EU-puheenjohtajuus nostaa turvatoimet huippuunsa



Heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus huippukokouksineen edellyttää Suomelta ennenäkemättömän mittavia turvatoimia. Viranomaiset ovat jo kuukausikaupalla pohtineet, mitä erityistoimia vaativat mahdolliset mielenosoitukset, arvovieraiden kuljetukset, liikennejärjestelyt tai esimerkiksi lentokenttien vartiointi.


Puolen vuoden aikana Suomessa on puheenjohtajuuteen liittyen tällä tietoa 16 ministeritason konferenssia. Varsinaiset huippukokoukset, joihin saapuvat useat Euroopan johtavat valtionpäämiehet, ovat lokakuussa Tampereella ja joulukuussa Helsingissä. Tarkastaja Sakari Harju ulkoministeriöstä koordinoi turvatoimia kokousten järjestelykoneiston ja poliisin välillä.

- Meidän täytyy etukäteen tietää, mitä mahdollisia uhkakuvia, esimerkiksi mielenosoituksia, liittyy kuhunkin kokoukseen. Sen mukaan suunnittelemme vieraille toimivan turvajärjestelmän, johon kuuluvat saattueet, majapaikat ja kokouspaikkaturvallisuus, Harju kertoo.

Jokainen turvatoimien osa-alue vaatii omat erikoisjärjestelynsä. Esimerkiksi vieraiden kuljetuksista järjestettiin autonvalmistajille tarjouskilpailu, jonka voitti Volvo.
- Olemme kouluttaneet 120 autonkuljettajaa kokousvieraiden käyttöön. Vieraita kuljetetaan poliisivetoisissa saattueissa, ja myös autonkuljettajien tulee tietää, miten toimitaan yllättävissä tilanteissa.

Virka-apua armeijalta

EU:n ministerikokouksia on joka läänin alueella. Harju toteaakin, että kokouksien turvajärjestelyt koskettavat jollakin tavalla jokaista Suomen poliisia. Kuten muussakin poliisitoiminnassa, on vastuu puheenjohtajuuskauden turvatoimista viime kädessä poliisiylijohtaja Reijo Naulapäällä. Läänien tasolla vastuu on kunkin läänin poliisineuvoksella.

Myös puolustusvoimilta on pyydetty virka-apua turvajärjestelyiden hoitamiseen. Varusmiehet vartioivat esimerkiksi lentokentillä kokousvieraiden yksityiskoneita.
- Käytämme mielikuvitusta ja yritämme varautua kaikkeen, mutta en tiedä, voiko aivan kaikkeen varautua etukäteen, tarkastaja Sakari Harju toteaa.

Muut tehtävät eivät kärsi

Pääkaupungissa järjestetään puheenjohtajuuskauden aikana neljä ministeritason kokousta joulukuisen Eurooppa-neuvoston huippukokouksen lisäksi. Esimerkiksi heinäkuun lopulla saapuvat kaupunkiin EU:n ympäristöministerit.

- Muut kokoukset näkyvät kaupunkilaisille lähinnä mustien autojen lisääntymisenä, mutta ainakin huippukokous vaikuttaa myös liikennejärjestelyihin. Näistä pyritään tiedottamaan hyvissä ajoin etukäteen, kertoo poliisikomentaja Paavo Koskela, joka on vastuussa varsinaisen huippukokouksen turvatoimista.

Koskelan mukaan turvatoimien yhteydessä ei kokeilla radikaalisti uusia toimintatapoja verrattuna siihen, mitä Suomessa on totuttu näkemään. Poliisi ei esimerkiksi kouluta erikoisjoukkoja pelkästään EU:n kokouksia varten. Kaikki vanhat kokemukset Helsingissä järjestetyistä korkean tason konferensseista hyödynnetään kuitenkin tarkkaan.

Sisäministeriö on osoittanut puheenjohtajuuskauden turvatehtävien hoitamiseen oman määrärahansa, joten poliisi ei joudu tinkimään muista tehtävistään. Poliisien riittävyys on turvattu esimerkiksi siten, että huippukokousviikolla Helsingin poliisilaitoksella on lomakielto.

Jotain uutta poliisi on kuitenkin varannut puheenjohtajuuskauden kunniaksi. Poliisien uudet ja paljon kehuja keränneet virka-asut otetaan nimittäin täysimittaisesti käyttöön kesän aikana.

STT-MH
25.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE