Pohjolan vahinkovakuutustoiminta ruotsalaiseen suuryhtiöön



Pohjolan vahinkovakuutustoiminnasta tulee ruotsalaisen suurvakuutusyhtiön suomalainen sivuliike, kun Pohjola liittää vahinkovakuutustoimintansa ruotsalaisen Skandian ja norjalaisen Storebrandin aiemmin keväällä perustamaan pohjoismaiseen vahinkovakuutusyhtiöön.


Yhtiöt kertoivat liitosta keskiviikkona. Skandia ja Storebrand kosiskelivat Pohjolaa mukaan liittoonsa jo heti sen alkutaipaleella, mutta silloin pääjohtaja Iiro Viinasen vastaus oli kohteliaan tyrmäävä.

- Asia oli mielenkiintoinen, mutta meillä oli kädet täynnä Suomi-yhtiötä, sanoo Viinanen.

Suomen järjestelyt sujuivat kuitenkin niin joutuisasti, että Viinanen otti skandinaavisen liiton uuteen harkintaan ja kolmen viikon ankarien neuvottelujen jälkeen päästiin sopimukseen.

Viinasen mukaan keskusteluissa oli helppo löytää yhteinen sävel, sillä kaikilla kolmella oli yhteinen näkemys vahinkovakuutustoiminnan markkinakehityksestä ja yhdistymisestä seuraavasta hyödystä.

Aivan heti muutokset eivät näy, mutta tulevaisuudessa yhtiöllä on yhdet tuotteet, joita myydään kaikissa Pohjoismaissa. Jokaiseen maahan perustetaan osaamiskeskus, jossa keskitytään sen maan parhaiten hallitsemaan puoleen toiminnasta. Hyöty tulee koko yhtiölle.

Pääkonttori Tukholmaan

Uudesta yhtiöstä tulee juridisesti ruotsalainen, koska se oli Skandian ja Storebrandin aiemmissa neuvotteluissa todettu liiketaloudellisesti paremmaksi ratkaisuksi kuin Norja. Yhtiön tuleva toimitusjohtaja Bo Ingemarson korostaa, että syyt olivat teknisiä, taloudellisia ja juridisia.

Suomen ja Ruotsin välillä taas ei ole hänen mukaansa niin paljon eroja, että päämajan paikkaa olisi tarvinnut harkita uudelleen, kun Pohjola tuli mukaan uuteen yhtiöön.

Uudella yhtiöllä ei ole vielä virallista nimeä, mutta siitä käytetään nimitystä Newco. Pohjola omistaa Newcosta 25 prosenttia, Skandia 42 prosenttia ja Storebrand 33 prosenttia. Äänivalta on kuitenkin jaettu tasan kolmeen osaan, ja johtajat puhuvatkin tasavertaisten yhtiökumppaneiden yhteenliittymästä.

Pohjolalla vahvistunut Newco on Pohjoismaiden ylivoimaisesti suurin vahinkovakuutusyhtiö ja sen markkinaosuus on noin 20 prosenttia. Euroopan tasolla se on sijaluvulla 12. Yhtiön yhteenlaskettu vakuutusmaksutulo on 15,9 miljardia markkaa, ja sillä on noin 4,5 miljoonaa asiakasta.

Yhtiön rakenne oli tehty tarkoituksella mahdollisimman houkuttelevaksi uusille tulijoille, mutta vielä ei ole neuvoteltu esimerkiksi tanskalaisyhtiöiden kanssa. Newco näkee kasvun mahdollisuuksia etenkin varustamo- ja energiavakuutustoiminnassa.

Pörssiin viimeistään vuonna 2001

Ingemarson toivoo, että yhtiö voisi aloittaa toimintansa syksyllä. Yhtiö on tarkoitus listata pörssiin viimeistään vuonna 2001, mutta listausmaasta ei ole vielä varmuutta. Myöskään toiminnan aloitusaika ei ole varmasti tiedossa, sillä kaikkien toimintamaiden ja Euroopan unionin on ensin hyväksyttävä suunnitelma.

Kunhan luvat saadaan ja toiminta alkaa, yhdistymisen odotetaan tuovan kolmen vuoden aikana 365 miljoonan markan säästöt. Ingemarson toteaa olevan selvää, että yhtiön henkilökuntatarvekin tulee aikanaan pienenemään.

Alkuvaiheessa luotetaan luonnolliseen poistumaan, eikä mitään suunnitelmia ole vielä tehty. Ingemarson ei suostu myöskään arvioimaan, moniko yhtiön nykyisestä 5 600 työntekijästä kenties saa lähtöpassit.

Pohjola aiheutti maalisvaalien alla suuren kohun kertomalla irtisanomisista ja huippuoptioista lyhyen ajan sisällä.

Pohjolan toiminta jatkuu

Pohjola jatkaa toimintaansa Suomessa pörssiyhtiönä, johon kuuluvat Henki-Pohjola ja Palvelu-Pohjola. Viinanen toteaa, että jäljelle jäävä Pohjola omistaa neljänneksen itseään viisi kertaa suuremmasta yrityksestä.

Kun omistajayhtiöiden toimitusjohtajilta kysyttiin, onko suunnitelmissa myös henkivakuutustoiminnan yhdistäminen tai myyminen, vastauksena oli hetken hiljaisuus. Sen jälkeen tuli kuin yhdestä suusta vakuutus, ettei moisesta ole ollut puhetta.

Skandian toimitusjohtaja totesi myös, ettei suunnitelmissa ole muuttaa yhtiöiden välisiä omistussuhteita. Skandia omisti vuoden vaihteessa noin 24 prosenttia Pohjolan osakkeista ja kolmanneksen sen äänistä.

- Täytyy muistaa omistussuhteittemme historia. Merita halusi myydä tietyn osuuden Pohjolasta, ja me olimme sopivankokoinen osakkeenomistaja, sanoo Petersson. Olimme onnellinen osakkeenomistaja ja olemme sitä edelleen.

STT-IKK
25.6.1999


AJASSA -SIVULLE