneet etsimään vaihtoehtoisia kohteita.

Angola, Iran ja Meksikonlahti ovat hänen mukaansa esimerkkejä vähemmän vaarallisista paikoista öljynetsintään. Kaspianmeren alueella on kuitenkin yhä omat houkutuksensa, hän muistuttaa.

- Ei kukaan, joka osallistuu Kaspianmerellä öljybisnekseen, kuvitellut sen olevan helppoa. Kaikki tiesivät, että yksi suurimmista vaikeuksista tulee olemaan turvallisen reitin löytäminen, O'Sullivan totesi.

Hän kuitenkin tähdensi, että jos joku onnistuu Kaspianmerellä, tulos on erittäin tuottoisa.

STT-IA
24.9.1999


Ulkomaat -sivulle