Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mahdollisuus erottaa kunnan luottamusmiehiä ja johtajia tuli tarpeeseen



Kunnissa on sovellettu laillista oikeutta erottaa tarpeen vaatiessa kunnanhallitus tai muu valittu toimielin. Uuden kuntalain suoma oikeus on myös tullut tarpeeseen, sanotaan valtioneuvoston eduskunnalle annettavassa selonteossa.


Sen jälkeen kun laki tuli voimaan vuonna 1995 on erottamista sovellettu toistakymmentä kertaa. Erottamisen syyt ovat vaihdelleet valtuuston ja hallituksen luottamuspulasta yksittäisen luottamushenkilön toimintaan.

Selonteossa arvioidaan kuntalain toimineen yleisesti ottaen melko hyvin. Kuntien omaa päätösvaltaa on lisätty ja kunnan organisaatio jätetty kunnan oman harkinnan varaan.

Kunnat ovat niin ikään käyttäneet lain suomaa oikeutta nimittää kunnanjohtajat vain määräajaksi. Kunnanjohtajia on voitu myös erottaa laajemmin perustein.

Määräaikaisessa virkasuhteessa on tällä hetkellä 60-70 kunnanjohtajaa. Irtisanomisia on käynnistelty 20-30 kunnassa. Vireille tulleiden tapausten määrä on ollut hallituksen mielestä yllättävää. Kunnanjohtajien oikeusturvaa onkin ryhdytty parantamaan uusilla säännöksillä.

Oikeuteen saakka menneet tapaukset ovat toisaalta kestäneet myös juridista arviointia eli ero on pysynyt.

Taloudellisen laman ja myöhemmin uuden kuntalain myötä kunnan ammattijohtoon on kasautunut monenlaisia paineita. Toisaalta on haluttu kunnanjohtajilta tulosvastuuta ja toisaalta on haluttu heille riippumatonta asemaa, jotta he voivat tehdä vaikeitakin ratkaisuja kuntalaisten parhaaksi.

Sellaistakin on kunnista esitetty, että kunnanjohtajilla tulisi olla selkeä poliittinen vastuu. Pisimmälle vietynä kunnanjohtaja valittaisiin kuntalaisten äänin ja hän toimisi suoraan heidän valtuuttamanaan.


Osallistumista ja tiedottamista

Kansalaisten osallistumista on uuden lain myötä haluttu edistää kunnissa. Tästä ei ole saatu juurikaan tuloksia. Sen sijaan tiedottamista on lisätty merkittävästi kunnissa.

Kuntien välinen yhteistyö on muuttunut laajaksi nimenomaan sairaaloitten osalta, mutta edelleen siinäkin on kehittämisen varaa, arvioidaan selonteossa.

Kunnissa ei ole vielä päästy yhtenäiseen kunnalliseen työsopimussuhteeseen. Henkilöstöstä 56 prosenttia on virkasuhteessa ja 44 prosenttia yksityisoikeudellisessa työsuhteessa.

Kuntalaissa on luovuttu kurinpitomenettelystä. Sen sijaan viranhaltijalle voidaan edelleen antaa kirjallinen varoitus. Sen lisäksi virkaan liittyy rikosoikeudellinen ja vahingonkorvausvastuu.

Uuden kuntalain myötä ovat myös viranhaun kansalaisuusrajoitukset poistuneet. Siitä ei ole aiheutunut kunnissa ongelmia.

STT-IA
24.9.1999


Politiikka -sivulle