Pohjoismaiden vanhustenhuolto mallina Japanille



Japani pitää pohjoismaista vanhustenhuoltoa esikuvanaan ja haluaa vahvistaa yhteistyötä tällä alueella.


Vanhustenhuolto oli yksi keskustelunaiheista, kun Pohjolan viisi pääministeriä tapasivat Japanin pääministerin Keizo Obuchin tiistaina Reykjavikissä.

Jo vuonna 1997 Japanin silloinen pääministeri Ryutaro Hashimoto vieraili Pohjoismaiden pääministerien kokouksessa. Kun Japanin pääministeri tällä kertaa ilmaantui Reykjavikin pääministerikokoukseen, oli kyse jo lähes perinteestä.

Pohjoismaiden ministerikokouksessa pistäytyminen on maailman johtavimpiin teollisuusmaihin kuuluvan Japanin pääministerille yksinkertainen keino tavata pienten Pohjoismaiden johtajat samanaikaisesti.

Japanin pitää rakentaa maahan toimiva vanhustenhuoltojärjestelmä, sillä vanhusten osuus väestöstä kasvaa koko ajan ja naisten työssäkäynnistä on tullut yhä yleisempää. Perheet eivät enää voi huolehtia vanhenevista sukulaisistaan.

Japani on jo pitkään seurannut pohjoismaisia vanhustenhultoratkaisuja ja lähettänyt lähetystöjä tutkimaan, kuinka vanhuksista pidetään huolta.

Pääministeri Obuchi kutsui Pohjolan vanhustenhuoltoa "yhdeksi edistyneimmistä ja oikeudenmukaisimmista järjestelmistä" ja sanoi rohkaisevansa henkilökunnan vaihto-ohjelmia maiden välillä, jotta Japani voisi kehittää järjestelmäänsä samaan suuntaan.

Hän ilmoitti myös, että viimevuotisen tapainen japanilais-pohjoismaalainen seminaari vanhustenhuollosta pidetään myös tänä vuonna.

YK:n uudistuttava

Puolitoistatuntisessa Reykjavikin kokouksessa käsiteltiin myös Kosovoa, Japanin taloutta ja YK:n uudistuksia.

- Tulemme tekemään kaikkemme kohentaaksemme Japanin taloutta, sanoi Obuchi ja sanoi voivansa osoittaa kasvun jo lisääntyneen kotimaassaan jonkin verran.

Sekä kokouksen isäntä, Islannin pääministeri David Oddson että Obuchi korostivat, että YK:ta pitää uudistaa ja vahvistaa. Japani ja jopa Saksa haluavat tulla YK:n turvallisuusneuvoston pysyviksi jäseniksi ja Obuchi kiittikin Pohjoismaita tuesta tässä asiassa.

Saadakseen kokouksesta tehokkaamman, ministerit olivat jakaneet aiheita keskenään. Ruotsin Göran Perssonin osaksi tuli puhua EU:n Venäjä-strategiasta. Perssonin mukaan Venäjä pitää ottaa mukaan rauhan rakentamiseen ja turvallisuusyhteistyöhön niin paljon kuin mahdollista.

STT-IKK
25.6.1999


ULKOMAAT-SIVULLE