Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Maailmanpankilta yli 350 miljoonan dollarin laina Egyptille

Maailmanpankki myönsi tiistaina 353 miljoonan dollarin eli noin kahden miljardin markan suuruisen lainan Egyptille käytettäväksi rahoituslaitosten ja maatalouden kehittämiseen.

Maailmanpankki sanoi tiedotteessaan, että lainalla on tarkoitus tukea yksityissektorin kasvua työpaikkojen lisäämiseksi nopeasti kasvavalle väestölle.

Amerikkalainen metsäjätti ostaa kanadalaisen metsäjätin

Yhdysvaltalainen Weyerhaeuser -metsäyhtiö ostaa kanadalaisen MacMillan Bloedel -yhtiön, ilmoitettiin Vancouverissa Kanadassa maanantaina.

Weyerhaeuser saa yritysoston myötä metsää ja tehtaita Kanadasta ja Yhdysvalloista. Weyerhaeuser-yhtiön edustajan mukaan kanadalaisyhtiön ostaminen vaikuttaa heti myönteisesti Weyerhaeuserin tulokseen.

Weyerhaeuserista tulee nyt yksi maailman kolmesta suurimmasta pakkausmateriaalien tuottajasta. Entuudestaan se on maailman suurin havupuutavaran tuottaja ja massantuottaja.

MacMillan Bloedel -yhtiössä on tehty uudelleenjärjestelyjä yli vuoden ajan.

Norsk Hydro voitti taistelun Sagasta

Norjan valtion öljy-yhtiö Norsk Hydro sanoi maanantaina voittaneensa ranskalaisen Elf Aquitanen pitkässä tarjoustaistelussa Saga Petroleumista. Hydron mukaan 70 prosenttia Sagan osakkeenomistajista on hyväksynyt tarjouksen.

Norsk Hydro korotti viime viikolla yhteistä tarjoustaan Statoilin kanssa. Norjalaisyhtiöt tarjosivat yhden Hydron osakkeen kolmesta Sagan osakkeesta ja käteistä niin paljon, että yhden Sagan osakkeen arvo oli yhteensä 135 kruunua. Tällöin Sagan kokonaishinta olisi yli 20 miljardia kruunua eli yli 14 miljardia markkaa.

Kauppaan tarvitaan vielä Euroopan unionin kilpailuviranomaisten hyväksyntä ja Hydron keskiviikkoisessa ylimääräisessä yhtiökokouksessa kahden kolmasosan enemmistön tuki. Sekä Sagan että Hydron osakkeet laskivat uutisen ilmoittamisen jälkeen Oslon pörssissä. Sagan vaihtohinta oli nyt 132 kruunua ja Hydron 311,5 kruunua.

Elf oli aiemmin viime viikolla pidentänyt tarjoustaan viikolla ja alentanut minimihyväksynnän rajaa 50 prosenttiin Sagan omistajista. Elf ei kuitenkaan nostanut 125 kruunun tarjoustaan.

Suklaadirektiivin uudistus ei vieläkään läpi

Pitkään kiistelty suklaadirektiivi jäi yhä EU:n kauppaministereiden pöydälle, vaikka sen läpimenosta oltiin melko varmoja. Sen sijaan Luxemburgiin kokoontuneet kauppaministerit hyväksyivät yritysostoja koskevan direktiiviehdotuksen, joka voi aiheuttaa muutoksia myös Suomen arvopaperimarkkinalakiin.

Yritysostodirektiivin mukaan pörssiyhtiön osakkeita ostaneen on tehtävä ostotarjous muille osakkeenomistajille, jos hänen omistuksensa on merkittävä, käytännössä 50 prosenttia.

Suomen arvopaperimarkkinalain mukaan lunastusvelvollisuus syntyy, kun omistusosuus nousee kahteen kolmasosaan. Näin suomalaiset joutunevat laskemaan omaa lunastusvelvollisuusrajaansa.

Kauppaministereillä oli liuta päätösehdotuksia, joista tälläkin kertaa vain osa meni läpi. Suomalaiset suklaanvalmistajat eivät vielä voi olla vakuuttuneita, ettei heidän tarvitse muuttaa nykyistä käytäntöään korvata kaakaovoita kasvisrasvoilla.

Kauppaministerit käsittelivät suklaadirektiivin muutosta, jolla sallittaisiin muidenkin kasvirasvojen kuin kaakaovoin käyttö suklaan valmistuksessa. Esillä oli viisi muuta kasvirasvaa ja näiden osuus olisi ehdotuksen mukaan saanut olla korkeintaan viisi prosenttia.

Perinteiset suklaanvalmistajamaat Ranska, Espanja ja Benelux-maat ovat kiivaasti vastustaneet muiden kuin kaakaovoin käyttöä ja siksi suklaadirektiivi on jo pitkään hiertänyt EU:n rattaissa ja hiertää yhä.

Kaapelitv-toiminta erilleen puhelintoiminnasta

EU-maiden teleyhtiöiden on erotettava lankapuhelintoiminta kaapelitelevisiotoiminnasta, laitettava ne eri yhtiöihin. EU-komissio hyväksyi tätä koskevan direktiivin keskiviikkona.

Direktiivi on ollut tekeillä jo pitkään ja monet teleyhtiöt ovat jo alkaneet eriyttää tai myydä kaapelitelevisiotoimintojaan.

Komissio katsoo, että toimintojen eriyttäminen tehostaa kilpailua paikallispuhelintoiminnassa ja lisää nopeita internet-yhteyksiä. Komission direktiivi koskee erityisesti niitä yhtiöitä, joilla on kyseisillä markkinoilla hallitseva asema.

Suomalaisessa Sonerassa lankapuhelintoiminta on kaapelitelevisiotoiminnan kanssa samassa yhtiössä. Sonerassa ei keskiviikkona vielä osattu sanoa, aiheuttaako direktiivi muutoksia yhtiörakenteeseen.

Soneralaisten mukaan vielä ei ole selvillä, katsotaanko Soneralla olevan hallitseva asema näissä toiminnoissa jossakin päin Suomea.

Jos direktiivin katsotaan koskevan myös Soneraa, sen on erotettava kaapelitelevisiotoiminta ja kiinteän verkon teletoiminta omiin yhtiöihin. Sonera voi kuitenkin omistaa kummankin yhtiön sataprosenttisesti.

Sonera on ilmoittanut ydinliiketoiminnoikseen matkadatan ja mediaviestinnän.

Koonnut: IKK
25.6.1999


TALOUS -SIVULLE