Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Linus Torvalds: Avoimet verkostot vaihtoehto suuryhtiöille



Viime aikojen jättimäisten yritysfuusioiden perusteella voisi päätellä, että globaalissa taloudessa menestyvät vain suuret ja kauniit. Suomalaisen tietotekniikkaneron Linus Torvaldsin mielestä asetelma ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen.


- Iso koko tuo myös ongelmia; kuolivathan dinosauruksetkin sukupuuttoon. Pienten yritysten etu on, että niissä voidaan kokeilla rohkeammin uusia asioita, tähdensi Torvalds torstaina Espoon Otaniemessä järjestetyssä seminaarissa.

Kalifornian Piilaaksossa asuva ja työskentelevä Torvalds katsoo, että pienten yritysten voimavarat saadaan parhaiten käyttöön, kun ne muodostavat avoimesti toimivia ja epämuodollisia verkostoja.

Juuri tällaiseen vuorovaikutukseen perustuu Torvaldsin alullepaneman, Microsoftin haastajaksi nimetyn Linux-käyttöjärjestelmän syntyminen. Nykyään Linux leviää huimaa vauhtia kansainvälisessä yritysmaailmassa.

- Emme alun perin suunnitelleet erityisiä toimintamalleja, vaan kaikki eteni omalla painollaan. Näin jälkeenpäin olemme yrittäneet järkeillä, mikä tässä meni oikein, Torvalds kertoo.


Avoimuus joutuu helposti koetukselle

Nopea kehitys ei ole ominaista vain tietotekniikan alalla, vaan koskettaa myös perinteistä teollisuutta. Torvaldsin mukaan esimerkiksi autot ovat nykyään niin monimutkaisia vempaimia, että vain harva jos kukaan hallitsee ne kokonaisuudessaan.

- Jopa autonoven valmistaminen on huippuvaikeaa. Siksi autoteollisuuden suuryhtiöt eivät tee niitä yksinään, vaan harjoittavat yhteistyötä, Torvalds huomauttaa.

Suuryhtiöiden yhteistyömallit poikkeavat kuitenkin olennaisesti niistä toimintatavoista, joiden pohjalta Linux-käyttöjärjestelmä luotiin.

Torvalds näkee avoimen vuorovaikutuksen eräänlaisena symbioosina, jossa jokainen antaa ja vastaanottaa tietoja, kätkemättä osaamistaan.
- Monissa yrityksissä avoimuuden rajat tulevat nopeasti vastaan. Muita ei haluta päästää liian lähelle, Torvalds myöntää.

Hänen mielestään sisäänpäinkääntyvä asenne kuitenkin vesittää avoimen vuorovaikutuksen tuomat hyödyt. Suljetuissa ympäristöissä asiat eivät kehity yhtä jouhevasti, etenkään kun ratkaistavana on puhtaasti teknisiä ongelmia.

Spontaanisti toimivien verkostojen leviämistä rajoittaa se, että niiden tuloksena syntyvillä aikaansaannoksilla rahastaminen on usein hankalaa. Pulman ratkaisemiseksi Torvalds ei näe muuta vaihtoehtoa kuin tehdä parhaita mahdollisia tuotteita ja hankkia niillä mainetta. Kun nimi on tunnettu, ihmiset myös maksavat tuotteesta.


Linuxin etu räätälöitävyys

Ainakin Linux-käyttöjärjestelmän menestys todistaa, että Torvaldsin opeilla on mahdollista pärjätä. Monet käyttäjät pitävät Linuxia alansa parhaana tuotteena. Nimenä siitä on tullut niin vetovoimainen, että käyttäjämäärä kasvaa jatkuvasti.

Alun perin Linuxilla ei ollut tarkoitus lyödä rahoiksi, mutta nyt myös sijoittajat uskovat Linuxiin. Selvä esimerkki tästä nähtiin, kun Linux-yhteisöön kuuluva amerikkalaisyhtiö Red Hat listautui elokuussa. Kuukausi listautumisen jälkeen Red Hatin pörssiarvo oli hulppeat kahdeksan miljardia dollaria.

Linux-käyttöjärjestelmä kilpailee Microsoftin Windows NT:n kanssa esimerkiksi verkkopalvelimien ja sähköpostipalvelimien ylläpidossa.

Yritysasiakkaat ovat tehneet Linuxista maailman nopeimmin kasvavan käyttöjärjestelmän, mutta yksityiskäyttäjien piirissä sen etenemistä haittaa monimutkaisuus.

- Tekniset ihmiset arvostavat hiukan eri asioita kuin tavalliset ihmiset. Taitaa olla niin, että pc-maailmaan tottunut tavallinen ihminen ei edes osaa ihmetellä, jos tietokonetta joutuu virheiden vuoksi vähän väliä sulkemaan ja avaamaan, Torvalds uskoo.

Linuxin menestyksen salaisuus yritysmaailmassa perustuu Torvaldsin mukaan paljolti siihen, että sitä on mahdollista räätälöidä mitä erilaisimpiin tarpeisiin.

- En kyllä olisi aikanaan voinut edes kuvitella, mitä kaikkia tarpeita ihmisillä on, Torvalds myöntää.

Tiedotusvälineet ovat hanakasti maalanneet Torvaldsista kuvaa Microsoftin ja Bill Gatesin ylivallan murtajana. Mies itse ei tällaisesta tyypittelystä piittaa, joskin myöntää, että seminaariyleisön saa helposti nauramaan Microsoftia mollaamalla.

- En mielestäni edusta mitään anti-Microsoftia. Jos ajatellaan pelkästään teknistä puolta, niin Microsoft ei ole mitenkään erikoinen, Torvalds huomautti - ja sai seminaariyleisöltä raikuvat naurut.

STT-MH
24.9.1999


Talous -sivulle