Yhdistynyt oppositio yrittää kammeta Kroatian EU-tielle



Kroatian kuusi oppositiopuoluetta yrittävät yhdistää voimansa tulevissa parlamenttivaaleissa ja syrjäyttää presidentti Franjo Tudjmanin johtaman HDZ-puolueen vallasta. HDZ:ää pidetään yleisesti esteenä Kroatian integraatiokehitykselle.


Vaalit on määrä pitää joko tämän vuoden lopulla tai viimeistään tammikuussa. Vaalipäivää ei ole kyetty lyömään lukkoon, koska oppositio ja hallitus kiistelevät edelleen uuden vaalilain sisällöstä.

Demokraattinen unioni HDZ on ollut valtapuolue Kroatiassa keväästä 1990, jolloin siellä pidettiin ensimmäiset monipuoluevaalit. Ne johtivat Kroatian itsenäistymiseen Jugoslaviasta kesällä 1991 ja veriseen sotaan serbiväestön irrottauduttua Krajinan tasavallaksi Slavoniassa ja nykyisessä Pohjois-Dalmatiassa.

Sota päättyi vasta vuonna 1995, kun Kroatia valtasi serbialueet takaisin ja luovutti ne YK:n valvontaan. Katkerinta kroaattien ja serbien vihanpito on ollut Unkarin, Serbian ja Bosnian rajan tuntumassa Itä-Slavoniassa, jonka Kroatia sai hallintaansa vasta puolitoista vuotta sitten.

Suurkoalitioon sovun vuoksi

HDZ-johtoinen hallitus ei läntisten tarkkailijoiden mielestä ole riittävästi osoittanut halua serbipakolaisten paluumuuton järjestämiseksi.

Myös tiedotusvälineiden tyly kohtelu, yksityistämisprosessin hitaus, syvälle hallintoon pesiytynyt korruptio sekä vaalilaki ovat herättäneet arvostelua länsimaissa.

Kiistanalainen vaalilaki sallii kaikkien etnisten kroaattien käyttää äänioikeuttaan kaksoiskansalaisuuden turvin. Esimerkiksi Bosnian kroaatit ovat äänestäneet aktiivisesti Kroatian vaaleissa ja tuoneet merkittävän äänisaaliin valtapuolueelle.

Kroatian sosiaaliliberaalisen puolueen HSLS:n puoluesihteeri ja kansanedustaja Jozo Rados sanoo, että valtapuolueen harjoittama sisäpolitiikka on estänyt Kroatiaa lähestymästä EU:ta ja NATO:a sekä viivyttänyt jäsenyysneuvotteluja maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

- Oppositio on varma vaalivoitostaan. Voitto on kuitenkin helpompi kuin vaalivoiton jälkeinen elämä. Suurkoalitiosta puhuminen on nyt hyvin epäsuosittua, mutta se on yksi vaihtoehto, Rados sanoo.

Hän jatkaa, että nykyisen hallituspuolueen mukaan ottaminen myös seuraavaan hallitukseen on tärkeää, jottei se pääse karkuun aiheuttamiaan ongelmia.
- Suurkoalitio olisi rauhallinen tapa ratkaista ongelmat, puoluesihteeri Rados arvioi.

Sopimus Tudjmanin kanssa elinehtona

HSLS:n kanssa yhdistyneeseen "opposition kuutosiin" kuuluvat suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit sekä pienviljelijöiden puolue, Istrian demokraattinen foorumi, liberaalinen puolue sekä Kroatian kansanpuolue.

Opposition päätavoitteet ovat samat: länsi-integraatio, työllisyyden parantaminen, yksityistämisen vauhdittaminen ja korruption vastainen taistelu.

- Tavoitteenamme on myös perustuslain muuttaminen siten, että presidentin valtaoikeuksia kavennetaan merkittävästi, sanoo Rados.

Kroatiassa presidentillä on erittäin laajat valtaoikeudet, joita nykyinen presidentti Franjo Tudjman on käyttänyt tehokkaasti hyväkseen. Hänen valtakautensa jatkuu vuoteen 2002, ja tämän vuoksi Rados pitää ensiarvoisen tärkeänä päästä vaalivoiton jälkeen sopimukseen Tudjmanin kanssa.

- Meillä on mahdollisuus seuraavina neljänä vuotena luoda Kroatiasta demokraattinen tasavalta, joka olisi valmis EU:n jäseneksi. Kroaatit ovat yksimielisesti jäsenyyden kannalla, puoluesihteeri Rados sanoo.

STT-IA
25.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE