Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti



Venäjä iski Groznyin lentokentälle

Venäläiset sotilaslentokoneet pommittivat torstaina Tshetshenian pääkaupungin Groznyin lentokenttää, kertoi tshetsheeniviranomainen. Yksi ihminen sai hänen mukaansa surmansa iskussa.

Venäjän ilmavoimien edustaja vahvisti Moskovassa hyökkäyksen. Aiemmin venäläisjoukkojen edustaja oli kertonut Dagestanissa, ettei Tshetshenian pääkaupunkiin ole kohdistunut mitään iskuja.

Venäjä on sanonut pommittavansa Tshetshenian alueella olevia ääri-islamilaisten sissien tukikohtia mutta kiistänyt tshetsheenien väitteet, joiden mukaan iskut ovat osuneet kyliin ja niissä on kuollut siviilejä.

Venäjä on syyttänyt Tshetsheniaa omaa islamilaista valtiota Pohjois-Kaukasukselle tavoittelevien sissien suojaamisesta. Venäjän johto on myös liittänyt sissit maassa viime viikkoina tehtyyn pommi-iskujen sarjaan, jossa on kuollut 300 ihmistä.

Ilmahyökkäysten lisäksi Venäjä jatkoi torstaina Tshetshenian moukaroimista tykistöllä.


Indonesian parlamentti hyväksyi kiistanalaisen turvallisuuslain

Tuhannet opiskelijat ottivat torstaina yhteen Indonesian turvallisuusjoukkojen kanssa Jakartassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Surabayassa. Opiskelijat osoittivat mieltään uudelle turvallisuuslaille, jonka Indonesian parlamentti hyväksyi aiemmin torstaina.

Turvallisuusjoukot käyttivät kyynelkaasua opiskelijoita vastaan ja ampuivat varoituslaukauksia ilmaan.

Lakiesitys on aiheuttanut mielenosoituksia Indonesiassa jo viikkojen ajan. Arvostelijoiden mukaan turvallisuuslaki antaa armeijalle ja hallitukselle entistä suuremmat valtuudet vaientaa toisinajattelijat samalla kun maan pitäisi olla siirtymässä kohti demokratiaa.

Parlamentti hyväksyi torstaina lakiesityksestä jonkin verran vesitetyn version, josta kiistanalaisimmat kohdat on jätetty pois. Laista on esimerkiksi poistettu kohta, joka sallisi tiedotusvälineiden toiminnan rajoittamisen poikkeustilan aikana.

Asevoimien komentaja kenraali Wiranto torjui torstaina arvelut, joiden mukaan armeija pyrki ajamaan lakiesityksen läpi nykyisen parlamentin aikana pönkittääkseen omaa valtaansa. Uusi laki on oikeudenmukainen ja linjassa demokratian ja ihmisoikeuksien kanssa, Wiranto vakuutti parlamentissa.

Turvallisuuslain mukaan presidentti voi julistaa maakuntaan poikkeustilan, jos maakunnan kuvernööri tai lainsäädäntöelin sitä esittävät. Julistukseen vaaditaan myös Indonesian parlamentin hyväksyntä. Väliaikainen poikkeustila voi jatkua kuusi kuukautta.


Saksa haluaa rajoittaa veto-oikeutta YK:ssa

Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten veto-oikeutta olisi rajoitettava, jotta maailmanjärjestö kykenisi puuttumaan ajoissa verilöylyihin eri puolella maailmaa. Muussa tapauksessa YK on vaarassa joutua uudestaan sivuutetuksi Kosovon kriisin tapaan.

- 21. vuosisadalla yksilön ja hänen oikeuksiensa täytyy ottaa yhdessä valtioiden oikeuksien kanssa tärkeä sija kansainvälisen yhteisön määrittelemässä turvallisuuden käsitteessä, Fischer sanoi YK:n yleiskokouksessa.

Fischer muun muassa ehdotti, että turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden tulisi esittää perustelunsa yleiskokoukselle julkisesti joka kerta, kun ne ovat käyttäneet veto-oikeutta.

Lisäksi turvaneuvoston jäsenmäärää olisi laajennettava sekä pysyvien että vaihtuvien jäsenten osalta, Fischer sanoi.


Itävalta aikoo siirtyä ammattiarmeijaan

Itävalta aikoo lakkauttaa yleisen asevelvollisuuteen perustuvan varusmiespalvelun ja siirtyä ammattiarmeijaan, kertoivat Itävallan lehdet keskiviikkona sosiaalidemokraattiseen liittokansleriin Viktor Klimaan ja kansanpuolueeseen kuuluvaan ulkoministeriin Wolfgang Schüsseliin viitaten.

Muutos alkaisi vuonna 2001 ja aiotaan saada päätökseen noin vuoteen 2005 mennessä, sanoi puolustusministeri Werner Fasslabend Die Presse -lehdelle.

Itävallan asevoimien vahvuudeksi tulisi enintään 40 000 ammattisotilasta. Muutos edellyttäisi puolustusmäärärahojen korottamista neljänneksellä nykyisestä. Itävalta on viime vuosina käyttänyt puolustukseen selvästi vähemmän varoja kuin Euroopan maat keskimäärin.


Amnesty tuomitsi pakistanilaisten naisten surmaamisen

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi tiistaina perheen kunnian vuoksi Pakistanissa tehtävät naisten surmat. Amnesty syytti Pakistanin hallitusta siitä, ettei se ole ryhtynyt toimiin käytännön lopettamiseksi.

- Pakistanin naiset elävät pelon vallassa, sanottiin Amnestyn ja pakistanilaisen naisjärjestön yhteisessä raportissa.

Pakistanissa vallalla olevan käytännön mukaan sukulaiset saattavat surmata perheelleen - sukulaisten mielestä - häpeää tuottaneen naispuolisen jäsenen.

Naisia uhkaa joko kuoliaaksi ampuminen, polttaminen tai surmaaminen kirveellä. Amnestyn raportin mukaan tällaisia tapauksia oli ainakin 286 yksinomaan Punjabin maakunnassa vuonna 1998.

Murhatuksi voi päätyä, jos ryhtyy luvattomaan suhteeseen, menee naimisiin itse valitsemansa miehen kanssa tai ottaa avioeron väkivaltaisesta miehestä. Joskus riittää raiskatuksi tuleminen, sillä tämänkin katsotaan tuottavan perheelle häpeää.

Pakistanin surmat nousivat julkisuuden valokeilaan viime keväänä sattuneen ampumistapauksen jälkeen. Tällöin 29-vuotias nainen oli keskustelemassa äitinsä kanssa aikeistaan ottaa ero miehestään, kun äidin mukana ollut pyssymies ampui naisen.

Pakistanilaisen naisasia-aktivistin mukaan viranomaisia voidaan paljolti syyttää käytännöstä, koska he eivät tee mitään surmaajien rankaisemiseksi.

- Poliisi on (näissä tapauksissa) lähes poikkeuksetta miesten puolella ja nostaa harvoin syytteen surmaajia vastaan, hän sanoi.


Amnesty International vaatii EU:n aseidenvientisäädösten tiukentamista

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Euroopan unionia tiukentamaan aseidenvientiä koskevia menettelytapasääntöjään.

Lisäksi Amnesty vaatii, että niihin liittyvä päätöksenteko on tuotava julkisuuteen. Siten voidaan Amnestyn mukaan helpommin valvoa aseidenvientiä ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin.

EU:n kesällä 1998 hyväksymät menettelytapasäännöt ovat Amnestyn mielestä askel oikeaan suuntaan, mutta ei riittävä. Amnesty toivoo Suomen hallituksen tuovan EU:n puheenjohtajana arviointiin heti alkuvaiheessa omia aloitteita avoimuuden ja tiedon vaihdon lisäämiseksi.

Amnesty palauttaa mieliin Suomen hallituksen marraskuisen ihmisoikeuspoliittisen selonteon, jossa todetaan Suomen kannattaneen EU:n aseidenvientisäännöstön laajaa uudistusta ja Suomen olleen valmis mm. tietojen vaihdossa menemään pitemmällekin.

Amnesty muistuttaa, että järjestö sai kuluneena kesänä haltuunsa Itä-Timorin pääkaupungista Dilistä löytyneitä Lapuan patruunatehtaan valmistamia rynnäkkökiväärin patruunan hylsyjä.

Järjestö on pyytänyt selvitystä eri ministeriöistä, mutta vastauksena on ollut vain, ettei asiaa ole kyetty selvittämään. Amnestyn mielestä hallitus olisi voinut esittää Indonesialle virallisen vastalauseen ja tarkastella avoimen kriittisesti edellisten hallitusten aseidenvientilupapäätöksiä.


Yhdysvallat kehottaa NATO-maita modernisoimaan armeijansa

Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen kehotti maanantaina NATO-maita satsaamaan lisää rahaa armeijoidensa modernisointiin. Cohenin mukaan Yhdysvaltain NATO-liittolaisten armeijat tarvitsevat uutta sotilasteknologiaa, jotta ne säilyttäisivät iskukykynsä.

Cohen ilmaisi huolensa NATO-maiden puolustusbudjettien supistamisesta Torontossa pidettävässä NATO-kokouksessa. Cohenin mukaan Jugoslavian viimekeväiset pommitukset osoittivat selvästi tasoeron, joka vallitsee Yhdysvaltain ja sen NATO-liittolaisten käyttämän sotilasteknologian välillä.


Neuvottelut geenimuunnellun ruuan kaupasta jatkuvat tammikuussa

YK:n myötävaikutuksella käytävät neuvottelut geenimuunnellun ravinnon kaupan, käsittelyn ja kuljetuksen säätelemisestä jatkuvat tammikuussa. Sunnuntaina Wienissä pidetty konferenssi ei saanut päätöslauselmaa aikaan.

Teollisuuden ja ympäristöjärjestöjen edustajat sanoivat kuitenkin, että neuvotteluissa päästiin eteenpäin.

Sopimus geenimuunnellun ruuan ja viljan kaupasta, käsittelystä ja kuljetuksesta on määrä allekirjoittaa toukokuussa 2000.

Geenimuunnellun ruuan valmistamisessa käytetään esimerkiksi kasvilajikkeita, joista on kehitetty geenejä muuntelemalla tavanomaista kestävämpiä tauteja ja torjunta-aineita vastaan.


Epätoivoinen äiti surmasi kaikki tyttärensä Bangladeshissa

Bangladeshilainen äiti surmasi kaikki neljä tytärtään sen jälkeen, kun hänen miehensä oli ilmoittanut eroavansa hänestä, lehdet kertoivat sunnuntaina.

Naapurien ja poliisin mukaan 28-vuotias Rasheeda Khatoon raivostui, kun hänen miehensä lausui riidan päätteeksi kolme kertaa avioeroa tarkoittavan sanan "talak". Islamilaisen sharia-lain mukaan mies voi erota vaimostaan toistamalla sanan kolmesti.

Tekonsa jälkeen äiti kertoi poliisille, ettei hänellä ja hänen 2-8-vuotiailla tyttärillään ollut tulevaisuutta miehen avioeroilmoituksen jälkeen. Bangladeshin lakien mukaan avioero vaatii oikeuden päätöksen, mutta etenkin maaseudulla sharia-lain mukainen käytäntö on pätevä.

Koonnut: IA
24.9.1999


Ulkomaat -sivulle