Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Juri Luzhkov ja Isänmaa - Venäjän kolmas voima



Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov on noussut varteenotettavaksi ehdokkaaksi Venäjän ensi kesäkuussa pidettävissä presidentinvaaleissa.


Vaikka Luzhkov ei ole virallisesti ilmoittanut asettuvansa ehdolle vaaleissa, mielipidemittausten mukaan hän pääsisi äänestyksessä toiselle kierrokselle ja saattaisi jopa voittaa vaalit.

Helsingissä keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan Luzhkov ja hänen perustamansa Isänmaa-liike nähdään Venäjällä usein kaivattuna "kolmantena voimana", vastapainona Boris Jeltsinin hallinnolle ja kommunisteille.

Ulkopoliittisen instituutin laatiman tutkimusraportin otsikkona on Venäjä 2000. Siinä tarkastellaan, millaisiksi Venäjän poliittinen ja taloudellinen järjestelmä ja ulkopolitiikka kehittyisivät kolmannen voiman johdossa.

Instituutin tutkijan Christer Pursiaisen mukaan Luzhkov itse haluaisi olla lähinnä venäläinen sosiaalidemokraatti. Luzhkovin ja Isänmaa-liikkeen demokratiakäsitys, jossa korostuu vahvan valtion ihanne, ei kuitenkaan täysin vastaa länsimaista demokratiakäsitystä.


Toiminnan mies

Raportin mukaan Luzhkovin näkemyksiä poliittisesta järjestelmästä leimaa enemmän hänen oma hallinnollinen kokemuksensa Moskovan kaupunginjohtajana kuin mikään selkeä aatteellinen vakaumus.

Luzhkov on toiminnan mies, joka näkee asioiden hoitamisen politiikan ylimmäksi päämääräksi. Sen toteuttamiseksi demokratiastakin voidaan tinkiä.
- Tietyt demokratian kanavat voidaan ohittaa, jos asioiden hoito vaatii sitä, Pursiainen kuvaili Luzhkovin toimintatapoja.

Talouspolitiikassa Luzhkov on valvotun markkinatalouden kannattaja, joka soisi valtion kontrolloivan taloutta nykyistä tiukemmin. Tässä hän on selvästi eri linjoilla EU:n kanssa.

Pursiaisen mukaan EU:lla ja Luzhkovilla on erilaiset käsitykset myös Kansainvälisestä valuuttarahastosta IMF:stä, joka on antanut Venäjälle miljardiluottoja.

Luzhkovin mielestä Venäjän uudistusten suurin virhe oli ulkomaisten talousmallien soveltaminen ilman maan kansallisten erityispiirteiden ja kokemusten huomioon ottamista.

Kapitalismin toteuttaminen IMF:n suositusten mukaisesti johtaa Venäjällä vain venäläisen feodalismin nousuun, ei niinkään länsimaistyyppisen kapitalismin kukoistukseen, Luzhkov sanoo.


Suurvalta-asema takaisin

Ulkopolitiikassa Luzhkovin tavoitteena on Venäjän suurvalta-aseman palauttaminen moninapaisessa maailmassa. Luzhkov on EU:lle myönteinen, mutta suhtautuu NATO:on kielteisesti. Isänmaaliike on ohjelmajulistuksessaan painottanut myös ns. lähialueita eli entisen Neuvostoliiton tasavaltoja.

Luzhkov itse on vaatinut äänekkäästi venäläisten vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamista etenkin Latviassa ja Virossa.

Ensi joulukuussa Venäjällä pidetään parlamenttivaalit ja samassa yhteydessä myös Moskovan kaupunginjohtajat vaalit. Ilman muuta selvänä pidetään, että Luzhkov valitaan uudelleen pääkaupungin johtoon.

Luzhkov on 63-vuotias, hänellä on loppututkinto Moskovan öljy- ja kaasuteollisuuden oppilaitoksesta ja hän on työskennellyt kemian alalla. Hänen poliittinen uransa alkoi vuonna 1990, kun hänestä tuli Moskovan toimeenpanevan komitean varapuheenjohtaja.

Vuonna 1992 Jeltsinin nimitti Luzhkovin Moskovan kaupunginjohtajaksi ja vuonna 1996 hänet valittiin uudelleen virkaan ylivoimaisella ääntenenemmistöllä.

Luzhkov on sanonut, ettei hän asetu presidenttiehdokkaaksi, jos Jevgeni Primakov havittelee virkaa. Primakov, joka on Isänmaa-liikkeen ja Koko Venäjä -puolueen yhteenliittymän keulahahmo, ei ole vielä kertonut omista aikeistaan.

STT-IA
24.9.1999


Ulkomaat -sivulle