Käsittelikö SKL nimenvaihdosta turhaan?

Suomessa on jo kristillisdemokraattinen puolue



Suomen Kristillinen Liitto (SKL) on jo kahdessa puoluekokouksessa kiistellyt nimensä vaihtamisesta. Asian vatvominen on ollut, ja on jatkossakin turhaa, sillä puolueen tavoittelema nimi johdannaisineen on varattu jo yli 30 vuotta sitten.


SKL:n johto olisi halunnut vaihtaa puolueen nimen jo kaksi vuotta sitten pidetyssä puoluekokouksessa. Tuolloin hanke tyrmättiin selkeästi. Nimivaihtoehtoina ovat olleet Kristillisdemokraatit tai Suomen kristillinen kansanpuolue.

Kuukausi sitten pidetyssä SKL:n puoluekokouksessa nimenvaihdos nousi jälleen koko kokouksen pääkysymykseksi. Tällä kertaa nimihanke sai alkunsa Hämeen piirijärjestöstä, joka teki asiasta aloitteen puoluekokoukselle.

Tarvittava enemmistö puuttui

Kristillisten puoluehallitus ja muukin puoluejohto kannatti hanketta, jolla tähdätään muun muassa näkyvämpään rooliin Eurooppa-politiikassa. Uuden nimen avulla puolue pyrkisi liittoon useissa Euroopan maissa johtavassa asemassa olevien kristillisdemokraattien kanssa. Monet niistä ovat Kansallisen Kokoomuksen veljespuolueita.

Viimeisimmässä puoluekokouksessa puolueen nimen vaihtamiseen olisi tarvittu kahden kolmasosan enemmistö. Uuden nimen kannattajat saivat ajatuksen taakse puoluekokousväen enemmistön äänin 150-110, mutta tarvittava kahden kolmasosan enemmistö jäi saavuttamatta.

Puolueen johto on näihin päiviin saakka vakuutellut, että että puolueen nimi vaihtuu myöhemmin. Asia voi olla uudelleen esillä jo syksyn ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Nimi varattu

Kristilliset ovat todennäköisesti askaroineet kahdessa puoluekokouksessa turhaan nimensä vaihtamiseksi. Puolueen havittelema nimi näet on varattu.

Kristillisdemokraattinen puolue r.y. on perustettu jo vuonna 1967 ja sille on tuolloin hyväksytty yhdistysrekisterikeskuksen vahvistamat säännöt. Todennäköisimmin mikään kristillisdemokraattisen nimen johdannainen ei tule kysymykseen uuden tai nimeään vaihtavan puolueen nimenä.

Sääntöjensä ensimmäisen pykälän mukaisesti 32 vuotta sitten perustettua yhdistystä "nimitetään näissä säännöissä puolueeksi". Kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko maa.

Sosiaalinen ote

Kristillisdemokraattisen puolueen säännöissä on määritelty puolueen toiminnan tarkoitusta. Silmiinpistävää on samankaltainen sosiaalinen lähestymistapa markkinatalouteen kuin Kokoomuksella ja sen eurooppalaisilla veljespuolueilla.

Yhdistyksen tarkoituksena on muun muassa "kehittää koko väestön taloudellisia, sivistyksellisiä, uskonnollisia ja sosiaalisia oloja sekä turvata uskonnonvapaus, yksityisyritteliäisyys ja täystyöllisyys kaikilla aloilla". Niin ikään yhdistys on määrittänyt toimintalinjaansa siten, että "kaikki kansalaispiirit varallisuudesta riippumatta tuntevat itsensä tasavertaisiksi yhteiskunnan jäseniksi".

Leimallista on myös puolueen tahto "ylläpitää ja kehittää hyviä, rehellisiä ja ystävällisiä suhteita naapurimaiden ja eri kansojen kesken, ennen kaikkea suureen itäiseen naapurimaahamme niin, että rauhallinen rinnakkaiselo jatkuu sukupolvesta toiseen".

Kuin puolue

Tarkoitusperien toteuttamiseksi sääntöihin on kirjattu valtakunnallinen organisoituminen kuin millä tahansa puolueella. Samoin sääntöihin on kirjattu osallistuminen paikallisvaaleista valtiollisiin vaaleihin asti.

Säännöissä mainitaan myös puoluetoiminnalle tyypillisiä toimintamuotoja kuten kokous-, puhe- ja julkaisutoiminta. Myös varainhankinta on kirjattu järjestettäväksi puolueiden tapaan.

Kristillisdemokraattinen Puolue r.y:n viimeisin sääntömääräinen kokous pidettiin vajaa kuukausi sitten Vantaalla. Kokouksen oli kutsunut koolle yksi yhteisön perustajajäsenistä. Hänelle myönnettiin kokouksessa pyytämänsä ero puheenjohtajuudesta ja yhteisön jäsenyydestä.

Kristillisdemokraattinen puolue r.y:n uusi puheenjohtaja on espoolainen Ahti Kytölä. Hän on siviiliviraltaan Uudenmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja.

ILPO KIURU
25.6.1999


POLITIIKKA-SIVULLE