Algerian hallitus hyväksyi kapinallisten armahduksen



Algerian hallitus hyväksyi sunnuntaina lakiesityksen, jonka mukaan se armahtaisi tuhansia vankina olevia muslimikapinallisia. Parlamentin on määrä äänestää armahduslaista alkaneella viikolla.


Lakiesityksen mukaan armahduksen voisivat saada maltillisten kapinaryhmien edustajat, jotka ovat osallistuneet esimerkiksi sabotaasiin tai tiedusteluun. Surmaamisista tai raiskauksista tuomittuja kapinallisia ei armahdettaisi.

Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika sanoi lauantaina, että vangit armahdettaisiin heinäkuun 5. päivänä, joka on Algerian 37. itsenäisyyspäivä.

Aiemmin sunnuntaina Algerian radio kertoi presidentti Bouteflikan antaneen ensimmäisen kerran virallisia lukuja Algerian väkivaltaisuuksien uhreista. Radion mukaan noin satatuhatta ihmistä on kuollut seitsemän vuotta jatkuneissa taisteluissa hallituksen ja muslimikapinallisten välillä.

Lisäksi levottomuuksista on kärsinyt yli miljoona ihmistä, jotka ovat joko haavoittuneet tai menettäneet kotinsa tai omaisensa. Radion mukaan Bouteflika kertoi uhreista vieraillessaan Sveitsissä sunnuntaina.

Algerian verinen kriisi alkoi vuonna 1992, kun armeija keskeytti vaalit, joissa radikaali-islamistit näyttivät olevan voitolla.

Radikaalit varoittivat verilöylystä Belgiassa

Algerian aseellisen islamilaisryhmän GIA:n äärisiipi uhkasi sunnuntaina aiheuttaa verilöylyn Belgiassa, mikäli viranomaiset eivät vapauta viime kuussa vangittuja järjestön johtajia.

- GIA antaa Belgialle 20 päivää aikaa lopettaa pyhiä sotilaita vastaan suunnattu toiminta. Sen on lopetettava kidutus, vapautettava vankiloissa tai kotiarestissa olevat ja sallittava ulkomaille luovutettujen paluu, sanottiin järjestön lausunnossa, joka julkaistiin Britanniassa ilmestyvässä arabilehdessä sunnuntaina.

- Mikäli näitä vaatimuksia ei täytetä, GIA vannoo järjestävänsä verilöylyn Belgiaa ja sen asukkaita kohtaan, järjestö jatkoi uhkaustaan.

Belgian ulkoministeriön edustaja sanoi sunnuntaina, että tarvittavat tahot ovat tietoisia GIA:n uhkailuista, mutta yksityiskohtia turvallisuusjärjestelyistä ei kerrottu.

STT-IA
28.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE