Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti


Autokauppa jatkaa kasvuaan

Autokaupan myyntimäärä lisääntyi 7,5 prosenttia ja vähittäiskaupan myyntimäärä 2,4 prosenttia viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun.

Tukkukaupan kauppapäiväkorjattu myynnin määrä väheni 2,1 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kauppatilaston ennakkotiedoista.

Tukkukaupassa yleistukkukaupan myynti kasvoi 2,1 prosenttia viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun. Yleistukkukauppa on laajaa tukkukauppaa, jonka tavaravalikoimaan kuuluvat muun muassa elintarvikkeet, rautakauppatavarat ja tekstiilit.

Vähittäiskaupassa tavaratalokauppa lisääntyi 2,4 prosenttia ja päivittäistavarakauppa väheni saman verran.

Ingman Foodsin tulos parani alkuvuonna

Ingman Foods -konsernin tammi-huhtikuun tulos parani hieman vuotta aiempaan verrattuna. Yhtiön keskiviikkona julkistaman osavuosikatsauksen mukaan tulos rahoituserien jälkeen oli 10,9 miljoonaa markkaa, kun vuotta aiemmin vastaavan ajan tulos oli 9,4 miljoonaa.

Konsernin liikevaihto kasvoi noin 20 miljoonaa markkaa 386,6 miljoonaan. Liikevaihto kasvoi maito-, juusto-, voi-, ja maitojauhe-tuoteryhmissä sekä arvopaperikaupassa.

Viennin laskun takia jäätelöryhmä ei yltänyt viime vuoden liikevaihtoon. Viime syksynä alkaneen Venäjän viennin taantuman takia viennin ja ulkomaantoimintojen osuus liikevaihdosta laski kuuteen prosenttiin aiemmasta 12,2 prosentista.

Ingman-konsernin liiketulos kasvoi kuitenkin 1,3 miljoonaa 12,8 miljoonaan markkaan. Tulos osaketta kohti parani 8,20 markkaan aiemmasta 5,80 markkasta.

Yhtiö odottaa koko vuoden tuloksen jäävän korkeintaan samalle tasolle kuin viime vuonna, koska kilpailu kotimaan markkinoilla on edelleen kova ja alan kannattavuus heikko. Yhtiö ennakoi maitoraaka-aineen hinnan laskevan edelleen eikä viennissä ei ole näkyvissä parempia aikoja.

PHP:n määräävä asema kilpailuneuvoston ratkaistavaksi

Kilpailuvirasto pyytää kilpailuneuvostoa ratkaisemaan Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksen omistaja-alennuksista nousseet erimielisyydet.

Kilpailuviraston mielestä PHP on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa soveltamalla syrjivää alennuskäytäntöä. Viraston mielestä puhelinyhdistyksen tulee lopettaa kilpailunrajoituslain vastainen toiminta puolen miljoonan markan sakon uhalla.

Viraston kannanotolla on myös laajempaa merkitystä, sillä samankaltaisia omistaja-alennuksia on edelleen käytössä myös muissa puhelinyhdistyksissä, vaikka erään yhtiöt ovat niistä vapaaehtoisesti luopuneetkin. Kilpailuvirasto on saanut toimipyynnön myös Loimaan Seudun Puhelimen omistaja-alennuksista.

Kilpailuvirastoa pyydettiin viime kesänä selvittämään, syyllistyykö Lahden seudulla toimiva PHP määräävän aseman väärinkäyttöön tarjotessaan jäsenilleen muita puhelimen käyttäjiä edullisemman perusmaksun. Kilpailuviraston mukaan omistaja-alennukset hidastavat osaltaan paikallisten telemarkkinoiden avautumista.

Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksen toimitusjohtaja Seppo Siivola ei allekirjoita kilpailuviraston näkemyksiä.
- PHP:n "määräävä asema" ei enää ole itsestään selvyys matkapuhelimien yleistyttyä. Lisäksi meillä ei yhdistyksenä ole muita vaihtoehtoja ilman ylimääräisiä veroseuraamuksia. Ihmettelen myös asian näinkin jyrkässä sävyssä esille ottamisen ajankohtaa. Tiedossahan on, että valmistelemme parastaikaa yhtiömuodon muutosta, toteaa toimitusjohtaja Siivola.

Maaseudun pienyritykset työllistävät kymmenesosan työvoimasta

Maaseudulla toimivat pienyritykset työllistävät lähes kymmenen prosenttia työvoimasta. Maatalouden osuus tästä on kuusi prosenttia ja muiden pienyritysten lähes neljä prosenttia.

Pitkällä tähtäyksellä maataloudesta toimeentulonsa saavien yrittäjien määrä vähenee ja viljelijäperheiden tulorakenne monipuolistuu. Yhä useamman viljelijäperheen jäsenet käyvät palkkatyössä kodin ulkopuolella tai perhe hankkii tuloja maatalouden ulkopuolisista tulolähteistä.

Näin kertoo Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen (MTTL) selvitys, jossa kartoitettiin maaseudun yritystoimintaa. MTTL selvitti maaseudun yritystoimintaa yhdessä Tilastokeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen kanssa.

Maaseudun noin 142 000 yritystä voidaan tutkimuksen mukaan jakaa kolmeen ryhmään. Ne ovat perustuotantotilat, monitoimitilat ja maatilaan liittymättömät pienyritykset.

Yksinomaan maatilataloutta harjoittavia tiloja on 65 000 ja monitoimitiloja noin 23 000. Monitoimitiloilla harjoitetaan perinteisen maatalouden ohella muuta pienyritystoimintaa esimerkiksi koneurakointia, rakentamista, maatilamatkailua ja puutuotteiden valmistusta.

Muita maaseudun pienyrityksiä on noin 53 000. Ne hoitavat kuljetuksia, käyvät kauppaa ja rakentavat. Majoitus- ja ravitsemuspalvelua tarjoaa noin viisi prosenttia yrityksistä.

Telian verkkovierailukiistassa ei sopua - Telia vie asian uudelleen Euroopan komissioon

Telia ilmoitti keskiviikkona, ettei se ole päässyt Soneran ja Radiolinjan kanssa sopuun verkkovierailukiistan ratkaisusta. Nyt Telia aikoo valittaa asiasta uudelleen Euroopan komission kilpailuviranomaisille. Samalla yhtiö pyytää EU:lta myös väliaikaispäätöstä Soneran ja Radiolinjan toimiin asiassa.

Telian mukaan osapuolten näkemykset ovat yhä liian kaukana toisistaan, jotta ratkaisu olisi saatu aikaan.

Sonera arvioi osapuolten näkemysten lähestyneen toisiaan merkittävästi, vaikka Telia ei hyväksynytkään Soneran keskiviikkona esittämää tarjousta. Se noudatteli Soneran mielestä rakenteeltaan liikenneministeriön aiemmin tekemää sovintoratkaisua.

Kiistassa on kyse lähinnä siitä, millä hinnalla Telian Dual-liittymien verkkovierailu Soneran ja Radiolinjan valtakunnallisiin GSM-verkkoihin tulisi järjestää.

Liikenneministeriö esitti keskiviikkona toivomuksen, että Sonera ja Radiolinja sallisivat toistaiseksi edelleen jo käytössä olevien Telian Dual-liittymien verkkovierailut niin kauan kuin kiista on vireillä EU:n komissiossa.

Koonnut: IKK
25.6.1999


TALOUS -SIVULLE