Yksi puhelin riittää matkalle maailman ympäri

Tulevaisuuden kännykkä on kuluttajan palvelija



Nykyiset matkapuhelimet ovat kuin lasten leikkikaluja tulevaisuuden matkapuhelinvisioihin verrattuna. Tietoliikenne muuttuu yhä kuluttajakeskeisemmäksi: ihminen itse käyttää juuri niitä palveluja mitä ikinä haluaa ja pystyy kommunikoimaan henkilöltä henkilölle jopa ilman tukiasemia.


Vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla. Tarpeiden mukaan matkapuhelin on joko kynän mallinen perusvekotin tai monipuolinen tietokone, joka välittää vaikkapa kuvaa, puhetta tai Internet-palveluja. Puhelin on tietokoneessa, joten sitä ei enää nykyisen kaltaiseksi matkapuhelimeksi tunnistetakaan.

Oulun yliopiston tietoliikennelaboratoriossa kehitellään kaiken aikaa uusia matkapuhelintekniikoita. Laboratorio on maailmallakin tunnustettu, ja se on ollut ainoana suomalaisena korkeakouluna kehittämässä niin sanotun kolmannen sukupolven UMTS-matkapuhelintekniikkaa.

Radioaallot asettavat rajat

Tietoliikennelaboratorion johtaja, professori Pentti Leppänen sanoo, että matkapuhelimien palvelujen suhteen on vain mielikuvitus rajana. Tekniikan puolella sen sijaan nykyiset tiedonsiirtomenetelmät asettavat kehitykselle fysikaaliset rajansa.

- Kun ihmiset haluavat liikkua paikasta toiseen ja saada yhä monimutkaisempia palveluita, vain radioteknologia antaa siihen mahdollisuuden.

Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että radioaallot ovat rajallinen luonnonvara ja niiden heijastuminen esimerkiksi rakennuksista aiheuttaa häiriöitä puheluihin, Leppänen selvittää.

Hänen mukaansa ns. kolmannen sukupolven UMTS-järjestelmä on jo askel eteenpäin. Siinä on otettu käyttöön hajaspektritekniikkaa.

Puhelin toimii ihmisen ehdoilla

Matkapuhelintekniikan kehittelyssä tähdätään tiedonsiirtoverkkoihin, jotka toimivat ihmisen ehdoilla. Leppänen puhuu kulutustietoliikenne-käsitteestä.

- Tiettyjä askelia tähän suuntaan on jo otettu. Nythän on hyvin tärkeää yhdistää puhetyyppiset palvelut sekä data- ja Internet-palvelut.

Varsinkin kolmannen sukupolven matkapuhelimiin on suunnitteilla ns. lisäradio. Sillä voidaan kommunikoida toimistossa erilaisten lähiverkkojen, esimerkiksi tulostuslaitteen tai tietokoneen, kanssa.

Leppäsen mukaan tästä on esimerkkinä ns. Sinihammas-konsepti, jossa muun muassa Nokia on mukana. Sen myötä matkapuhelimilta voidaan siirtää tietoa ulos ilman kaapeleita muihin laitteisiin ja lähiverkkoon.

- Myös WAP-forumi miettii ohjelmistokonseptia. Tässä on tulevaisuuden ratkaisu siihen, että matkapuhelin- ja Internet-verkko voidaan yhdistää. Näin matkapuhelin muuttuisi pieneksi Internet-selaimeksi.

Leppänen arvioi, että Internet-puhelin tulee markkinoille jo tämän vuoden lopulla. Sinihammas-järjestelmä ilmaantuu vielä tämän sukupolven puhelimiin ehkä vuoden kuluttua.

Matkapuhelin tietokoneessa

Tulevaisuudessa tarjolle tulee erilaisia viestimiä eri käyttötarkoituksiin. Tietokone pystyy olemaan matkapuhelinverkossa, ja sitä kautta kuluttaja saa erilaisia palveluita.

- Tässä tapauksessa ei enää puhuta kännykästä, vaan kuluttajalla on esimerkiksi kannettava pc. Siinä on matkapuhelinpalvelu sisällä. Toisin sanoen matkapuhelin integroituu suoraan laitteeseen.

Kun halutaan edetä vieläkin lähemmäksi kuluttajalähtöistä tietoliikennettä, siirrytään adaptiivisiin radiorajapintoihin. Niiden myötä matkapuhelimen ympärille ei enää tarvittaisi erillisiä laitteita.

- Radiorajapinta vastaa tämän päivän kännykän ja tukiaseman välistä yhteyttä. Jos ihminen puhuu sisätiloissa, radiorajapinta muuttaa tiedonsiirtojärjestelmää niin, että yhteys paranee.

Mahdollista on myös, että lähipuheluissa, vaikkapa kaupunginosan sisällä, tukiaseman tarve poistuu. Mukautuvissa radioverkoissa kännykät tavallaan keskustelevat keskenään radiotaajuuksien kautta ilman tukiasemia henkilöltä henkilölle.

- Tämä menetelmä on nyt tutkittavana tieteellisesti. Laitteet olisivat niin älykkäitä, että ne justeeraisivat signaaleja siten, etteivät muut käyttäjät häiriinny. Nykyäänhän tukiasemat hoitavat tämän tehtävän.

Yksi kännykkä maailman ympäri

Tulevaisuuden näköpiirissä on myös matkapuhelin, joka toimii joka mantereella käyttöjärjestelmästä riippumatta. Ohjelmistoradion periaatteella toimiva matkapuhelin esimerkiksi Yhdysvalloissa ohjelmoituu maan puhelinjärjestelmään, joka on erilainen kuin Euroopassa.

- Sinulla on SIM-kortti, jonka lataat heti lentoasemalla. Määrittelet vain, haluatko esimerkiksi puhelinpalvelut vai myös Internet-yhteydet. Kännykkä ohjelmoi itsensä esimerkiksi sikäläisen tukiaseman kautta, Leppänen selvittää.

Hänen mukaansa tällainen universaalipuhelin yhdistää eri matkapuhelinverkot toisiinsa. Tekniikka voidaan kuitenkin ottaa käyttöön ehkä vasta vuonna 2002.

- Tässä puhelimen täytyy tietää missä olet. Jos olet mennyt ohjelmistokännykän kanssa Yhdysvaltoihin, Oulusta sinulle tulevan soiton on tiedettävä missä olet ja osattava siirtyä sinne.

STT-IA
26.2.1999


AJASSA -SIVULLE